Red cedar behandelen

Red cedar behandelen kan positieve effecten hebben, zowel voor het uiterlijk van een cederhouten huis als voor de duurzaamheid. Voor het beste resultaat is het belangrijk even stil te staan bij de voors en tegens van diverse soorten verf.

Verf verricht geen wonderen. Als een geverfde muur er mooi uitziet, dan is dit het resultaat van het samenspel tussen het verfproduct en de ondergrond. Is één van deze twee elementen van slechte kwaliteit, zal het uiterlijk nooit zo goed zijn als wanneer zowel verf als hout van topniveau zijn.

Western red cedar is op zichzelf mooi en sterk hout. Hoewel het er anders uitziet dan veel andere houtsoorten, gedraagt het zich niet anders in combinatie met verf. Het kan daarom met dezelfde typen verf worden geschilderd, zoals alkydverf en verf op waterbasis. Normaliter wordt de eerste laag verdund aangebracht en meestal wordt hout dekkend geschilderd. U hoeft dan minder over te schilderen. Niet iedereen vindt red cedar verf echter mooi.

Red cedar beitsen

Dekkende beits dringt niet door in het hout, maar verbergt de oorspronkelijke houtkleur. De structuur blijft wel zichtbaar. Ook transparante beits is mogelijk. Dit heeft als voordeel dat u de structuur van het hout blijft zien, terwijl de ondergrond toch wordt beschermd. U moet echter wel vaker bijwerken. Transparante beits is overigens niet altijd kleurloos. Zitten er pigmenten in, beïnvloeden deze de kleur van de ondergrond. Het wordt vaak afgeraden om buiten kleurloze, transparante beits te gebruiken. Deze is onvoldoende bestand tegen UV-stralen.

Het is verstandig om al over het verfsysteem na te denken bij de bouw of het aanbrengen van cederhout. Dit geldt zeker als u kiest voor een transparant systeem. Op tijd beginnen met red cedar behandelen verlengt de duurzaamheid. Bovendien kunt u in deze fase vaak ook de zaagkanten bewerken. Hoe u precies te werk gaat, hangt mede af van de glansgraad die u wenst.

Nog een truc: houdt u van een verweerde “look”, dan kunt u beits aanbrengen die bleekt. Vooral op fijnbezaagd cederhout kan dit mooi zijn. Door regelmatig blekende beits te gebruiken, draagt u bij aan het gelijkmatig red cedar vergrijzen.

In het algemeen geldt dat u bij het aanbrengen van houtverf of beits altijd de instructies op de verpakking moet volgen.

Red cedar behandelen: wat u niet moet doen

Er is een duidelijke no-no als we praten over red cedar behandelen en verf. Lak, vernis, schellak, polyurethaan en andere transparante, filmvormende producten zijn absoluut afgeraden als u buitenshuis red cedar wilt beschermen. UV-straling dringt door in de filmlaag en dit kan leiden tot een sterk kwaliteitsverlies van het hout. Barsten kunnen het gevolg zijn.

U kunt de duurzaamheid van red cedar verder vergroten door een schimmeldodend middel aan te brengen. Waterafstotende middelen verminderen bovendien de absorptie van water.