Hoe kan ik vocht in hout voorkomen?

Dat er vocht in hout zit, is normaal. Het is ook geen probleem als het vocht er maar gemakkelijk uit kan. Helaas gaat het op dit punt weleens fout. Door behandeling met de verkeerde beits kan het vocht niet weg. Hier vertellen we hoe u problemen voor vocht in hout kunt voorkomen.

Oorzaak van vocht in hout

Hout is levend materiaal. Dat er vocht in terechtkomt, is een natuurlijk proces. Bomen groeien dankzij water, en verwerkt hout zoals bij houten gevelbekleding staat bloot aan regen en vochtige lucht. Het vochtgehalte van het hout past zich normaal gesproken aan de omgeving aan.

Risico’s vocht in hout

Hout wisselt vocht uit met de omgeving. Maar dat moet dan wel mogelijk zijn. Als hout niet rondom kán ventileren, blijft het vochtig en gaat het schimmelen en rotten. Met name houtrot kan de constructie van hout als bouwmateriaal aantasten. Dit is een langzaam, maar gevaarlijk proces dat tot hoge kosten kan leiden. Daarnaast zijn schimmels en andere vochtproblemen ook gewoon niet mooi.

Tip: vaak gaat het fout op de hoeken van kozijnen en de liggende kitnaden. Controleer daarom regelmatig de kitnaden. Deze moeten bol opgezet worden zodat het water altijd weg gaan glijden.

Vocht in hout

Oplossing: dampopen beits

Zorg ervoor dat hout wordt behandeld met een vochtregulerend product. Dampopen beits van hoge kwaliteit sluiten het hout niet af. Dit betekent dat vocht gewoon uit het hout kan, ook nadat het is gebeitst. Dit is niet vanzelfsprekend: er is veel beits op de markt die niet of onvoldoende dampopen is.

De volgende beits kunnen we aanbevelen:

  • Producten van Jotun beits, zoals de Demidekk-lijn, Trebitt Oljebeis, Treolje, Benar en het impregneermiddel Jotun Visir Klar;
  • Drywood beits, zoals Verf voor Hout Master, Hout Nova, Woodstain VV en Bioleum Woodoil.

Bel voor persoonlijk advies

Hebt u vragen over deze producten of wilt u meer weten over beits of het behandelen van hout, neem dan gerust contact op. Wij staan u persoonlijk te woord en geven gratis en vrijblijvend advies over het reinigen of beitsen van hout. Wij kunnen u ook adviseren over het gebruik van de juiste producten. Gratis en vrijblijvend!