Douglas beitsen - Veel gestelde vragen

Moet je Douglas beitsen? Deze vraag wordt vaak gesteld, en dat is begrijpelijk want Douglas wordt vaak gebruikt. Ook krijgen wij vaak de vraag hoe dat dan het beste gedaan kan worden. Hieronder vind u de meeste gestelde vragen over Douglas hout behandelen. U moet ook weten dat we alle informatie over Douglas hout verzameld hebben op onze pagina "Douglas beitsen - Overzicht". 


Wat is Douglas?

Douglas is afkomstig van de Douglasspar en wordt in veel gebruikt, zoals voor schuttingen, tuinmeubels en vloeren, maar ook spanten en gevelbekleding. Douglas is een harde Europese houtsoort met een vrij open structuur. Het kan zoals vele houtsoorten krimpen bij kou en uitzetten bij warmte waardoor er haarscheurtjes in komen. Douglashout staat er ook om bekend dat er hars uit kan komen na het plaatsen. Douglas hout staat bekend om de warme, roze-achtige kleur die na verloop van tijd mooi vergrijst. Daarom wordt het hout ook vaak onbehandeld toegepast. Wilt u Douglas hout verduurzamen dan kunt u dit dekkend schilderen of beitsen. U kunt hier een werkwijzer vinden over Douglas beitsen - Dekkend of Douglas beitsen - Transparant

 

Moet ik Douglas beitsen?

De zachte nerf in het Douglas hout wordt door het UV licht vrij snel aangetast. Hierdoor krijgt mos weer een mogelijkheid om te gaan hechten. Door Douglas goed te beschermen met beits blijven blauwschimmels uit en wordt de oppervlakte niet aangetast door het zonlicht. Bedenk niet dat de zacht roze kleur die Douglas hout in het begin heeft zo zal blijven. Douglas vergrijst in de zomer binnen 3 maanden. Als u het gaat beitsen in de kleur van het hout dan zult u de kleur veel langer vasthouden. Laagdikte en pigmenten in beits zijn de 2 factoren die hout beschermen. Het werkt zoals zonnecrème voor onze huid.

 

Waarom moet ik Douglas beitsen?

  • U kunt de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen
  • U beschermt het hout tegen kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht
  • U beschermt het hout tegen UV stralen
  • U beschermt het hout tegen schimmels en houtrot
  • U kunt het hout een andere kleur geven

 

Hoe moet ik Douglas beitsen en onderhouden?

Nieuw Douglas hout heeft normaal een levensduur van 10 tot 15 jaar. Zorgt u ervoor dat het hout behandeld wordt dan kan het nog langer meegaan. U kunt het hout dekkend behandelen maar als u de kleur wilt behouden van het hout dan kunt u het beste behandelen met een beits. Kiest u voor een kleurloze transparante beits dan zal deze niet genoeg beschermen en is alleen voor binnen te gebruiken. Gaat u uw Douglas hout beitsen zorg er dan altijd voor dat er pigment (kleur) in de beits zit. Een voorbeeld hiervan is de Jotun Strukturlasyr of de Drywood Woodstain VV.

 

Welke mogelijkheden zijn er om Douglas hout te beitsen?

Zoals hierboven beschreven kunt u Douglas hout beitsen. Wilt u de kleur van het hout zoveel mogelijk behouden dan moet u een kleur kiezen die het dichtstbij komt. Het eindresultaat is dan de som van de gekozen kleur en de kleur van het hout. Is het hout vergrijsd en wilt u het een andere kleur geven dan is er nog de mogelijkheid om het hout dekkend te beitsen. Hierdoor krijgt het hout een nieuwe effen dekkende kleur. Een van de meest gekozen producten voor het beitsen van Douglas hout is de Jotun Demidekk Ultimate. Deze beits is elastisch en dampopen en past zich aan het hout aan.

 

Hoe kan ik het beste het Douglas voorbereiden?

Voor dat u het hout kunt gaan behandelen met een beits of met een dekkende beits moet u ervoor zorgen dat het hout schoon is. Gaat u bijvoorbeeld schuren als het hout niet schoon is dan schuurt u al het vuil in het hout waardoor de beits niet goed zal hechten. Bij sterk vervuilde oppervlakken kunt u Jotun kraftvask gebruiken. Hierna kan het hout geschuurd worden. Voordat u gaat beitsen is het belangrijk dat het hout weer stofvrij gemaakt wordt.

 

Bel gerust

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u meer weten over Douglas beitsen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies: 06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.