Houten Blokhut Dekkend Beitsen

Houten blokhut beitsenEen houten blokhut dekkend beitsen is niet moeilijk, maar enorm belangrijk. Geen of verkeerd onderhoud kan funest zijn voor hout. U moet daarom zeker tijd inplannen voor het beitsen, en niet over een nacht ijs gaan. De juiste beits en een goede aanpak kunnen een groot verschil maken.

Hieronder leggen we uit:

 • Wat we verstaan onder houten blokhutten,
 • Waarom een houten blokhut beitsen belangrijk is,
 • Welke beits u voor een blokhut gebruikt,
 • Hoe u de blokhut beitst voor een duurzaam en mooi resultaat,
 • Waarop u moet letten bij het onderhoud.

Wat zijn houten blokhutten eigenlijk?

Een houten blokhut is oorspronkelijk een houten huis dat volgens een specifieke methode werd gebouwd: houtmassiefbouw. Hierbij werden boomstammen of balken zo op elkaar geplaatst dat ze op de hoeken in elkaar pasten. Dat is veranderd. Tegenwoordig wordt de term blokhut gebruikt voor tal van houten bouwwerken. De functie kan verschillen van kantoor tot tweede huis, van kinderboerderij tot schuilhut voor jagers. En ook een gewoon tuinhuisje wordt soms een blokhut genoemd.

Er zijn dus houten blokhutten in vele vormen en afmetingen, en met grote verschillen in daken. Zo kan er een zadeldak op zitten, maar ook een plat dak, een lessenaarsdak of een piramidedak. Blokhutten zijn in prefab vorm te koop, maar kunnen ook op maat geleverd en gebouwd worden. Bekende leveranciers zijn Huisje van Hout, Scanabouw, Blokhutspecialist, Gadero en (in België) Chalet Center.

Ondanks al die variaties hebben blokhutten hun houten constructie gemeen. Veelgebruikte houtsoorten voor het timmerwerk aan de buitenzijde zijn vurenhout, ceder (western red cedar) en grenen. Aan de binnenkant kunnen we talloze soorten hout tegenkomen. Dat ligt aan de fabrikant en de voorkeur van de klant.

Waarom een houten blokhut beitsen

Houten blokhutten zijn van zichzelf erg sterk. Toch hebben ze zorg nodig. Een houten blokhut beitsen levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid. Vooral houtrot is een potentieel probleem. Het kan grote gevolgen hebben. Het komt voor dat een blokhut niet meer te redden is als houtrot echt om zich heen heeft kunnen slaan.

Soms is een constructiefout de oorzaak, maar meestal gaat het om verkeerde beits, of helemaal geen beits. Het hout wordt nat en ademt onvoldoende. Schimmels ondermijnen vervolgens de duurzaamheid van het hout. Houtrot voorkomt u dan ook door het juiste beits systeem.

Dekkende beits voor een houten blokhut: waarop letten?

Hout werkt. Daarmee wordt bedoeld dat hout krimpt of uitzet door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit stelt speciale eisen aan de elasticiteit van de beits die u gebruikt. Gebruikt u beits op basis van oplosmiddelen, zult u zien dat de beits wel hard en duurzaam is, maar op den duur gaat barsten. Dit komt omdat deze beits niet elastisch genoeg is. Ook bestaat bij een verkeerde beits keuze het risico dat waterdamp niet weg kan uit het hout.

Gaat u een houten blokhut beitsen, moet u daarom kiezen voor dampdoorlatende, elastische beits. Deze heeft als eigenschap dat ze met het werkende hout meebeweegt. Hybride beits op waterbasis is meestal de beste oplossing. Ook is een impregneermiddel essentieel, voor zover het hout al niet door de leverancier is geïmpregneerd. Grenen en vurenhout hebben altijd een voorbehandeling nodig.

Een ander punt waaraan u moet denken is bescherming tegen UV-licht. beits van lage kwaliteit verliest snel kleur en glans.

Houten blokhutten moeten gebeitst worden om ze te beschermen. Hier enkele voorbeelden van blokhutten.

Houten blokhut verven

Aanbevolen dekkende beits voor houten blokhutten

Kiest u beits voor een houten blokhut komt u algauw uit bij Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Deze dekkende beits is elastisch en vochtregulerend, eenvoudig te verwerken en aan te maken in alle denkbare kleuren. UV-bescherming en glansbehoud zijn uitstekend. De kwaliteit garandeert gering onderhoud. Jotun Demidekk is intussen een hele productlijn, met nog andere beits voor blokhutten. Bijvoorbeeld:

Voor nieuw hout adviseren wij voorbehandeling met Jotun Visir Oljegrunning Klar. Het is echter mogelijk dat al het houtwerk door de houtbouwer is geïmpregneerd. Informeer hiernaar.

Jotun is als beste beits gekozen in de gezaghebbende Folksam-test. Folksam is een grote verzekeringsmaatschappij in Zweden, een land waar traditioneel veel houten huizen staan. Gaat u een houten blokhut beitsen, is Jotun dan ook een logische keuze.

Alternatieven voor Jotun beits

Drywood Coatings is een Nederlandse producent van hoogwaardige beits voor hout. Deze is scherp geprijsd en zien we veel in de bouw. Drywood heeft voor haast elke toegepasing op hout een geschikte beits. Voor persoonlijk advies, neemt u het best contact met ons op.

Trestjerner, een zelfstandig merk verbonden aan Jotun, is ideaal voor houten vloeren. Wilt u de vloer van uw houten blokhut beitsen, kunnen we de Gulvmaling van dit merk aanraden. Deze is in diverse, sfeervolle kleuren leverbaar. Trestjerner heeft ook andere beitsen voor binnenshuis.

Stappenplan houten blokhut dekkend beitsen

Eerst enkele tips vooraf:

 • Plan het schilderwerk zorgvuldig. U moet, afhankelijk van de grootte van de klus, zeker enkele dagen reserveren. Kies dagen met temperaturen tussen 5 en 25 graden, zonder noemenswaardige kans op regen. Schilder niet in de volle zon. Dit kan anders leiden tot craquelé of blaarvorming.
 • Hebt u planken of gevelelementen die nog niet zijn gemonteerd, beits ze dan eerst rondom en breng ze daarna pas aan de gevel aan voor de tweede laag.
 • Zitten er oude beits lagen op, waarvan u de herkomst niet kent of die teer of oliën bevatten, doen dan eerst een proefvlak.

Klaar om te beginnen? Zo gaat u te werk:

 1. Begin altijd met een grondige reinigingsbeurt, ook als de houten blokhut juist is opgeleverd. Dit kan met Jotun Kraftvask
 2. Is het hout schoon en droog, en staat het al vier weken onbehandeld bloot aan weer en wind, ruw dan het oppervlak licht op door te schuren. Korrel 100 geeft een goed resultaat. Hierna stofvrij maken.
 3. Moet u het hout nog voorbehandelen, breng dan het impregneermiddel aan. U doet dit gewoon met een kwast. Zorg dat de laag niet te dik wordt en laat het middel intrekken.
 4. Is het houtwerk erg harsrijk, verwijder dan overmatige hars en breng tenminste twee lagen impregneer aan.
 5. De kopse kanten moet u drie tot vier keer nat-in-nat verzadigen.
 6. Laat het hout hierna 24 uur rusten.
 7. Hierna brengt u de eerste laag Jotun beits aan. Dit kans met een zachte, platte kwast, een roller of met een airless spuitapparaat. Wees niet te zuinig. Voor een adequate bescherming en een mooi resultaat mag de beits ruim worden aangebracht.
 8. De tweede laag kan, afhankelijk van de beits en de weersomstandigheden, al na enkele uren worden aangebracht. De juiste tijd vindt u op de technische datasheet van het product.

Houten blokhutten onderhouden

Bel Hout Coatings voor houtverf en beitsHouten blokhutten onderhouden vraagt weinig tijd als u het juiste beits systeem hebt gebruikt. Toch enkele aandachtspunten:

 • Loop het hout periodiek na. Hout Coatings kan hierin voor u een belangrijke partner zijn. Zo kunnen wij een probleem als houtrot herkennen. Soms zijn kleine reparaties al voldoende om grote problemen te voorkomen.
 • Verwijder eens per jaar vet, roet, olie en eventuele schimmels en mossen. Bij sterke vervuiling gebruikt u Jotun Kraftvask.
 • Hout zit bij een blokhut niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnen. Goede ventilatie is belangrijk. Zorg dus voor verluchtingsroosters en zet geregeld een raam open.

Een houten blokhut is altijd een investering. Met de juiste beits en goed onderhoud kunt u er vele jaren van genieten. We hopen dat dit artikel u op weg heeft geholpen. Hebt u nog vragen, neem dan zeker contact met ons op.

Voor gratis advies of een vrijblijvende offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.