Douglas hout schilderen: waarop moet je letten

Douglas hout schilderen met dekkende houtverf is de beste manier om het natuurlijke vergrijzen van douglas te stoppen. Welke producten raden we aan voor het verven van douglashout en waarop moet je letten?

De uitstraling van dekkend verven is anders

Door dekkend verven wordt het hout langdurig beschermd. De vele pigmenten in dekkende verf zorgen ervoor dat douglashout langer meegaat dan bij behandeling met (semi-) transparante beits. De uitstraling verschilt. De houtstructuur blijft zichtbaar, maar de natuurlijke tekeningen en kleurverschillen verdwijnen onder de verfkleur. Dit is niet mooier of beter, maar een kwestie van smaak. Wie een zo natuurlijk mogelijke uitstraling wil, kan kiezen voor transparante olie.

Waarmee douglas hout schilderen

Gaat u douglas hout schilderen, is het belangrijk om een product te kiezen dat elastisch is en dampdoorlatend. Ook moet rekening worden gehouden met gevoeligheid voor UV-licht en bescherming tegen schimmels en insecten. Twee producten springen eruit:

  • Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: deze zijdeglans dekkende houtverf gaat tot twaalf jaar mee. Een sterk punt is dat vochtinslag bij deze verf niet voorkomt, omdat er naast water- ook een oliebasis is. Er is een mat alternatief voor wie geen glans wil: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.
  • Drywood Verf voor Hout Master heeft als grote voordeel dat voorbehandeling met een primer of impregneermiddel niet nodig is. Evenals de Jotun-houtverf leverbaar in duizenden kleuren.

Onze werkwijzer douglas hout verven vertelt stap voor stap hoe u het schilderen aanpakt.

Is het hout al geïmpregneerd?

Douglashout vinden we meestal buiten. Dus is het gevoelig voor regen. Impregneren is dan essentieel. Vaak gebeurt dit al bij de fabrikant, maar niet altijd. Is het douglas hout nog niet bewerkt met een impregneermiddel, gebruik dan Jotun Visir Oljegrunning Klar. Besteed extra aandacht aan de kopse kanten. Die moeten 3-4 keer nat in nat worden geïmpregneerd. Wie Drywood Verf voor Hout Master gebruikt, kan zich de moeite besparen, want deze verf heeft van zichzelf sterk impregnerende kwaliteiten.

Maak douglas hout voor het schilderen goed schoon

Houtverf of beits bestellen?

Verf hecht niet op vuile oppervlakken. Dat is bij houtverf niet anders. Zorg er dus voor dat het hout grondig is schoongemaakt voordat het geverfd wordt. Zit er groene aanslag op, gebruik dan een algenverwijderaar. Jotun Kraftvask is een doeltreffend schoonmaakmiddel dat ook op douglas erg goed werkt. Bij extreme vervuiling is Jotun Terrassfix een prima oplossing. Schoonmaakmiddelen moeten op hout altijd even intrekken, maar niet opdrogen. Spoel na met schoon kraanwater en herhaal dit, indien nodig. Hars kan worden weggestoken met een plamuurmes of thinner.

Meer weten over douglas hout?

Hout Coatings heeft de deskundigheid om problemen te voorkomen die u wellicht ontgaan. Wij adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.