Waarom houten huizen verven met elastische houtverf

Noord-Holland heeft van oudsher veel houten huizen staan in verschillende prachtige dorpen. Broek in waterland, Durgerdam, Uitdam, Volendam, Marken, Ilpendam en ga zo maar door. Uiteraard is Hout Coatings hier bekend in deze regio. Echter veel van deze houten huizen worden geschilderd met de verkeerde verf. In dit artikel willen wij u uitleggen waarom dit dan verkeerde verf is en wat de gevolgen zijn. Hout Coatings heeft al vele projecten begeleid waar houten huizen geschilderd of gerenoveerd worden en wij weten hoe belangrijk goede verf is voor het hout en het behoudt hiervan. Met de juiste producten wordt het hout tot wel 12 jaar beschermd en is het ook nog eens voordeliger

 

Wat moet u weten van houten huizen

Hout moet kunnen ademen, als hout wordt afgesloten door een verfproduct dan zal het gaan rotten. Hout werkt door het jaar heen 5% en als de verf niet mee beweegt dan gaat het scheuren, breken , openstaan en komt er vocht in. Dus zo eenvoudig als het klinkt is het ook wat het moet zijn. Een verfsysteem moet dampopen en elastisch zijn!! Nu kent de traditie van de Noord Hollandse huizen dat het “strak in de lak moet zitten” en wordt er een harde hoogglans verf gebruikt.
9 van de 10 verfmerken hebben producten die niet elastisch zijn en niet voldoende vochtregulerend zijn, dit betekend dat deze dus eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor een houten huis. Deze producten beschermen 4 jaar je woning op een matige manier en daarna moet alles weer worden geschuurd en opnieuw geschilderd worden voor een kapitaal. € 5000,- euro voor het schilderen van een houten woning is het gemiddelde van een offerte.

 

Vocht afsluitende coatings zijn een probleem

Bij de foto's hieronder ziet u exact het probleem. De coating die gebruikt wordt is vochtafsluitend. Als de zon dan op het hout gaat schijnen wordt het vocht warm en ontstaat er een rottingsproces. Het hout moet uiteindelijk vervangen worden, er moet nieuwe grondverf aangebracht worden en wordt er dezelfde verf aangebracht en dat wordt elke 4 jaar weer herhaald. Een hard gelag voor de bewoners.

                 

 

Elastische houtverf uit Scandinavië

In Scandinavië is het zelfs zo dat bij geen enkele fabriek die verf produceert voor houten huizen lakken te koop zijn zoals deze die verkocht worden in Nederland voor houten huizen. De wereldmerken zoals Jotun, Teknos, Gori of Tikkurila zullen dit niet verkopen voor deze type woningen omdat ze domweg weten dat het niet kan wat wij hier in Nederland doen. Toch wordt dit nog steeds gedaan.

Hier links ziet u een voorbeeld van duur schilderwerk in broek in waterland. Houtcoatings heeft 2 hele mooie merken waar we al 15 jaar mee samen werken. Jotun houtverf uit Noorwegen en Teknos Drywood houtverf uit Finland. Beide hebben prachtige verf systemen van mat tot glans. Beide extreem dampopen en zeer elastisch. De verven werken zo goed met het hout mee dat het niet kan open staan. Hierdoor komt er geen vocht in het hout. Zit er toch vocht in dan kan het er uit omdat het zo goed vochtregulerend is.

Laat u goed informeren voordat u wat op u huis laat smeren of voordat er zelf wat opsmeert.
Juiste verven zijn helemaal niet duurder maar doen wat ze moeten doen. Het merk Jotun maar ook Teknos geven op hun dekkende verfsystemen zonder meer 12 jaar garantie.
Wij helpen u echt graag verder met producten die geschikt zijn voor uw houten huis.

 

 

Voorbeelden van producten die elastisch en dampopen zijn:

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een van de meeste gebruikte verven voor het verven van houten huizen. Vergeleken met de verven die op de foto's gebruikt zijn past deze verf zich wel aan. Dat wil zeggen dat de verf mee kan bewegen als het hout uitzet. Met de juiste behandeling wordt er een onderhoudsinterval van 12 jaar gegarandeerd.

 

 

 

Drywood verf voor hout master Glans: De verf voor hout Master is een watergedragen glanzende sneldrogende systeemverf en wordt ook vaak gebruikt voor het verven van houten huizen. Voor binnen en buitentoepassing op houten geveltimmerwerken en op boeidelenen, windveren, gootbetimmering, etc. Het product is geschikt voor nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Drywood verf voor Houtmaster heeft een zeer goede dekking, zeer goede vulling en is zeer snel droog. De master is dampopen en is zeer elastisch, kleurvast en behoudt mooi zijn glans. 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het verven van houten huizen of houten gevelbekleding, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.