Fins Houten Huis Dekkend Beitsen

Finse houten huizen zijn enorm duurzaam. Ze hebben wel onderhoud nodig. Sterker nog, uw Finse houten huis dekkend beitsen is het "geheim" achter de duurzaamheid van houtbouw. Huizen van hout kunnen eeuwenlang meegaan – als u ze maar de juiste zorg geeft.

Hieronder leggen we uit:

 • De voor- en nadelen van Finse huizen
 • Hoe u door systematisch onderhoud de levensduur van uw houten huis verlengt
 • Welke beits we aanraden voor het beitsen van Finse houten huizen
 • Hoe u deze beits op de beste en meest efficiënte manier aanbrengt

In het stappenplan hieronder baseren we ons op de beits van Jotun. Deze is het meest populair onder eigenaren van Finse huizen. Een goedkoper, maar kwalitatief evenwaardig alternatief biedt de Nederlandse fabrikant Drywood. Bel ons als u daarover specifiek advies wilt.

Finse houten huizen

Finse huizen in Nederland worden door diverse leveranciers aangeboden en in alle denkbare variaties. Leveranciers zijn onder meer Finnhouse, Finhome, Luxhout, Finnlogs en Scanabouw. In België is New Finwood een bekende houtbouwer. 

Het hout van deze huizen is duurzaam, de productie ervan komt het milieu ten goede. De oorspronkelijke ontwerpen vallen op door hun ruimte en licht. De plafonds zijn hoog en de grote kamers hebben een verbinding met buiten: een serre, een balkon, een veranda. Werken met prefab kan zowel als met een geheel eigen ontwerp.

Veel Finse huizen zijn loghuizen. Dit betekent dat ze geheel uit massieve balken zijn opgetrokken. Het verschil met andere houten huizen is dan met name binnenin te zien: de muren in een loghuis zijn van massief hout. Zeer aantrekkelijk is dat de Finse huizen in de regel aan strenge Scandinavische bouwvoorschriften voldoen (zoals met betrekking tot brandveiligheid). Ook de warmte-isolatie is uitmuntend.

Finse houten huizen Dekkend beitsen

Het enig grote nadeel van Finse houten huizen is dat hout erg gevoelig is voor vocht en temperatuurschommelingen. Dit kan leiden tot houtrot en zelfs het verval van het huis. Maar het goede nieuws: met degelijk onderhoud kunt u al deze problemen gemakkelijk voorkomen!

Belangrijk is dat van begin af aan een goed beits systeem wordt gebruikt. Zo kunt u het vochtige Nederlandse klimaat het hoofd bieden. Met beits systeem bedoelen we alles wat bij het behandelen van uw woning komt kijken, dus niet alleen de potten beits maar ook voorstrijkmiddelen. Hebt u een nieuw houten huis gekocht, is het belangrijk om meteen te zorgen voor een duurzaam beits systeem. Hout mag niet langer dan zes weken onbehandeld blijven!

Enkele voorbeelden van gebeitste Finse houten huizen. Jotun beits is ook populair in Finland.

Fins houten huis verven

Welke dekkende beits voor Finse huizen?

Het beits systeem voor houten huizen moet ademend zijn. Dit zorgt ervoor dat water kan verdampen. Het hout mag dus niet volledig worden afgesloten. Ook moet de beits meebewegen met het hout. Dit stelt eisen aan de elasticiteit van de beits. Een dampopen, elastisch beits systeem is de beste preventie tegen houtrot.

Voor een compleet ademend beits systeem, geschikt voor het onderhoud van uw Finse houten huis, kiezen de meeste eigenaren voor producten van Jotun. Onze advies en het stappenplan hieronder zijn daarop gebaseerd. Dit is de Jotun beits die we het vaakst aanraden:

Dit is een impregneermiddel bedoeld voor onbehandeld hout. Het dringt diep door en beschermt tegen schimmels, en versterkt de bescherming met beits. Kortom, u hebt het mogelijk nodig als u een nieuw Fins huis koopt of bouwt.

Check wel bij de leverancier van uw woning of het huis niet al is geïmpregneerd. Is dat het geval, kunt u zich een extra voorbehandeling met dit middel besparen.

Deze dekkende buitenbeits kunt u als primer gebruiken op ouder hout dat al eerder is behandeld. Het is een duurzame, vochtregulerende beits die uitstekend combineert met de producten in de Jotun Demidekk Ultimate-lijn.

Dit is de populairste dekkende beits voor houten huizen in Noord-Europa. Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg is een uitstekende dekkende beits voor buiten (zijdeglans) die u voor twaalf jaar van groot onderhoud van uw Finse houten huis verlost. Behoudt langdurig kleur en glans.

Kijk hier voor de Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg beitskleuren

Deze buitenbeits heeft dezelfde eigenschappen als Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Het verschil is dat Jotun Demidekk Ultimate Helmatt een geheel matte uitstraling heeft. Kies hiervoor als u liever mat dan zijdeglans hebt.

Kijk hier voor de Jotun Demidekk Ultimate Helmatt beitskleuren

Deze watergedragen beits raden we aan voor ramen, deuren en kozijnen. Het is een sneldrogende beits die de houtnerf accentueert. De zijdeglansafwerking blijft lang mooi. Hiermee houdt u ramen en deur meerdere jaren onderhoudsvrij.

Jotun Demidekk Ultimate Vindu is leverbaar in RAL- en NCS-kleuren

Drywood als alternatief

Voor een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief raden wij Drywood aan, een Nederlands kwaliteitsmerk gespecialiseerd in houtbescherming. Ook als aanvulling op Jotun beits heeft Drywood interessante producten. Zo heeft Drywood producten die bij uitstek geschikt zijn voor het interieur van loghuizen en ander houtwerk dat zich aan de binnenkant bevindt. Drywood beitst voor Hout Master is dan weer een populaire beits voor buiten, maar kan ook binnen worden gebruikt.

Bel ons voor meer informatie over Drywood!

Stappenplan voor het dekkend beitsen van Finse houten huizen

In het algemeen: kies voor het onderhoud van uw houten huis enkele dagen uit met droog weer. Beits niet bij temperaturen lager dan 5 graden, en ook niet in de volle zon. Anders kan blaarvorming ontstaan.

 1. Maak al het hout van uw huis goed schoon. We adviseren hiervoor Jotun Kraftvask. U laat het schoonmaakmiddel enkele minuten intrekken en spoelt daarna het oppervlak na met kraanwater. Laat drogen.
 2. Verwijder overmatige hars. Schuur het hout en maak het stofvrij. Voor het schuren gebruikt u minstens korrel 100.
 3. Brengt u Jotun Visir Oljegrunning Klar aan, gebruik dan een kwast. Laat het middel intrekken. Voorkom een dikke laag.
 4. Vergeet niet de kopse kanten. Die moeten zeker drie keer nat in nat worden behandeld. Lees meer over het aanbrengen van Jotun Visir Oljegrunning Klar
 5. Als u Jotun Demidekk Ultimate Oljetäckfärg als grondverf gebruikt, adviseren we de eerste laag te verdunnen met 10-15% terpentine. Breng 24-48 uur later een eventuele tweede en derde laag aan. Lees meer over het aanbrengen van Jotun Demidekk Oljetäckfärg.
 6. Na voorbehandeling minstens 24 uur wachten voordat u verder gaat. Controleer of de primer niet meer plakkerig is. Anders moet u nog even wachten.
 7. Hierna werkt u af met twee tot drie lagen Jotun Demidekk Ultimate. U doet dit met een langharige kwast, rolller of verfspuit. Lees meer over het aanbrengen van Demidekk Ultimate Täckfärg. Gebruikt u liever de matte Helmatt, kijk dan hier voor meer info.
 8. Gaat het om nog ongemonteerde gevelbekleding, raden we aan de planken eerst rondom te beitsen en na de eerste laag te monteren. Hierna brengt u aan de buitenzijde de tweede en derde laag aan. Dit vermindert de kans op kromtrekken van het hout.
 9. Schilder Demidekk Ultimate met de houtnerf mee. Breng royaal aan voor een goed resultaat.
 10. Jotun Demidekk Ultimate-beits is na twee uur overschilderbaar. De droogtijd hangt af van de weersomstandigheden en is het kortst bij gematigde temperaturen en een lage luchtvochtigheid.

Hebt u vragen over het beitsen van uw huis, mag u altijd contact met ons opnemen.

Finse houten huizen onderhouden

Bel voor houtverf en beits adviesWie de eerste keer grondig beitst, is daarna voor lange tijd verlost van groot onderhoud. Maar om problemen te voorkomen raden we voor het onderhoud van Finse huizen wel het volgende aan:

 • Controleer jaarlijks of er geen scheurtjes of kieren zijn ontstaan. Dit kan door de natuurlijke beweging van het hout. Repareer waar nodig.
 • Check of ramen en deuren goed open en dicht gaan. Door het “zetten” van het hout, veroorzaakt door temperatuur en vocht, kunnen ze gaan klemmen. Verstellen kan soms nodig zijn.
 • Haal bij een jaarlijkse controle eventuele mossen weg. Jotun Kraftvask is geschikt voor het verwijderen van schimmels, algen en mossen.
 • Mochten er, ondanks zorgvuldig onderhoud, toch planken zijn aangetast door houtrot, gebruik dan de reparatieproducten van Repair Care.

Finse houten huizen zijn een waardevol bezit met een geheel eigen sfeer. Iets om zuinig op te zijn. Als u echter bovenstaande adviezen volgt, hebt u er zeker vele jaren plezier van!

Meer weten over Finse houten huizen Dekkend beitsen? Wij geven gratis advies. Bel +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.