Eiken behandelen: welke opties zijn er?

Eiken behandelen is nodig om de natuurlijke vergrijzing van het hout af te remmen. Het is goed mogelijk om Eiken onbehandeld te laten, maar dan is de levensduur beperkt tot circa twintig jaar.

Eiken kennen we traditioneel als houtsoort voor meubilair, maar komt ook voor in parket, kozijnen, deuren, trappen, tuinhuisjes en overkappingen. We zien het ook wel als gevelbekleding. Door de jaren heen is de prijs van eiken gestegen, waardoor het in nieuwbouw minder voorkomt. Maar wie het heeft, is er vaak verknocht aan. Het is van zichzelf een sterke, harde en duurzame houtsoort.

Eiken behandelen kan op meerdere manieren: beitsen, dekkend beitsen en oliën. We bespreken ze hieronder.

Eiken behandelen: Eiken beitsen

Eiken beitsen houdt in dat een transparante beits op het hout wordt aangebracht. Deze vormt een film en kan in diverse kleurtinten worden geleverd. Hoe meer lagen ervan worden aangebracht, des te sterker het kleureffect. Dit is een populaire vorm van Eiken verduurzamen. Met de juiste producten kan het hout er hierna tot acht jaar tegen voordat er opnieuw behandeld moet worden. Het is vaak aangeraden om het hout vooraf te impregneren.

Eiken behandelen: Eiken oliën

Eiken oliën is de behandelwijze die de natuurlijke uitstraling van het hout het best bewaart. Oliën moet om de twee tot drie jaar worden herhaald. Houtolie is kleurloos en dringt diep in het hout. Hierdoor wordt het hout goed beschermd tegen vocht, barsten en scheuren. Ook de vergrijzing wordt tegen gegaan als de behandeling geregeld herhaald wordt. Als u gaat voor de meest natuurlijke houtlook, dan is Eiken oliën de oplossing bij uitstek.

Eiken behandelen: Eiken beitsen - dekkend

Houtverf of beits bestellen?

Onder Eiken dekkend beitsen verstaan we beitsen met een dekkende beits. De houtstructuur blijft zichtbaar, maar de kleur verdwijnt onder de beits laag. Een voordeel van dekkend beitsen is dat dit de meest onderhoudsarme vorm is van Eiken behandelen. Met de juiste beits kunt u tot twaalf jaar vooruit. Er zijn meerdere producten leverbaar: een van de beste keuzes is Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg, leverbaar in alle mogelijke kleuren. Kies altijd voor een elastische, dampdoorlatende beits en zorg ervoor dat het hout geïmpregneerd is.

Meer weten over eiken beitsen?

Bij Hout Coatings delen wij graag onze deskundigheid  om problemen te voorkomen bij het verduurzamen van hout. Wij adviseren u persoonlijk over de juiste producten voor Eiken beitsen en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.