Eiken Oliën: alles wat u moet weten

Eiken oliën is een snelle en gemakkelijke manier om Eiken te beschermen tegen vocht en afbladderen. Zonder behandeling vergrijst eiken. Door het hout elke twee tot drie jaar te oliën remt u dit proces af. Bovendien krijgt eiken met houtolie een mooie natuurlijke uitstraling.

Hieronder vertellen we welke producten u moet gebruiken en waarop u moet letten bij het behandelen van Eiken met olie.

Waarmee Eiken oliën

Er zijn meerdere producten geschikt voor eiken:

Jotun Treolje Solvent: matte houtolie op terpentinebasis die zeer sterk is in het afremmen van vergrijzing van het hout. Speciaal ontwikkeld voor hardere houtsoorten zoals eiken. Voorkomt ook scheuren en barsten. Voor eiken in alle verschijningsvormen, ook geveldelen en gevelbekledingen. Leverbaar in talloze transparante kleuren die het houtreliëf bewaren en benadrukken.

Drywood Bioleum Woodoil: biogebaseerde houtolie op waterbasis die diep in het hout dringt. Bioleum Woodoil is transparant leverbaar en tevens in vele, semi-transparante kleuren. Topproduct van Nederlandse bodem, aangeboden voor een scherpe prijs.

Tips voor Eiken oliën

Houtverf of beits bestellen?

  • Bij het schoonmaken van Eiken moet u erop letten geen water te gebruiken. In eiken zit de kleurstof tannine en deze zorgt voor vlekken. Water activeert deze stof. Overigens kunt u tannine isoleren als u het hout impregneert en daarna beitst. Lees meer over Eiken beitsen.
  • Schuur het hout altijd op voordat u aan de slag gaat. Rond hierbij de scherpe kantjes af. Voor nieuw hout raden we een fijne korrel aan zoals 160, ouder hout kan met korrel 100. Dit verbetert de opname van de olie.
  • Het oliën gaat het best als u nat in nat werkt. Dit houdt in dat u de tweede laag aanbrengt als de eerste nog niet droog is. Wel opletten, want olie droogt vrij snel (ongeveer twee uur).
  • Voorkom filmvorming. Houtolie moet in het hout dringen en er niet op gaan liggen als een zichtbaar laagje. Hebt u te veel gebruikt kunt u het overtollige product met een doek weghalen.
  • Wanneer u transparante olie gebruikt moet u gemiddeld elke twee jaar het Eiken opnieuw behandelen. Kiest u voor houtolie met kleurpigment, dan kan een volgende behandeling tot vier jaar op zich laten wachten. Tussentijds wel het hout inspecteren en bij twijfel opnieuw oliën.

Meer weten over Eiken?

Hout Coatings helpt problemen voorkomen met beitsen en oliën. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor Eiken en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.