Eiken beitsen - Veel Gestelde Vragen

eiken beitsenEiken is een erg populair houtsoort en wordt vaak gebruikt voor tafels, vloeren, deuren en tuinhuisjes. Eiken heeft een mooie kleur maar zal in de loop van de tijd vergrijzen. Met een beits heeft u de kans om het in de gewenste kleur te krijgen of houden. Wij krijgen veel vragen over het beitsen van eiken. Welke producten zijn er geschikt voor het behandelen en hoe moet ik te werk gaan als ik het hout wil behandelen? Wij hebben de meest gestelde vragen voor u verzameld.

 

 

Waar moet ik eiken mee beitsen?

eiken wordt zelden dekkend gebeitst. Meestal wordt er voor een transparante beits gekozen met een kleur. Hierdoor blijft de kleur van de ondergrond nog zichtbaar, terwijl bij dekkend beitsen de ondergrond niet meer zichtbaar is. Een product welke vaak gebruikt wordt voor het beitsen van eiken is de Jotun Terrasslasyr. Deze beits is in vele Jotun beits kleuren verkrijgbaar en heeft een matte en een niet film vormende uitstraling.

Een andere mogelijkheid is de Jotun Trebitt. Ook deze is in vele Jotun beits kleuren te mengen. Het verschil is dat dit product een glanzend en een film vormende uitstraling geeft.

 

 

Wat kan ik gebruiken als ik binnen eiken ga beitsen?

De reden dat er voor buiten een beits gebruikt moet worden met pigment (kleur) is de bescherming tegen UV licht. Voor binnen is dit niet nodig en kan er dus een ander product gebruikt worden. Een mooi product hiervoor is de Jotun Panellak. Deze beits is een transparante beits voor binnen speciaal gemaakt voor lichte houtsoorten en kan bijvoorbeeld in whitewash of greywash kleuren gemengd worden. De beits is waterverdunbaar, nagenoeg reukloos, oplosmiddelvrij en droogt snel. Door de snelle droging kunt u meerdere lagen op één dag aanbrengen.

 

 

Hoe kan ik mij eikenen trap slijtvast behandelen?

Een trap is even een ander verhaal, en wij krijgen hier veel vragen over. Een eikenen balk beitsen of een eikenen trap beitsen daar zijn 2 heel verschillende producten voor nodig. Voor het beitsen van uw trap heeft u een slijtvaste beits nodig die tegen een stootje kan. Wij raden de combinatie aan van 2 producten, namelijk een grondverf en een vloerverf. Voor de grondverf kunt u het beste de Jotun Kvist og Sperregrunning gebruiken, waarna u de Trestjerner Gulvmaling aanbrengt. Deze combinatie geeft een slijtvast resultaat en gaat jaren mee! Lees hier meer over het project eiken trap verven.

 

 

Hoe kan ik het beste mijn eiken vloer verven?

Uw houten vloer verven is geen probleem met het gebruik van de juiste producten. Ook hier is de combinatie van de Jotun Kvist og Sperregrunning en de Trestjerner Gulvmaling de juiste oplossing. Leest u hier onze werkwijzer over een houten vloer verven. De juiste aanpak van het project is belangrijk, er kunnen bijvoorbeeld oude verflagen opzitten zitten die eerst verwijderd moeten worden. Laat u door ons goed adviseren, dit voorkomt fouten en teleurstellingen.

 

 

Hoe kan ik het beste mijn eikenhouten tafel beitsen?

De beits voor een eiken houten tafel moet slijtvast zijn. Het product wat wij hiervoor aanbevelen is de Trestjerner Gulvmaling. Dit is eigenlijk een vloerverf maar is uitstekend geschikt voor een houten tafel. Deze beits is harder en meer slijtvast dan een gewone beits. In combinatie met de grondverf jotun Kvist og Sperregrunning kan uw houten tafel er weer jaren tegenaan. Een groot voordeel is dat deze beits in vele kleuren te mengen is, namelijk alle RAL en NCS kleuren.

 

Leest u ook onze andere advies artikelen over eikenhout beitsen

 

Bel gerust

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u meer weten over eikenhout behandelen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies: 06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.