Grenen Beitsen

Grenen beitsen verfraait het beschermt het hout. Met de juiste semi-transparante beits gaat grenenhout jarenlang mee. Grenen komt van een grove dennensoort en is licht van kleur. Als u het elke 10 tot 15 jaar behandelt gaat het decennia lang mee. U remt er ook de natuurlijke vergrijzing mee af die normaal na enkele jaren zichtbaar wordt. Welke beits moet u gebruiken voor grenen en waarop moet u letten?

Waarmee grenenhout beitsen

De beste beitsen voor grenen zijn Jotun Demidekk Strukturlasyr en Drywood Woodstain VV. Beide houtbeitsen zijn op waterbasis en geven een zijdeglans afwerking. U kunt ze bestellen in tal van kleuren.

  • Jotun Trebitt Oljebeis is een dampdoorlatende beits die tot acht jaar bescherming biedt tegen de kwalijke effecten van UV-licht en schimmelvorming.
  • Drywood Woodstain VV is een product met sterk impregnerende kwaliteiten. Dit is handig als u grenen ongeïmpregneerd koopt. Wel opletten: alleen de semi-transparante versie van deze beits is geschikt voor buiten. De transparante Woodstain VV is voor binnen.

Hebt u liever een matte afwerking? Kies dan Jotun Demidekk Terrasslasyr. We zien deze niet-filmvormende matte beits veel op tuinhout, terrassen en balkons.

In het algemeen raden we de volgende werkwijze aan:

  • Reinig het grenen grondig en haal hars weg met thinner.
  • Schuur nieuw hout op met korrel 160, anders korrel 100.
  • Indien nodig impregneren.
  • Rond af met twee tot drie lagen beits.

Grenen beitsen - impregneren

Impregneren betekent dat het hout wordt voorbehandeld met een middel dat doordringt in het hout en beschermt tegen vocht en schimmel. Grenenhout dat niet is geïmpregneerd heeft maar een zeer beperkte levensduur: tot tien jaar. Vaak wordt grenen geïmpregneerd verkocht. Meestal heeft het dan een wat groenige kleur. In dat geval kan het direct behandeld worden met beits. Is dit niet gebeurd, kunt u Drywood Woodstain VV gebruiken of een speciaal impregneermiddel als Jotun Visir Oljegrunnig Klar. Dit is een sterke primer die dient als grondverf voor Jotun Demidekk Strukturlasyr.

Ook als u Jotun Demidekk Terrasslasyr gebruikt, is impregneren niet nodig, omdat ook deze matte beits impregnerende eigenschappen heeft. Een impregneermiddel wordt meestal toegepast op nieuw hout, maar kan ook op ouder houtwerk worden aangebracht.

Grenen beitsen - onderhouden

Houtverf of beits bestellen?

Grenen beitsen beschermt uw hout voor meerdere jaren, maar het is geen oplossing voor de eeuwigheid. Onderhoud is nodig. Hoe vaak u opnieuw moet beitsen, hangt af van het product en de omstandigheden. Maak van een controle van het hout een jaarlijks agendapunt. Dan kunt u tijdig ingrijpen als het er slechter uit gaat zien. Kiest u voor beitsen van Jotun, hebt u meestal te maken met lange onderhoudsintervallen van zes tot acht jaar.

 

Meer weten over grenen beitsen?

Lees de volgende artikelen die u kunnen helpen bij Grenen beitsen:

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor grenen en de beste werkwijze bij het verduurzamen van grenen en talloze andere houtsoorten.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.