Lariks hout verven

Lariks hout verven met een dekkende houtverf is de meest effectieve manier om de levensduur van lariks te verlengen en het natuurlijke vergrijzen te stoppen. Hier vertellen we welke producten we aanraden voor het dekkend schilderen van lariks.

Lariks hout verven is kiezen voor kleur

In dekkende houtverf zitten veel meer pigmenten dan in houtolie of semi-transparante beits. Pigmenten geven immers kleur. Maar ze doen ook iets anders. Hoe meer pigmenten, hoe beter het product het hout kan beschermen. Als we spreken van uitstraling is er ook verschil. Bij lariks hout verven met dekkende houtcoating blijft de houtstructuur zichtbaar. De natuurlijke tekening van het hout verdwijnt echter onder de verf. Lariks hout schilderen is dus echt kiezen voor kleur. Wie liever de houtkleur bewaart en een zo natuurlijk mogelijke uitstraling wil, is het best af met transparante olie.

Producten voor lariks hout verven

Voor lariks hout schilderen moet u een product kiezen dat elastisch is en waterdamp doorlaat. Hout krimpt en zet uit, en de verf moet daarop meebewegen. Omdat larikshout vaak buiten wordt gebruikt, komt het ook in contact met veel vocht. Verder moet rekening worden gehouden met zonlicht en bescherming tegen insecten, algen en schimmels. Wij raden deze producten aan:

  • Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: deze zijdeglans houtverf gaat tien tot twaalf jaar mee. Vochtinslag komt bij deze dekkende verf niet voor, omdat er naast water- ook een oliebasis is. Er is een matte versie voor wie geen glanslaagje wil: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.
  • Drywood Verf voor Hout Master is een dekkende coating die voorbehandeling met een primer of impregneermiddel overbodig maakt, omdat de verf zelf sterk impregnerende eigenschappen heeft. Leverbaar in duizenden kleuren.

Lariks impregneren

Omdat we larikshout meestal buiten aantreffen, is het erg gevoelig voor regen en vorst. Impregneren voorkomt dat het hout hiervan schadelijke effecten oploopt. Impregneren gebeurt veelal bij de fabrikant, maar niet in alle gevallen. Gebruik Jotun Visir Oljegrunning Klar als het hout nog niet is behandeld met een impregneermiddel. Dit is met name belangrijk voor wie met Jotun-verf wil afwerken. Drywood Verf voor Hout Master heeft van zichzelf impregnerende kwaliteiten.

Lariks hout reinigen

Houtverf of beits bestellen?

Zit er groene aanslag op het larikshout, gebruik dan een algenverwijderaar voordat u gaat schilderen. Lariks reinigen met een geschikt product is ook absoluut essentieel voordat het hout met verf wordt behandeld. Jotun Kraftvask is een uitstekend werkend middel voor alle houtsoorten. Bij sterke, hardnekkige vervuiling raden we Jotun Terrassfix aan. Laat dit soort schoonmaakmiddelen altijd even intrekken. Spoel na met zuiver leidingwater. Eventueel aanwezig hars is te verwijderen met een plamuurmes of thinner.

Meer weten over lariks hout verven?

Hout Coatings heeft jaren ervaring met hout verven. Maak gebruik van onze kennis en voorkom problemen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor lariks en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.