Meranti hout behandelen: alle opties op een rijtje

Regelmatig meranti hout behandelen is belangrijk om het hout lang in topconditie te houden. Maar het kan op verschillende manieren: beitsen, verven en oliën. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Hieronder vindt u ze allemaal.

Eerst vooraf. Het behandelen van meranti is absoluut aangeraden. Het is van zichzelf een wat minder duurzame houtsoort. Onbeschermd laten leidt tot verlies aan sterkte en is dus geen optie. Door meranti te behandelen hebt u er veel langer plezier van.

Meranti hout behandelen: beitsen

Meranti hout beitsen is een populaire manier van meranti behandelen. We spreken van beitsen als een semi-transparante laag beits wordt aangebracht. Zulke beits heeft kleurpigment, maar laat de houtnerf en houtstructuur wel mooi zichtbaar. Ook de oorspronkelijke kleur schijnt bij semi-dekkende verf enigszins door. Voor buiten adviseren we een UV-bestendige, dampdoorlatende beits die schimmelvorming remt. Meranti hout beitsen zorgt ervoor dat meranti tot acht jaar onderhoudsvrij blijft, afhankelijk van het gekozen product.

Meranti hout behandelen: oliën

Olie is niet filmvormend en laat de natuurlijke uitstraling van het hout intact. Toch geeft het alle bescherming die meranti nodig heeft. Bovendien is zelfs olie op kleur te mengen, zodat er een tint aan het hout gegeven kan worden. Kleurpigment verlengt de levensduur van de beschermlaag. Normaal is deze bij oliën ongeveer twee tot drie jaar. Dat is wat korter dan bij beitsen of verven, maar als u voor de meest natuurlijke uitstraling gaat, is dit de aangewezen keuze.

Meranti hout behandelen: verven

Ook meranti hout schilderen wordt veel gedaan. Het is verstandig om, als u gaat verven, een isolerende primer te gebruiken. Meranti is namelijk een bloedende houtsoort en dit effect stopt met een goede grondverf als Jotun Kvist og Sperregrunning. Wanneer u kiest voor dekkende houtverf, zal de oorspronkelijke kleur niet meer zichtbaar zijn, maar de houtnerf blijft wel zichtbaar. Sterker nog, deze kan zelfs worden geaccentueerd. Kies voor elastische en vochtregulerende houtverf en meranti blijft tot wel tien jaar onderhoudsvrij.

Volg altijd onze werkwijzer voor meranti hout verven!

Houtverf of beits bestellen?

Meer weten over meranti hout behandelen?

Hout Coatings heeft de deskundigheid om problemen te voorkomen die u wellicht ontgaan. Wij adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze voor meranti.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.