Douglas beitsen - Veel gestelde vragen

douglas beitsenMoet je Douglas beitsen? Deze vraag wordt vaak gesteld, en dat is begrijpelijk want Douglas wordt vaak gebruikt. Ook krijgen wij vaak de vraag hoe dat dan het beste gedaan kan worden. Hieronder vind u de meeste gestelde vragen over Douglas hout behandelen. U moet ook weten dat we alle informatie over Douglas hout verzameld hebben op onze pagina "Douglas beitsen - Overzicht". 

 


Wat is Douglas?

Douglas is afkomstig van de Douglasspar en wordt in veel gebruikt, zoals voor schuttingen, tuinmeubels en vloeren, maar ook spanten en gevelbekleding. Douglas is een harde Europese houtsoort met een vrij open structuur. Het kan zoals vele houtsoorten krimpen bij kou en uitzetten bij warmte waardoor er haarscheurtjes in komen. Douglashout staat er ook om bekend dat er hars uit kan komen na het plaatsen. Douglas hout staat bekend om de warme, roze-achtige kleur die na verloop van tijd mooi vergrijst. Daarom wordt het hout ook vaak onbehandeld toegepast. Wilt u Douglas hout verduurzamen dan kunt u dit dekkend schilderen of beitsen. U kunt hier een werkwijzer vinden over Douglas beitsen - Dekkend of Douglas beitsen - Transparant

 

Moet ik Douglas hout oliën of beitsen?

De zachte nerf in het Douglas hout wordt door het UV licht vrij snel aangetast. Hierdoor krijgt mos weer een mogelijkheid om te gaan hechten. Door Douglas goed te beschermen met een beits blijven blauwschimmels uit en wordt de oppervlakte niet aangetast door het zonlicht. Een beits zal het Douglas hout beter beschermen dan een olie. De levensduur van het hout wordt door het beitsen aanzienlijk verlengt. Bedenk niet dat de zacht roze kleur die Douglas hout in het begin heeft zo zal blijven. Douglas vergrijst in de zomer binnen 3 maanden. Als u het gaat beitsen in de kleur van het hout dan zult u de kleur veel langer vasthouden. Laagdikte en pigmenten in beits zijn de 2 factoren die hout beschermen. Het werkt zoals zonnecrème voor onze huid.

 

Waarom moet ik Douglas beitsen?

  • U kunt de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen
  • U beschermt het hout tegen kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht
  • U beschermt het hout tegen UV stralen
  • U beschermt het hout tegen schimmels en houtrot
  • U kunt het hout een andere kleur geven

 

 

Hoe moet ik Douglas beitsen en onderhouden?

Nieuw Douglas hout heeft normaal een levensduur van 10 tot 15 jaar. Zorgt u ervoor dat het hout behandeld wordt dan kan het nog langer meegaan. U kunt het hout dekkend behandelen maar als u de kleur wilt behouden van het hout dan kunt u het beste behandelen met een beits. Kiest u voor een kleurloze transparante beits dan zal deze niet genoeg beschermen en is alleen voor binnen te gebruiken. Gaat u uw Douglas hout beitsen zorg er dan altijd voor dat er pigment (kleur) in de beits zit. Een voorbeeld hiervan is de Jotun Terrasslasyr of de Drywood Woodstain VV.

 

 

Welke mogelijkheden zijn er om Douglas hout te beitsen?

Zoals hierboven beschreven kunt u Douglas hout beitsen. Wilt u de kleur van het hout zoveel mogelijk behouden dan moet u een kleur kiezen die het dichtstbij komt. Het eindresultaat is dan de som van de gekozen kleur en de kleur van het hout. Is het hout vergrijsd en wilt u het een andere kleur geven dan is er nog de mogelijkheid om het hout dekkend te beitsen. Hierdoor krijgt het hout een nieuwe effen dekkende kleur. Een van de meest gekozen producten voor het beitsen van Douglas hout is de Jotun Demidekk Ultimate. Deze beits is elastisch en dampopen en past zich aan het hout aan.

 

 

Hoe kan ik het beste het Douglas voorbereiden?

Voor dat u het hout kunt gaan behandelen met een beits of met een dekkende beits moet u ervoor zorgen dat het hout schoon is. Gaat u bijvoorbeeld schuren als het hout niet schoon is dan schuurt u al het vuil in het hout waardoor de beits niet goed zal hechten. Bij sterk vervuilde oppervlakken kunt u het hout eerst goed schoonmaken. Hierna kan het hout geschuurd worden. Voordat u gaat beitsen is het belangrijk dat het hout weer stofvrij gemaakt wordt.

 

 

Douglas beitsen - Hoe kan ik Groene aanslag verwijderen?

Als het Douglas hout al heeft doorstaan qua weer en wind kan er groene aanslag optreden. Vooral in vochtige perioden wordt de groene aanslag zichtbaar, dit kan gelukkig gemakkelijk verwijderd worden met een goed schoonmaakmiddel. Voordat u aan de gang gaat met Douglas beitsen kunt u de Jotun Kraftvask gebruiken om de groene aanslag te verwijderen. Met water en de kraftvask kunt u een goed sopje maken en kunt u aan de gang met een harde borstel. Het schoonmaakmiddel even in laten trekken en daarna afspoelen met voldoende water. Als nodig kunt u dit nog een keer herhalen.

 

 

Ik wil Douglas beitsen, welke kleur moet ik kiezen?

Het uitzoeken van de kleuren kan een moeilijke opgave zijn als er zoveel mogelijkheden zijn. Bij een dekkende beits kan dit iets gemakkelijker zijn want deze geeft een dekkende effen kleur aan het hout. Bij een semi-transparante beits is het iets anders, want hier kunt u deels de ondergrond nog zien. Dat wil zeggen dat de kleur van de ondergrond invloed heeft op de uiteindelijke kleur. Dus het eindresultaat is altijd de som van de kleur van de ondergrond en de kleur van de gekozen beits. Neem dus van te voren de tijd om de juiste kleuren te kiezen, natuurlijk is de keuze van de kleur helemaal afhankelijk van smaak en omgeving. Ons advies: Neem altijd contact met ons op bij twijfel. Dit voorkomt teleurstellingen. Wij willen u graag helpen met het kiezen van de juiste kleur.

 

 

Moet ik Douglas beitsen of impregneren?

Een vraag die wij vaak krijgen is of je Douglas moet beitsen of impregneren. Eigenlijk zijn beitsen en impregneren 2 verschillende handelingen. Voordat u het Douglas hout gaat beitsen moet het hout goed voorbehandeld worden. Heeft u te maken met nieuw onbehandeld hout dan moet het hout geïmpregneerd worden voordat u kunt gaan beitsen. Dus een impregneer wordt gebruikt voor het beitsen. U kunt ervoor kiezen om een impregneermiddel aan te schaffen zoals de Jotun Visir. Er is ook de mogelijkheid om een beits te kiezen waar het impregneermiddel al in verwerkt is. Bij deze producten hoeft u dus geen apart impregneermiddel aan te schaffen. Een voorbeeld hiervan is de Inno Coatings semi-transparant en de Jotun Trebitt. Neem contact met ons op voor meer informatie over deze producten.

 

 

Kan ik Douglas zwart beitsen?

Als u het Douglas hout helemaal effen zwart wilt beitsen dan kunt u het beste een dekkende beits kiezen. De meeste beitsen zijn in alle RAL kleuren te mengen en zwart is een vaak gekozen kleur. De meest gekozen zwarte beits kleur is RAL 9005. U kunt naast de kleur ook kiezen uit de glansgraad. In ons assortiment hebben wij beitsen van Jotun en van Drywood die zowel in een zijdeglans al een matte glansgraad gemengd kunnen worden. Een matte beits geeft nog een extra zwarte uitstraling omdat deze minder licht weerkaatst dan een zijdeglans afwerking. 

 

Bel gerust

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u meer weten over Douglas beitsen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies: 06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.