Waarom Houten Huizen Beitsen Met Elastische Beits

Noord-Holland heeft van oudsher veel houten huizen staan in verschillende prachtige dorpen. Broek in waterland, Durgerdam, Uitdam, Volendam, Marken, Ilpendam en ga zo maar door. Uiteraard is Hout Coatings hier bekend in deze regio. Echter veel van deze houten huizen worden gebeitst met de verkeerde beits. In dit artikel willen wij u uitleggen waarom dit dan verkeerde beits is en wat de gevolgen zijn. Hout Coatings heeft al vele projecten begeleid waar houten huizen gebeitst of gerenoveerd worden en wij weten hoe belangrijk goede beits is voor het hout en het behoudt hiervan. Met de juiste producten wordt het hout tot wel 12 jaar beschermd en is het ook nog eens voordeliger

 

Wat moet u weten van houten huizen

Hout moet kunnen ademen, als hout wordt afgesloten door een beits product dan zal het gaan rotten. Hout werkt door het jaar heen 5% en als de beits niet mee beweegt dan gaat het scheuren, breken , openstaan en komt er vocht in. Dus zo eenvoudig als het klinkt is het ook wat het moet zijn. Een beits systeem moet dampopen en elastisch zijn!! Nu kent de traditie van de Noord Hollandse huizen dat het “strak in de lak moet zitten” en wordt er een harde hoogglans verf gebruikt.
9 van de 10 merken hebben producten die niet elastisch zijn en niet voldoende vochtregulerend zijn, dit betekend dat deze dus eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor een houten huis. Deze producten beschermen 4 jaar je woning op een matige manier en daarna moet alles weer worden geschuurd en opnieuw geschilderd worden voor een kapitaal. € 5000,- euro voor het schilderen van een houten woning is het gemiddelde van een offerte.

 

Vocht afsluitende coatings zijn een probleem

Bij de foto's hieronder ziet u exact het probleem. De coating die gebruikt wordt is vochtafsluitend. Als de zon dan op het hout gaat schijnen wordt het vocht warm en ontstaat er een rottingsproces. Het hout moet uiteindelijk vervangen worden, er moet nieuwe grondverf aangebracht worden en wordt er dezelfde verf aangebracht en dat wordt elke 4 jaar weer herhaald. Een hard gelag voor de bewoners.

                 

 

Elastische dekkende beits uit Scandinavië

In Scandinavië is het zelfs zo dat bij geen enkele fabriek die beits produceert voor houten huizen lakken te koop zijn zoals deze die verkocht worden in Nederland voor houten huizen. De wereldmerken zoals Jotun, Teknos, Gori of Tikkurila zullen dit niet verkopen voor deze type woningen omdat ze domweg weten dat het niet kan wat wij hier in Nederland doen. Toch wordt dit nog steeds gedaan.

Hier links ziet u een voorbeeld van duur schilderwerk in broek in waterland. Houtcoatings heeft 2 hele mooie merken waar we al 15 jaar mee samen werken. Jotun beits uit Noorwegen en Teknos Drywood beits uit Finland. Beide hebben prachtige beits systemen van mat tot glans. Beide extreem dampopen en zeer elastisch. De beitsen werken zo goed met het hout mee dat het niet kan open staan. Hierdoor komt er geen vocht in het hout. Zit er toch vocht in dan kan het er uit omdat het zo goed vochtregulerend is.

Laat u goed informeren voordat u wat op u huis laat smeren of voordat er zelf wat opsmeert.
Juiste beitsen zijn helemaal niet duurder maar doen wat ze moeten doen. Het merk Jotun maar ook Teknos geven op hun dekkende beits systemen zonder meer 12 jaar garantie.
Wij helpen u echt graag verder met producten die geschikt zijn voor uw houten huis.

 

 

Voorbeelden van producten die elastisch en dampopen zijn:

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een van de meeste gebruikte producten voor het beitsen van houten huizen. Vergeleken met de beitsen die op de foto's gebruikt zijn past deze beits zich wel aan. Dat wil zeggen dat de beits mee kan bewegen als het hout uitzet. Met de juiste behandeling wordt er een onderhoudsinterval van 12 jaar gegarandeerd.

 

 

 

Drywood verf voor hout master Glans: De verf voor hout Master is een watergedragen glanzende sneldrogende systeem beits en wordt ook vaak gebruikt voor het beitsen van houten huizen. Voor binnen en buitentoepassing op houten geveltimmerwerken en op boeidelenen, windveren, gootbetimmering, etc. Het product is geschikt voor nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Drywood verf voor Houtmaster heeft een zeer goede dekking, zeer goede vulling en is zeer snel droog. De master is dampopen en is zeer elastisch, kleurvast en behoudt mooi zijn glans. 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het dekkend beitsen van houten huizen of houten gevelbekleding, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.