Grenen Behandelen: hoe lang wordt het hout beschermd?

Onder grenen behandelen verstaan we diverse manieren om grenenhout langdurig te beschermen: door te beitsen, dekkend beitsen of oliën. Elke optie heeft een andere onderhoudsinterval. Hieronder vergelijken we de verschillende methodes om grenen te behandelen.

Grenenhout is van zichzelf licht van kleur. Het is een zeer sterke houtsoort gemaakt van grove dennen. Onbehandeld heeft grenen, zoals bijna elk type hout, maar een beperkte levensduur. Maar door regelmatig onderhoud te plegen met de juiste producten kan grenen tientallen jaren mee. Wel is het belangrijk om niet lang te wachten met het behandelen van grenenhout.

Grenen beitsen: elke 6 tot 8 jaar

Grenen beitsen met semi-transparante beits beschermt hout zes tot acht jaar tegen de schadelijke werking van direct zonlicht, wisselende en extreme weersomstandigheden, insecten en schimmels. Wie een semi-transparante, matte beits zoekt voor grenenhout, maakt met Jotun Demidekk Terrasslasyr een goede keuze. Velen kiezen liever zijdeglans. Ook hiervoor zijn mogelijkheden genoeg. Jotun Demidekk Strukturlasyr is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor buitengebruik. Deze topbeits bevat UV-blockers die het zonlicht filteren en zo minder schadelijk maken. Lees meer over grenen beitsen.

Grenen dekkend beitsen: elke 10 tot 12 jaar

Met grenenhout dekkend beitsen bedoelen we beitsen met dekkende beits. Deze beits is het duurst in aanschaf, maar gaat het langst mee, zodat je er op jaarbasis niet meer geld aan kwijt bent dan met andere soorten beits producten. De grote hoeveelheid kleurpigmenten zorgt ervoor dat een dekkende beitslaag langer bescherming biedt dan semi-transparante beits. Kies bijvoorbeeld voor Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg en u hoeft maar elke 10-12 jaar opnieuw te beitsen. Dit is een klassieke zijdeglans beits die ook een mat broertje heeft: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Grenen oliën: elke 2 tot 3 jaar

Grenen oliën vraagt het meeste onderhoud. Het moet elke twee tot drie jaar herhaald worden. Toch is het heel populair, want door te oliën blijft de natuurlijke uitstraling het best bewaard. Kiest u voor de transparante versie, dan lijkt het hout haast onbehandeld. Vooraf impregneren is bij grenen oliën niet nodig, al is het wel aanbevolen. Een uitstekend product is Jotun Treolje V. Deze vormt geen film en beschermt het hout tegen vergrijzing en het indringen van vocht. Het hout krijgt een mooie matte uitstraling.

Grenen impregneren: vooraf

Houtverf of beits bestellen?

Impregneren houdt schimmels en houtrot van binnenuit op afstand. Grenen wordt vaak door de leverancier geïmpregneerd. U kunt het echter ook zelf doen met Jotun Visir Oljegrunning Klar. Dit middel bindt losse houtvezels en versterkt het hout. Zo is het goed voorbereid op verdere behandeling.

Meer weten over grenenhout?

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor grenen en de beste werkwijze bij het verduurzamen van grenen en talloze andere houtsoorten.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.