Problemen door te veel schuren van hout

Problemen door te veel schuren zorgen bij eerder gebeitst hout voor veel extra werk: er is extra grondverf nodig en nadien moet je nog eens schuren. Let er dus op dat u precies voldoende schuurt.

Oorzaak problemen door te veel schuren

Hout moet na het schoonmaken worden geschuurd. Dan hecht de beits veel beter. Een schuurmachine is handig, zeker bij grote oppervlakken. Maar... het is niet zelden het gebruik van een schuurmachine dat de problemen veroorzaakt. Bij het schuren van eerder gebeitst hout ga je met een machine gauw door de oude beitslaag heen, en wordt het hout mogelijk helemaal kaal geschuurd.

Gevolg te veel schuren van hout

Wanneer je onbedoeld oude beitslagen weg schuurt, is het aangeraden om het hout opnieuw van grondverf te voorzien voordat je verder gaat. Anders wordt het hout extra gevoelig voor vocht, wat weer tot houtrot en problemen met de stabiliteit van het hout kan zorgen. Tussen de grondverf en de eigenlijk beits moet je nog eens lichtjes schuren. Extra beits en extra schuren, dat betekent extra werk en extra kosten. Volledig onnodig als je niet meer schuurt dan nodig.

Schuren van hout

Problemen door te veel schuren voorkomen

Grof hout kun je niet schuren met gewoon schuurpapier. Nadat het met een borstel en zeep is ontvet kun je het wel borstelen met een koperborstel. Hiermee verwijder je oude beits en ruw je het op, waardoor het daarna beter te schilderen is. Gebruik nooit een staalborstel, omdat deeltjes daarvan achterblijven en kunnen gaan roesten.

Gebruik je een schuurmachine, volg dan deze tips:

  • Schuur alleen lichtjes op (na het reinigen) en gebruik een fijne korrel.
  • Voor een nieuwe beitslaag is het voldoende als de oude beitslaag mat is geschuurd.
  • Ga nauwkeurig en behoedzaam te werk. Kaal schuren is zeker niet nodig.

Hierna kan de nieuwe laag beits er direct op. Enige uitzondering: wanneer de oude beits sterk afbladdert, is het aangeraden om de oude beitslaag wel helemaal weg te schuren.

Bel ons voor gericht advies

Hebt u vragen over schuren van hout, of wilt u meer weten over beits of impregneermiddelen, neem dan gerust contact op. Hout Coatings heeft vele jaren ervaring en is een van de marktleiders in de online verfbranche. Wij staan u persoonlijk te woord en geven gratis en vrijblijvend advies over het reinigen of beitsen van hout. Wij kunnen u ook adviseren over het gebruik van de juiste producten. Gratis en vrijblijvend!