Houten Thermohaus Dekkend Beitsen

Uw houten Thermohaus dekkend beitsen: het is op een dag onvermijdelijk. Oude houten huizen schilderen kan prima resultaten opleveren. Dat is bij een Thermohaus niet anders. Maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Wij vertellen hoe u uw oude Thermohaus opknapt.

Hieronder leest u:

  • wat een Thermohaus is
  • welke problemen er met deze houten huizen zijn
  • wat voor beits u nodig hebt
  • hoe u uw Thermohaus opknapt
  • waaraan u moet denken bij onderhoud

Wat is een Thermohaus?

De circa 800 houten huizen in Nederland van het merk Thermohaus waren het resultaat van een opmerkelijke ruilhandel. Nederland had kort na de Tweede Wereldoorlog dringend nieuwe huizen nodig, Oostenrijk kampte met een voedseltekort. Dus ruilde Nederland in het najaar van 1946 een hoeveelheid gedroogde groenten, ingeblikte vis en zaden tegen houten montagewoningen van de Oostenrijkse firma Thermohaus.

Honderd van die bouwpakkethuizen werden, in een week tijd, opgebouwd in de Noordoostpolder. De andere woningen werden verspreid over de rest van Nederland. Hoeveel precies er nog overeind staan, weten we niet, maar de eigenaren houden vaak van hun Thermohaus. De huizen vallen op door een rood zadeldak en hebben een typerende knik bij de gootlijn.

Problemen met oude houten huizen

Het zijn echter oude beestjes aan het worden. Een groot deel ervan kampt nu met problemen. Veel huizen zijn door de jaren heen met verkeerde beits behandeld. Houtrot en andere slijtageplekken zijn het resultaat.

Een veelvoorkomend probleem is dat de beits het hout heeft afgesloten. Het hout kan letterlijk niet meer ademen en het vocht kan er niet meer uit. Dit is niet uniek voor een Thermohaus-woning. Ga je een houten huis renoveren, loop je vaak tegen problemen aan die zijn veroorzaakt door een verkeerd beits systeem. Een goede vochtregulering is doorslaggevend voor houten huizen, zeker op de lange termijn.

Beits voor Thermohaus

Wij adviseren voor een oud houten huis van Thermohaus beits uit de Jotun Demidekk-productlijn. Onze ervaringen, maar ook onafhankelijke tests wijzen uit dat deze beits buitengewoon goed vocht reguleert. Het natte hout droogt als het ware door de beits heen. De bovenlaag blijft elastisch en het hout gaat niet zo snel scheuren. Daarom adviseren wij ook het gebruik van deze beits als u een houten huis van Thermohaus hebt.

Thermohaus houten huis renoveren: stappenplan

Voor het opknappen van een houten huis met barsten, scheuren en houtrot, is een voorbehandeling absoluut noodzakelijk. Sterker nog, deze is minstens zo belangrijk als het uiteindelijke schilderwerk. Volg de stappen hieronder.

  1. Maak eerst een inventarisatie van de problemen. Is er sprake van houtrot? Hier leest u hoe u houtrot herkent en herstelt. Kleine gaatjes en scheurtjes kunt u met plamuur repareren. Komt u er niet uit? Hout Coatings geeft u graag persoonlijk advies.
  2. Eventuele schimmels, algen- en mosaangroei moet u afwassen met een geschikt middel. Wij adviseren Jotun Kraftvask. Laat het middel altijd vijf minuten intrekken (maar niet opdrogen). Hierna het hout ruim naspoelen met water en laten drogen.
  3. Oude beits lagen moeten vaak verwijderd worden. Eerst verwijdert u loszittende stukken met een harde borstel en een krabber. Ga dan het oppervlak goed schuren. Lukt dit niet, overweeg dan een elektrische verfföhn. Hebt u de oude beits laag verwarmd, kunt u deze vaak gemakkelijk weg krabben. In extreme gevallen kunt u afbijtmiddel gebruiken. Wees hier voorzichtig mee. Hierna alles nog eens schuren.
  4. Voor oud hout raden we een voorbehandeling aan met Jotun Demidekk Oljetäckfärg, een weerbestendige buitenbeits die ook als primer kan worden ingezet.
  5. Wilt u dekkend afwerken met Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg, beits dan met de richting van de houtnerf mee. Breng deze zijdeglans beits ruim en lobbig aan. Er is ook een matte variant, Ultimate Helmatt, een versie speciaal voor deuren en kozijnen, Ultimate Vindu.

Houtverf of beits bestellenThermohaus houten huis dekkend beitsen

We raden aan het oppervlak eenmaal per jaar te wassen. Gebruik hiervoor Jotun Kraftvask.

 en water. Inspecteer hierbij in welke conditie het hout is, zodat u bij problemen op tijd kunt ingrijpen. Houten woningen van Thermohaus zijn leuke huizen, met een bewogen geschiedenis, en daar moeten we zuinig op zijn!

Voor vragen, advies of een offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 47551826 of mail via het contactformulier.