Plakkerige beits voorkomen

Plakkerige beits is haast altijd een teken dat er iets misliep bij het aanbrengen. Lees hier over de oorzaken en het voorkomen van plakkerige beits.

Oorzaak van plakkerige beits

Beits die ook geruime tijd na het aanbrengen plakkerig blijft kan diverse oorzaken hebben:

 • De tweede laag is te snel aangebracht, op een moment dat de eerste laag nog onvoldoende was uitgehard.
 • De aangebrachte laag is te dik. Dit heeft een negatieve invloed op het drogen.
 • Er is gebeitst bij koud of vochtig weer. Temperatuur kan beits langzamer of sneller laten drogen. Luchtvochtigheid speelt vaak een nog grotere rol. Beits droogt langzaam als het erg vochtig is. Dit kan ook in de zomer het geval zijn.
 • De ondergrond is mogelijk onvoldoende schoongemaakt. Dit zien we weleens bij het beitsen van vloeren en meubels.

Risico’s van plakkerige beits

Onvoldoende uitgeharde beits heeft een minder beschermende werking. Het hout is dus kwetsbaarder. Daarnaast is een plakkerige laag beits natuurlijk onprettig bij aanraking. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om meubilair of vloeren. Een plakkerige laag houdt ook meer vocht en insecten vast, wat in theorie tot problemen kan leiden voor de ondergrond. Het probleem kan dus maar beter aangepakt worden.

Plakkerige beits voorkomen

Plakkerige beits oplossen

De meest effectieve manier om de plakkerigheid te verminderen of op te lossen, is gewoon wachten. Uiteindelijk droogt het wel, alleen kan dat langer duren. Het is op zich mogelijk om het droog te schuren, maar dit is niet zonder risico. Omdat de beits nog nat is, kan deze gaan rullen en dan loopt je schuurpapier alleen maar vol.

Ging het om eerste laag beits die plakte, breng dan hierna een tweede laag aan. Uiteraard niet te dik en onder de juiste omstandigheden, zodat het probleem zich niet herhaalt.

Plakkerige beits voorkomen

Problemen door plakkerige beits voorkom je zo:

 • In het algemeen: heel goed de instructies volgen die bij het product worden geleverd. Niet elke beits is hetzelfde!
 • Geef de beits tijd om uit te harden voor je een tweede laag aanbrengt. Wacht, om zeker te zijn, liever iets langer dan de gebruiksaanwijzing aangeeft. Tussendoor eventueel opschuren.
 • Breng geen tweede laag aan als de eerste nog erg plakkerig aanvoelt.
 • Zorg ervoor dat je de beits niet te dik aanbrengt. Ga dus na hoeveel m2 je met een liter van de gekozen beits kan doen, en breng op één vierkante meter nooit meer aan dan het verbruik aangeeft. Beter een tweede en desnoods derde laag dan een oppervlak dat plakt.
 • Ga niet beitsen bij temperaturen onder 5 graden of boven 25 graden. En ook zeker niet als de buitenlucht erg vochtig is. Zelfs als het niet regent, kan het buiten te vochtig zijn om te beitsen.
 • Beits je binnen, zorg dan voor voldoende ventilatie tijdens en na de schilderklus. Dit bespoedigt het drogen.
 • De ondergrond moet voor het beitsen altijd goed worden ontvet, bijvoorbeeld met Jotun Kraftvask.

Bel voor persoonlijk advies

Nog vragen? Hout Coatings heeft vele jaren ervaring met hout beitsen en hout impregneren, en is een van de langst actieve online winkels in het Nederlands taalgebied. Profiteer van onze kennis en bel of mail voor persoonlijk advies. Elke situatie is immers anders! Onze adviezen zijn altijd gratis en vrijblijvend.