Red cedar lakken

Red cedar lakken is niet hetzelfde als beitsen. Terwijl beits sterk vochtregulerend is, houdt lakverf vocht tegen. Lak sluit af, wat als nadeel heeft dat vocht ook niet kan ontsnappen. Lakverf breekt wel minder snel af. Wie beitst, moet dit vaak herhalen. Met red cedar lak hoeft u dus minder vaak te schilderen. Overigens kunt u de vochtregulatie wel verbeteren door een grondverf toe te passen voordat u lak aanbrengt.

Er bestaat eigenlijk geen specifieke red cedar lak. U kunt voor dit hout namelijk diverse red cedar verf gebruiken die u ook voor andere toepassingen inzet. Toch kunt u niet lukraak zomaar wat verf aanbrengen. U kiest lak op basis van de laag waar u overheen gaat schilderen. Gebruikt u grondverf op acrylbasis, moet u ook lakverf op acrylbasis aanbrengen.

Dit heeft te maken met bindmiddelen en oplosmiddelen in de verf. Door een evenwichtige keuze bouwt u een echt verfsysteem, zoals kenners dat noemen.

Soorten Red Cedar Lakken

Als we kijken naar bindmiddelen onderscheiden we bij lakverf vier soorten.

Acrylverf: Dit is verf op basis van water. Deze wordt het best binnen gebruikt. De verf is waterbestendig na droging. Acryl is sterk vochtregulerend en de kleur blijft lang goed. Acrylverf laat zich moeilijk overschilderen met alkydverf.

Alkydverf: We noemen dit ook wel synthetische verf. Deze verf is gebaseerd op alkydhars op terpentinebasis. U kunt alkydverf heel goed buiten gebruiken. De glans blijft lang aanwezig. De kleur vergeelt wel en het drogen duurt langer dan bij acryl.

Epoxyverf: Verf met thinner als verdunner. Dit is een harde verf die snel droogt en daardoor moeilijk te verwerken. U komt epoxyverf tegen op vloeren en in spuitbussen, maar verder wordt ze weinig gebruikt.

Lijnolieverf: Een langzaam drogende verfsoort op basis van terpentijn. Juist de lange droogtijd en het feit dat de omstandigheden voor aanbrengen en drogen heel gunstig moeten zijn, maken deze verf minder populair. Wel heel sterk.

Red Cedar Lak en Glansgraad

Als we kijken naar de glansgraad van red cedar lakken, onderscheiden we drie begrippen.

Mat: U komt matte verf vooral tegen binnenshuis. Deze is zacht van kleur en zorgt niet voor reflecties. Matte verf beschadigt wat sneller en is minder vochtbestendig.

Zijdeglans: Deze verf is anders dan matte verf goed schoon te maken. Ook zijdeglans gebruikt u vooral binnen. Prettig in gebruik, maar laat oneffenheden wel duidelijk zien.

Hoogglans: Dit is een sterke verf die we veel zien op raamkozijnen, lijstwerk, deuren en ramen. Vochtbestendig en eenvoudig te reinigen.