Houten Chalet Dekkend Beitsen

Houten chalet beitsenU wilt uw houten chalet dekkend beitsen? Verstandig. En bezuinig vooral niet op beits. Een chalet dekkend beitsen is de beste manier om lang en zorgeloos van de houten woning te genieten.

In dit artikel leest u:

 • wat we onder chalets verstaan
 • waarom een chalet beitsen zo belangrijk is
 • waar de beits aan moet voldoen
 • welke beits producten wij aanraden
 • hoe u een chalet beitst
 • wat u moet doen als onderhoud

Wat zijn houten chalets?

Veel mensen spreken van houten chalets, maar dat is eigenlijk dubbelop. Chalets zijn altijd van hout, of tenminste voor het grootste deel: de wanden steunen meestal op stenen muren. Onder chalets verstaan we houten woningen met een relatief vlak zadeldak. Ze hebben overhangende dakranden, balkons en vaak galerijen. De ramen kunnen worden gesloten met zware houten luiken.

Deze architectonische stijl komt uit de Alpen. Omdat het daar 's winters erg koud kan zijn, wordt er zwaar hout gebruikt. Tegenwoordig komen we ook in Nederland en België chalets tegen, in alle maten. Soms zijn het tuinhuizen, soms vakantiehuizen, andere keer permanente woningen. Omdat het klimaat hier minder extremen kent, komen we lichtere houtsoorten tegen dan in bijvoorbeeld Oostenrijk.

Chalets zijn in onze streek veelal te koop als bouwpakket. In Nederland worden ze onder meer geleverd door TOP Totaal en Blokhutwereld. In België zijn Chalet Center en Gadero bekende namen. Liefhebbers die een chalet te koop zoeken kunnen vaak ook terecht in parken met vakantiewoningen. Natuur, bossen en heuvels maken het genot compleet. Wie een chalet in de Ardennen bewoont, waant zich soms in de Alpen.

Waarom hout dekkend beitsen

Hout is sterk en duurzaam, maar onbehandeld ook kwetsbaar. Als er vocht in het hout kruipt, moet het weg kunnen. Blijft het zitten, ontstaat er een ongezonde situatie. Schimmelvorming is een reëel gevaar. Het gevolg kan houtrot zijn. De situering speelt een rol bij de kwetsbaarheid van een chalet. Hoge bomen kunnen een houten huis aangename schaduw bezorgen, maar als er geen zon bij kan, gaat vocht moeilijker weg. Als de regen telkens uit dezelfde windrichting komt, heeft de ene gevel meer problemen met water dan de andere.

Beits beschermd het hout tegen de invloeden van weer en wind. Met de juiste producten kan het hout blijven ademen. Zo blijft een chalet langer mooi. Verder zijn er ook esthetische redenen om een houten huis te beitsen. Niet iedereen wil de typische houtkleur.

Beits voor houten chalets: waarop letten

Voor een grote schilderbeurt zijn er diverse beitsen op de markt, voor binnen- en buitengebruik. Ook de houten vloer van uw chalet mag hierbij niet vergeten worden. Let bij uw beits keuze hierop:

 • De beits moet de juiste elasticiteit hebben. Dit is belangrijk omdat hout krimpt en uitzet. Beits die te hard is, gaat dan barsten. Beitsen op waterbasis zijn meestal elastisch genoeg.
 • De houtbeits voor uw houten chalet moet waterdamp doorlaten. Zeker buiten is dit belangrijk, want daar is het meeste vocht.
 • Als het om nieuw hout gaat, zorg dan altijd voor een impregneermiddel. Gaat u een chalet schilderen, dan is hout impregneren essentieel als startpunt, omdat dit de ondergrond versterkt en beschermt tegen schimmels.

Houten chalet dekkend beitsen

Aanbevolen beits voor houten chalets

Hout Coatings adviseert de producten van Jotun. Die komen uit Scandinavië. Waarschijnlijk is er binnen Europa geen andere streek te vinden waar men zo veel ervaring heeft met houtbouw. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

Zoekt u een houtimpregneer die diep doordringt in het hout en zo beschermt tegen vocht? Jotun Visir Klar is een zeer waterresistente transparante primer die binnen en buiten kan worden gebruikt. Visir Klar biedt een uitstekende bescherming tegen uiteenlopende schimmels. U brengt deze primer met de kwast aan. Na circa acht uur is de laag stofdroog en na een etmaal overschilderbaar op houten chalets.

Voor dekkende beits adviseren we de Jotun Demidekk-lijn. Deze producten houden de gevel van uw chalet tot wel twaalf jaar in topconditie, zijn elastisch en laten het hout ademen. Welke beits het best is voor een chalet, hangt mede af van uw voorkeur.

Hebt u belangstelling voor een sympathiek geprijsd, maar kwalitatief uitstekend alternatief, dan raden we u de producten van het Nederlandse Drywood aan. Omdat dit een minder bekend merk is, nodigen we u uit om ons even te bellen. We vertellen er dan graag meer over.

Voor de houten vloeren adviseren wij de uitstekende houtbeits van Trestjerner.

Stappenplan houten chalet schilderen

 1. Inspecteer het hout goed. Het is mogelijk dat er hars aan het oppervlak zit. Dit moet u eerst weghalen, bijvoorbeeld met een plamuurmes.
 2. Voordat u een chalet schildert, moet u het hout altijd goed schoonmaken. Ook als het hout helemaal nieuw is! Jotun Kraftvask is een krachtige, biologisch afbreekbare reiniger, ook geschikt voor sterk vervuild houtwerk. Dit middel moet eerst enkele minuten intrekken en dan met schoon water worden afgespoeld.
 3. Hout schuren is noodzakelijk om de hechting van de beits te verbeteren. Als er oude beits lagen op zitten, is grof schuurpapier aangeraden. Bij nieuwe chalets adviseren we korrel 100-160.
 4. Hierna kunt u het hout impregneren. Let op: dit is alleen nodig als het hout niet eerder is behandeld. Bij twijfel, vraag de leverancier van uw chalet.
 5. Voor de afwerking met beits brengt u altijd minimaal twee lagen aan, ongeacht het gekozen product. Houd rekening met de droogtijd. Ga uw chalet niet beitsen als er een grote kans is op regen of in de volle zon.

Houten chalets onderhouden

Een chalet beitsen is één ding, onderhouden is iets anders. Veel chalets hebben met elkaar gemeen dat ze seizoensgebonden meer of minder in gebruik zijn. U volgt daardoor wellicht niet dagelijks de conditie van uw houten chalet. Hierdoor kunnen problemen aan uw aandacht ontsnappen.

Een houten huis dat parttime in gebruik is, zal bijvoorbeeld niet wekelijks worden gepoetst. Vocht, insecten, vogelpoep maar ook algen (groene aanslag) krijgen daardoor gemakkelijk vat op de beits. De remedie is eenvoudig: jaarlijks het houtwerk wassen met Kraftvask. De schoonmaakbeurt is meteen een inspectie: kleine aantastingen van beits en hout kunt u dan direct repareren. Gebruikt u de kwaliteitsproducten die we hierboven aanraden, moet u zich in elk geval geen grote zorgen maken over schimmelvorming.

Een houten chalet beitsen vraagt aandacht en is hard nodig. Het uitvoeren is even werken, maar technisch niet ingewikkeld. We staan u graag bij met advies, ook als het om de beits keuze gaat.

Voor persoonlijk advies of een offerte kunt u contact opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of via het contactformulier.