Lariks Hout Behandelen

Lariks hout behandelen kan door het hout te beitsen, dekkend te beitsen of te oliën. Hieronder vertellen we hoe vaak dit moet gebeuren en wat de voor- en nadelen van elke methode zijn. Eén ding staat vast: lariks behandelen, op welke manier dan ook, is absoluut aangeraden.

Larikshout is een dennensoort met een gemiddelde levensduur. Het hout zal onbehandeld vergrijzen door zonlicht en mogelijk kromtrekken, onder invloed van weersfactoren. Door het hout op gezette tijden te onderhouden met een geschikte olie, beits of dekkende beits gaat lariks echter vele jaren mee. Hebt u nieuw hout, wacht dan niet te lang met de eerste behandeling.

Lariks hout behandelen: beitsen

Semi-transparante beits kan lariks zes tot acht jaar beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-licht, regen, wind, vorst, temperatuurschommelingen, schimmels en insecten. Jotun Demidekk Strukturlasyr is een populaire zijdeglans beits voor buiten. Deze bevat UV-blockers zodat zonlicht gefilterd wordt en de vergrijzing van het hout wordt afgeremd.

Wie een matte beits zoekt voor larikshout, raden we Jotun Demidekk Terrasslasyr aan. Ook deze is bijzonder duurzaam en houdt de ondergrond zeker zes jaar in topconditie. Lariks hout beitsen laat de houtstructuur zichtbaar.

Lariks hout behandelen: dekkend beitsen

Onder lariks dekkend beitsen verstaan we beitsen met dekkende beits. In aanschaf is dit de duurste mogelijkheid, maar lariks hout behandelen met dekkende beits is wel een methode die het langst meegaat. Op de lange termijn is het dus een goedkopere oplossing, want er moet minder gebeitst worden. Dit komt doordat de vele kleurpigmenten in beits langer bescherming bieden dan die in semi-transparante beits.

Kies voor de klassieke zijdeglans houtcoating Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg en de volgende beits behandeleing hoeft pas na 10-12 jaar. Hiervan is ook een matte versie: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Lariks hout behandelen: oliën

Lariks oliën moet elke twee tot drie jaar herhaald worden. Het vraagt dus het meeste werk. Toch zien we het veel, want oliën bewaart de natuurlijke uitstraling van het hout het best. Wie transparante houtolie aanbrengt, krijgt larikshout dat er bijna onbehandeld uitziet, maar toch beschermd wordt. Bovendien is lariks hout oliën relatief goedkoop.

Een bijzonder geschikt product voor lariks is Jotun Treolje V. Deze houtolie vormt geen film op het hout en remt vergrijzing en indringen van vocht. Lariks krijgt met deze olie een matte look die mensen erg mooi vinden.

Lariks impregneren: nodig?

Houtverf of beits bestellen?

Hout impregneren is een basismethode om schimmels en houtrot op afstand te houden. Ook lariks kan wordt geïmpregneerd. Vaak is dit echter al gebeurd bij de fabrikant of leverancier. U kunt het eventueel ook zelf doen. Gebruik dan Jotun Visir Oljegrunning Klar. Zo bindt u losse houtvezels en versterkt u het hout van binnenuit. Impregneren bereidt het hout voor op verdere behandeling.

Meer weten over lariks behandelen?

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor lariks en de beste werkwijze bij het verduurzamen van larikshout en andere houtsoorten.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.