5 Tips voor het behandelen van douglas hout

Douglas hout behandelen kan op diverse manieren: door te beitsen, oliën of dekkend beitsen. Welke methode u kiest, ligt aan wat u wilt bereiken. We zetten hier alle opties op een rijtje. Wilt u al onze artikelen lezen over Douglas beitsen klik dan hier: Douglas beitsen - Overzicht

1. Wacht niet te lang met douglas hout behandelen

Douglas hout vergrijst wanneer het onbehandeld blijft. Zonlicht, vocht, schimmels en plaatselijke omstandigheden kunnen dit proces flink versnellen. Onbehandeld laten is op zich mogelijk, maar reken erop dat de levensduur van het hout dan beperkt blijft tot 10-15 jaar. Het hout gaat bij regelmatig behandelen echter tientallen jaren mee.

We raden aan om al direct na aankoop van het hout te kiezen voor beits, dekkende beits of olie. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter. Tenzij je het vergrijzen natuurlijk mooi vindt en de beperkte levensduur geen probleem is.

2. Douglas hout beitsen doe je elke 6-8 jaar

Ga je douglas beitsen, wordt de natuurlijke vergrijzing van deze houtsoort gestopt en geef je optimale bescherming tegen UV-licht, klimatologische omstandigheden en schimmelvorming. Zo verleng je de levensduur aanzienlijk. Standaardbeits is echter niet altijd geschikt voor deze zachte houtsoort. Het is beter een UV-werende, dampdoorlatende en schimmelwerende buitenbeits te gebruiken. Wie een semi-transparante, matte beits zoekt voor douglas hout, maakt met Jotun Demidekk Terrasslasyr een goede keuze. Deze heeft een onderhoudsinterval van 6 tot 8 jaar.

3. Douglas hout dekkend beitsen voor langdurige bescherming

Onder douglas beitsen - dekkend verstaan we het afwerken van douglashout met dekkende beits. Door de grote hoeveelheid pigmenten geeft dekkende beits langer bescherming dan semi-transparante beits. Wie douglas hout beitst met Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg hoeft maar elke 10-12 jaar opnieuw te beitsen. Deze beits heet een zijdeglans afwerking. Wie liever mat schildert, kiest Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

4. Douglas hout oliën: de natuurlijke uitstraling

Douglashout oliën betekent dat je een transparante houtolie aanbrengt. Deze geeft douglas hout een natuurlijke uitstraling en bewaart deze ook langer. Je ziet amper dat het hout is behandeld, maar geniet toch van de bescherming. Vooraf impregneren is niet nodig. Hoewel olie diep doordringt in het hout, is het wel maar een vrij tijdelijke oplossing. Wil je douglas blijven beschermen, moet je elke 2-3 jaar opnieuw oliën. Een uitstekend product is Jotun Treolje Solvent.

5. Douglas hout impregneren: een belangrijke basis

Houtverf of beits bestellen?

Met een impregneermiddel wordt hout van binnenuit beschermd tegen houtrot en schimmelvorming. Een geschikt middel is Jotun Visir Oljegrunning Klar dat losse houtvezels bindt en het hout goed voorbereidt op verdere behandeling. We raden impregneren aan als basis voor beitsen. Het verlengt de levensduur en herstelt ook ouder houtwerk. Overigens is nieuw hout vaak al door de leverancier geïmpregneerd. In dat geval kunt u gelijk met beits aan de slag en is impregneren niet per se nodig.

Meer weten over douglas hout?

Hout Coatings heeft de deskundigheid om problemen te voorkomen die u wellicht ontgaan. Wij adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.