Meranti Hout Behandelen: alle opties op een rijtje

Regelmatig meranti hout behandelen is belangrijk om het hout lang in topconditie te houden. Maar het kan op verschillende manieren: beitsen, dekkend beitsen en oliën. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Hieronder vindt u ze allemaal.

Eerst vooraf. Het behandelen van meranti is absoluut aangeraden. Het is van zichzelf een wat minder duurzame houtsoort. Onbeschermd laten leidt tot verlies aan sterkte en is dus geen optie. Door meranti te behandelen hebt u er veel langer plezier van.

Meranti hout is een hardhoutsoort wat uit Azie komt. Het is duurzaam hout maar niet geheel onderhoudsvrij.
Wij kunnen ons voorstellen dat u door het bomen het bos niet meer kunt zien door de hoeveelheid aan producten die er zijn op de markt. Daarom vertellen wij u wat voor Type beits u nodig heeft.

Hieronder een aantal spelregels voor het Meranti hout behandelen:

  1. Hout moet kunnen ademen, het moet damp open kunnen zijn. 9 van de 10 beits producten sluiten te veel. Een dampopen beits systeem is hierbij zeer essentieel.
  2. Er zijn maar een paar merken die op de schaal van 10 hier een 8-9 op scoren.
  3. Dekkend beits of beits moet elastisch zijn zodat het kan meebewegen met het hout. Een lak is vaak erg star en zal na eenmaal uitgehard te zijn niet meer meebewegen met het hout en zal de lak doen craquleren ( barsten)
  4. Om meranti duurzaam te behandelen kies je dus een damp open, elastische beits. De merken die hier goed in zijn komen vaak uit Scandinavien. Jotun, Teknos/ Drywood, Tikkurila, Gori en inno houtcoatings. De Nederlandse merken zoals Sigma, Sikkens, Wijzenol ( mooie producten )maar zijn niet geschikt voor gevelafwerking. Te weinig dampopen en nauwelijks elastisch.

Meranti hout behandelen: beitsen

Meranti hout beitsen is een populaire manier van meranti behandelen. We spreken van beitsen als een semi-transparante laag beits wordt aangebracht. Zulke beits heeft kleurpigment, maar laat de houtnerf en houtstructuur wel mooi zichtbaar. Ook de oorspronkelijke kleur schijnt bij semi-dekkende beits enigszins door. Voor buiten adviseren we een UV-bestendige, dampdoorlatende beits die schimmelvorming remt. Meranti hout beitsen zorgt ervoor dat meranti tot acht jaar onderhoudsvrij blijft, afhankelijk van het gekozen product.

Meranti hout behandelen: oliën

Olie is niet filmvormend en laat de natuurlijke uitstraling van het hout intact. Toch geeft het alle bescherming die meranti nodig heeft. Bovendien is zelfs olie op kleur te mengen, zodat er een tint aan het hout gegeven kan worden. Kleurpigment verlengt de levensduur van de beschermlaag. Normaal is deze bij oliën ongeveer twee tot drie jaar. Dat is wat korter dan bij beitsen of dekkend beitsen, maar als u voor de meest natuurlijke uitstraling gaat, is dit de aangewezen keuze.

Meranti hout behandelen: Dekkend beitsen

Houtverf of beits bestellen?

Ook meranti hout dekkend beitsen wordt veel gedaan. Het is verstandig om, als u gaat beitsen, een isolerende primer te gebruiken. Meranti is namelijk een bloedende houtsoort en dit effect stopt met een goede grondverf als Jotun Kvist og Sperregrunning. Wanneer u kiest voor dekkende beits, zal de oorspronkelijke kleur niet meer zichtbaar zijn, maar de houtnerf blijft wel zichtbaar. Sterker nog, deze kan zelfs worden geaccentueerd. Kies voor elastische en vochtregulerende houtverf en meranti blijft tot wel tien jaar onderhoudsvrij.

Volg altijd onze werkwijzer voor meranti hout dekkend beitsen

Meer weten over meranti hout behandelen?

Hout Coatings heeft de deskundigheid om problemen te voorkomen die u wellicht ontgaan. Wij adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze voor meranti.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.