Zweeds Huis Verven

Een Zweeds huis verven doe je niet vaak. Tenminste, als u de juiste houtverf en beits hebt gebruikt. In dit artikel vertellen we u welke producten u nodig hebt.

We zien ze steeds meer: Zweedse houten huizen in Nederland. Daar zijn goede redenen voor. Het zijn immers mooie, sfeervolle woningen met een warm en aards karakter. Ze zijn ook nog eens vriendelijk geprijsd en zuinig met energie. Maar nalatig onderhoud kan de pret wel flink bederven. Voorkom problemen en kies voor een veilig, beschermend verfsysteem.

Hieronder leggen we uit:

 • wat we verstaan onder een Zweeds huis,
 • waarom een Zweeds huis verven zo belangrijk is,
 • welke houtverf en beits we aanraden,
 • hoe u een Zweeds houten huis in conditie houdt.

Wat zijn Zweedse houten huizen?

Als we het hebben over Zweedse houten huizen in Nederland, gaat het niet alleen over rode Pippi Langkoushuisjes. Het is een breder begrip. Algemene kenmerken zijn er wel. Een Zweeds huis (in Nederland) heeft houtskeletbouw als basis. Dit is een bouwwijze waarbij alle dragende elementen uit houten balken en stijlen bestaan. In de ruimte ertussen zit isolatiemateriaal.

Zweedse huizen hebben veel voordelen.

 • Ze zijn relatief goedkoop. Vaak kosten ze maar 2/3 van een, in grootte vergelijkbaar stenen huis.
 • Het materiaal is duurzaam en warm, wat tot lagere energiekosten leidt.
 • De bouwtijd is korter. Veel Zweedse huizen zijn prefab: het voorbereidende werk wordt in de fabriek gedaan.
 • Als koper kan je gebruikmaken van bestaande plannen die je naar eigen behoeften aanpast, of helemaal naar jouw inzichten bouwen.

Bekende producenten van Zweedse woningen in Nederland zijn Zweeds Home, Scandihuis en Planhus. Het hout (veel grenen) komt ook vaak echt uit Zweden. Steeds meer worden deze huizen gebruikt voor permanente bewoning, waar ze vroeger vooral dienden als vakantieverblijf.

Waarom hout verven en waarop letten

Hout leeft, zoals we dat noemen. Het beweegt, door schommelingen in temperatuur en door vocht. Hout dat niet is voorbereid op de weersomstandigheden, gaat op den duur problemen geven. Een Zweeds huis verven is dé manier om het hout effectief te beschermen. Maar dan is wel het juiste verfsysteem doorslaggevend. Verkeerde verf kan de kans op houtrot doen toenemen.

Koopt u nieuwbouw, dan hebt u als voordeel dat u in iedere fase de kwaliteit kan beoordelen en zo nodig bijstellen. Dit geldt ook voor de verfkeuze. Denk er op tijd aan, want een houten huis mag hooguit enkele weken onbehandeld blijven. Wacht u langer, is de kans groot dat het hout wordt aangetast door vocht en schimmel.

Wilt u een bestaand Zweeds huis kopen, dan raden we een grondige inspectie van het hout aan. Doe dit voor de handtekening onder het koopcontract staat. Hout is een geweldig duurzaam product. Helaas springt niet iedereen er goed mee om. Verborgen of te laat geconstateerde gebreken kunnen op termijn veel geld kosten.

Verf voor Zweedse houten huizen: waarop letten?

Bescherming met houtverf of beits vangt de werking van het hout op. Het is belangrijk om te kiezen voor elastische houtverf die waterdamp doorlaat. Anders kan het vocht niet weg. Deze verf beweegt met het hout mee. Niet-elastische verf gaat scheuren als het hout eronder uitzet. Dit is de voornaamste risicofactor voor houtrot.

Verf is gevoelig voor licht. Gevels van houten huizen kunnen dan ook snel vaal worden of vergelen. Gebruikt u houtverf of beits die beschermt tegen overvloedig UV-licht, wordt de kans hierop aanzienlijk kleiner. U moet dan minder vaak overschilderen, dus hebt ook lagere kosten.

Op de foto's enkele voorbeelden van geverfde Zweedse huizen. Ook in Zweden zelf wordt vaak Jotun houtverf of beits gebruikt.

Zweeds huis verven

Aanbevolen verf voor Zweedse huizen

Omdat houtskeletbouw zo gewoon is in Scandinavië, zijn ze er ook meester in het produceren van de juiste verf voor hout. Met de hybride houtverf en beits van het Noorse merk Jotun, getest in het Scandinavische klimaat, zijn de onderhoudsintervallen zo’n twaalf jaar.

Als we even naar Zweden gaan: de Zweedse verzekeraar Folksam onderzoekt regelmatig de kwaliteit van houtverf. Jotun komt bij deze strenge tests telkens weer als topmerk uit de bus. En als het om hout gaat, weten de Zweden waarover ze spreken!

Dit zijn de topproducten van Jotun voor houten huizen:

 • Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: het paradepaardje van Jotun. Elastische dekkende verf die sterk vochtregulerend werkt. Leverbaar in alle denkbare kleuren.
 • Jotun Demidekk Ultimate Helmatt: de matte variant, voor een mooie matte uitstraling. Favoriet bij veel eigenaren van Zweedse huizen!
 • Jotun Demidekk Ultimate Vindu: beits voor ramen, deuren en kozijnen die snel droogt en gemakkelijk is aan te brengen.
 • Jotun Demidekk Oljetäckfärg: dekkende buitenbeits die ook als primer voor eerder behandeld hout wordt toegepast.
 • Jotun Visir Oljegrunning Klar: het ideale voorbehandelmiddel. Let op: dit is niet altijd nodig bij prefab houten huizen, omdat deze vaak door de houtbouwer zijn geïmpregneerd. In dat geval kan worden volstaan met afwerkingslagen van andere Jotun-verf of beits.

Wilt u liever een ander merk proberen? Geen probleem. Er is geen gebrek aan fabrikanten van houtbeits. Er is ook een Nederlands verfmerk dat we van harte aanbevelen: Drywood. Het merk is onder consumenten nog niet zo bekend, maar dat gaat veranderen. Drywood maakt uitstekende hybride houtverf, niet zelden met een all-in-one-systeem dat een aparte grondverf overbodig maakt. Bel ons en we vertellen u graag meer over Drywood!

Stappenplan Zweedse huis verven

Dit stappenplan behandelt het verven van de gevels van een Zweeds houten huis.

Planning

 • Bereid uw schilderklus goed voor. Een huis verven kost tijd en aandacht. Besteed aandacht aan de keuze van verf en materiaal. Vraag ons gerust om persoonlijke hulp.
 • Het weer mag geen roet in het eten gooien. Kies enkele droge dagen met matige temperaturen tussen 5 en 25 graden. Vermijd verven in de volle zon.
 • Is de houten gevelbekleding niet gemonteerd, breng dan rondom een eerste verflaag aan, monteer ze dan pas en zet daarna aan de buitenzijde een tweede en eventueel derde laag op.

Voorbehandeling

Schoonmaken is de eerste stap, ook bij nieuw hout. Aanbevolen reinigingsmiddelen zijn:

Laat de reiniger enige minuten intrekken. Hierna flink afspoelen met water en laten drogen.

 • Schuur het hout (minimaal korrel 100) en verwijder overmatig hars, indien aanwezig.
 • Is het hout niet geïmpregneerd door de leverancier, breng dan Jotun Visir Oljegrunning Klar aan. Dit middel mag niet te dik worden aangebracht. De kopse kanten moeten drie keer nat-in-nat worden behandeld.
 • De primer moet 24 uur intrekken. Ga pas verder als deze laag niet langer plakt.

Afwerken met houtverf

 • Breng na het drogen en intrekken van de primer de eerste laag houtverf of beits aan. Dit kan met kwast, verfroller of airless verfspuit. Schilder met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat.
 • Afhankelijk van de verf, raden we een tweede en mogelijk derde verflaag aan. Meer lagen geven altijd meer dekking. Lees de technische datasheet van de gekozen verf voor het aanbevolen aantal lagen.
 • Houd altijd rekening met voldoende droogtijd.

Zweedse huizen onderhouden

Hout Coatings voor houtverf en beits

Hoe blijft een houten huis mooi? Het onderhoud van een Zweeds huis begint bij goede materialen en de juiste toepassing ervan.

Uw Zweeds houten huis jaarlijks wassen is een goede manier om onderhoud door preventie tot het minimum te beperken. Het wassen gebeurt met water en zeep, waarbij we Jotun Husvask aanraden. Tijdens de wasbeurt krijgt u goed zicht op de staat van onderhoud, stofophoping en insecten. Vergeet niet: de kwaliteit van het hout en de verf houden uw huis langdurig en als vanzelf mooi.

Een Zweeds huis is een waardevolle investering die u niet mag laten verkommeren. We zijn er zeker van dat u er met bovenstaande tips lang plezier van hebt. En hebt u toch nog vragen, aarzel dan niet en vraag ons om persoonlijk advies!

Bel 06 - 47551826 voor advies of een offerte. U kunt tevens contact met ons opnemen via het contactformulier.