Vurenhout verven: tips voor vurenhout lakken en schilderen

Vurenhout verven met dekkende houtcoatings geeft de langste bescherming. Door te lakken of schilderen met houtverf brengt u heel veel kleurpigmenten aan. Die geven het hout veel meer bescherming dan houtolie of beits, waar minder of geen pigmenten in zitten. Wilt u vurenhout verduurzamen, is verven dus een idee dat we van harte aanraden. Hier volgen handige tips waaraan u moet denken bij het schilderen van vurenhout.

Gebruik hoogwaardige houtverf

Vurenhout komen we veel buiten tegen, op terrassen, als kozijnen, tuinhuisjes, schuttingen... Allemaal toepassingen die doorlopend in aanraking komen met regen en zon, wisselende temperaturen en verontreinigde lucht. Dit vraagt om houtverf die weer- en UV-bestendig is, maar ook elastisch, zodat de verf kan meebewegen als het hout krimpt of uitzet. Goedkope verf heeft hier vaak moeite mee. Pak het liever goed aan en kies voor producten van hoge kwaliteit. Wij raden deze aan:

  • Voor kozijnen en deuren raden we Jotun Demidekk Infinity aan. Dit is een dekkende houtverf op waterbasis die vele jaren meegaat.
  • Een topper van Nederlandse bodem is Drywood Hout Nova, een zijdeglans houtverf die diep in het hout dringt en langdurig beschermt.
  • Gaat het om grote oppervlakken is de meest duurzame dekkende houtverf de wereldwijd populaire Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Hiermee bereikt u een onderhoudsinterval tot wel 12 jaar.

Kies verf voor vurenhout op kleur

Alle beits en houtverf die Hout Coatings levert wordt op maat en op kleur voor elke klant aangemaakt. Veel merken zoals Jotun en Drywood hebben een eigen kleursysteem. Vindt u niet wat u zoekt, kunnen we ook altijd alle RAL-kleuren leveren.

Vurenhout buiten springt direct in het oog, dus denk goed na over de kleur zelf. Een contrast met de omgeving kan erg mooi zijn, maar wordt soms ook al storend ervaren. Dit is sterker het geval bij grotere oppervlakken. Komt u er niet uit, kunnen wij eventueel adviseren over de kleur houtverf.

Vurenhout impregneren: soms nodig

Vurenhout koopt u vaak geïmpregneerd. Daarmee heeft het al een basisbescherming tegen vocht en schimmels. Vurenhout impregneren kunt u ook zelf doen. Gebruik dan Jotun Visir Oljegrunning Klar. Begin met het impregneren aan de kopse kanten en doe deze drie tot vier keer, liefst nat in nat. Impregneren is een noodzakelijke eerste stap in het behandelen van hout en mag u nooit overslaan. Hierna kunt u vurenhout verven, lakken of schilderen in de verf van uw voorkeur.

Vurenhout verven? Eerst schuren!

Houtverf of beits bestellen?

Voordat u gaat verven moet vurenhout geschuurd worden. Dit verbetert de hechting van de houtverf. Het geldt zowel voor nieuw als ouder hout. Wel is er bij het schuren verschil in korrelgrootte. Nieuw hout schuurt u met schuurpapier korrel 160, voor eerder behandeld hout raden we korrel 100 aan. Verder raden we aan om tussen het aanbrengen van twee verflagen door even te schuren.

Meer weten over vurenhout?

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor vurenhout en de beste werkwijze bij het verduurzamen van vuren en talloze andere houtsoorten.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.