Tips voor meranti hout lakken

Meranti hout lakken met houtverf geeft het langst bescherming. Dat komt omdat een dekkend verfsysteem dikker is en meer beschermende pigmenten bevat. Behandelen van meranti met houtlak is altijd aangeraden, want meranti is niet de meest duurzame houtsoort. Onbeschermd laten is geen optie. Hier vertellen we waarop u moet letten bij het schilderen van meranti.

Maak een goede kleurafweging

Meranti wordt veel toegepast in raamkozijnen, deuren en trappen. Dit zijn elementen die sterk in het oog springen. Vaak is het mooi door dit benadrukken. Kies dan een kleur die afsteekt bij de omgeving. Kiest u voor een kleur die weinig afwijkt, gaat het hout meer op in het geheel: een optie die goed werkt als de kleur van de omgeving al vrij opvallend en druk is. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak. Houtverf voor meranti is in alle kleuren leverbaar. Op dat vlak zijn er geen belemmeringen.

Kies een isolerende primer

Meranti heeft een opvallende eigenschap: het is een sterk bloedende houtsoort. Dit betekent dat natuurlijke kleurstoffen in het hout aan de oppervlakte komen en daar vlekken achterlaten. Voor de duurzaamheid heeft dit geen gevolgen. Bloeden is een natuurlijk proces, maar door een isolerende primer te gebruiken zoals Jotun Kvist or Sperregrunning wordt het gestopt. Gaat u de primer aanbrengen, begin dan met de kopse kanten en doe deze drie tot vier keer, nat in nat.

Meranti hout lakken? Schuren hoort erbij!

Gaat u meranti hout lakken, zult u altijd moeten schuren. Nieuw hout moet opgeruwd worden. Dit verbetert de hechting van de houtverf. Ook ouder en eerder behandeld hout moet u schuren. U haalt er oude verflagen mee weg en creëert de ideale ondergrond voor een nieuwe laag houtlak. Verder is het aanbevolen om tussen twee verflagen altijd even te schuren.

Kies voor houtlak van hoge kwaliteit

Houtverf of beits bestellen?

Omdat meranti veel voorkomt in ramen, deuren en balustrades, is er veel contact met buiten. Dit betekent dat de verf goed bestand moet zijn tegen grote temperatuurverschillen, regen, wind, luchtvervuiling en direct zonlicht. Voor kozijnen raden we Jotun Demidekk Ultimate Vindu aan, een dekkende buitenverf op waterbasis met een lange traditie. Een alternatief van Nederlandse bodem is Drywood Hout Nova, een hybride zijdeglans houtlak die diep in het hout dringt.

Volg altijd onze werkwijzer voor meranti hout verven!

Meer weten over meranti hout lakken?

Hout Coatings heeft de deskundigheid om problemen te voorkomen die u wellicht ontgaan. Wij adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze voor meranti.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.