Red cedar verf: welke verf voor cederhout?

Wat is nu goede red cedar verf? Specifieke verf die uitsluitend voor cederhout wordt gebruikt, bestaat niet. U moet dus een keus maken uit het duizelingwekkende aanbod aan verfproducten. Dit artikel helpt u op weg.

Red cedar is uitstekend bestand tegen houtrot en schimmelgroei. De houtsoort valt in duurzaamheidsklasse twee; dat is een hoge score. Desondanks is verven of beitsen een goed idee. U verduurzaamt het hout op die manier nog verder. Bovendien kunt u zo de kleur veranderen of desgewenst de oorspronkelijke kleur versterken.

Moet u verven of beitsen? Verven biedt de beste bescherming en u kunt precies de kleur kiezen die u wilt. Nadeel is dat de oorspronkelijke kleur verdwijnt. Transparante beits laat de ondergrond daarentegen zichtbaar. Dit geldt ook voor bewerken met olie.

Vochtregulerende red cedar verf

Hier beperken we ons tot verf. Het is aanbevolen om een sterk vochtregulerende verf te kiezen. Red cedar neemt veel vocht op. Het hout is erg poreus. Dit lijkt dramatisch, maar gelukkig wordt het vocht langzaam maar zeker afgestaan in de vorm van damp. Dit natuurlijke systeem houdt u intact met vochtregulerende verf. Het blijft dan mogelijk voor het hout om te ademen.

Kiest u voor dekkende red cedar verf, is het goed erop te letten dat deze verf elastisch is. Dit betekent dat de verflaag meebeweegt met het krimpen en uitzetten van het hout. Verf die niet elastisch is, gaat barsten vertonen en afbladderen. Hoewel cederhout van nature weinig krimpt en uitzet, kan het geen kwaad ook de minimale bewegingen van het hout te volgen.

Alkydverf op basis van olie beschermt red cedar tegen sterke verkleuring. Latexverf past zich dan weer beter aan het krimpen en zwellen aan.

Tot slot…

Uiteraard let u erop dat u red cedar verf koopt die geschikt is voor toepassing in de buitenlucht wanneer u bijvoorbeeld houten gevelbekleding gaat schilderen. Niet alle verf is bedoeld voor buitengebruik.

Daarnaast adviseren we ook het gebruik van beits te overwegen. Meer informatie over beitsen vindt u elders op deze website. Ook uw verfleverancier kan u hierover adviseren.