Geïmpregneerd Hout Oliën

Geïmpregneerd hout oliën verhoogt de beschermingsgraad van het hout. We zien het vooral bij geïmpregneerd vuren, grenen, douglas en larikshout. Impregneren zorgt er al voor dat het hout beter bestand is tegen houtrot en schimmel. Door te oliën wordt dit effect versterkt. Tegelijkertijd ziet het hout er langer natuurlijk uit. Hier leest u welke producten en werkwijzen wij aanraden.

Wilt u het hout optimaal beschermen met olie, breng dan elke 1-2 jaar een nieuwe laag transparante olie aan, of elke 3-4 jaar een gekleurde houtolie. Toegevoegde pigmenten beschermen langer: vandaar dat gekleurde olie minder vaak opnieuw aangebracht wordt.

Producten geïmpregneerd hout oliën

Aanbevolen voor geïmpregneerd hout oliën:

  • Jotun Treolje V: watervaste olie op waterbasis en alkyd. U kunt kiezen uit kleurloos, lichtgroen en goudkleur. Wie voor kleur kiest, moet minder vaak te behandelen (eens per 3-4 jaar). Ook bestrijdt deze olie de vergrijzing en barstvorming van het hout. Het product dringt diep in de ondergrond en geeft een matte look.
  • Drywood Bioleum Woodoil: biogebaseerde houtolie op waterbasis die diep in het hout dringt en uitstekend hecht. Leverbaar in diverse semi-transparante kleuren, maar ook geheel transparant. Nederlands product.

Waarop moet u letten bij geïmpregneerd hout oliën

  • Maak het hout heel goed schoon

Haal stof en vet weg met een goed schoonmaakmiddel. Wij hebben uitstekende ervaringen met Jotun Kraftvask. Dit middel laat u vijf minuten intrekken. Hierna spoelt u enkele malen na met zuiver kraanwater. Ook kunt u een borstel pakken voor het weghalen van stof en vuil. Gebruik echter geen staalborstel.

  • Geschuurd geïmpregneerd hout is beter te oliënHoutverf of beits bestellen?

Schuur het hout op voordat u met olie aan de slag gaat. Dit verbetert de hechting en de opname van houtolie. Rond de scherpe kantjes af door te schuren. Voor nieuw hout is korrelgrootte 160 aangeraden. Eerder behandeld hout bewerkt u het best met korrel 100 zodat u oude olielaagjes verwijdert.

  • Nat in nat oliën geeft een topresultaat

Voor grote oppervlakken adviseren we een roller, voor hoeken en randjes een kwast, en voor openingen en moeilijk bereikbare plekjes een sponsje. Voor het beste resultaat breng u de olie nat in nat aan. Met andere woorden, u begint al aan de tweede laag als de eerste nog niet helemaal droog is. Twee uur na de eerste laag is een goed moment. De kopse kanten kunnen een extra laagje gebruiken.

Meer weten over geïmpregneerd hout?

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor geïmpregneerd hout en de optimale werkwijze bij het verduurzamen van talloze houtsoorten.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.