Hoe kan ik loslatende beits voorkomen?

Loslatende beits is beits die afbladdert. Heel lelijk natuurlijk. Wat zijn de oorzaken? Wat kan je eraan doen? En hoe voorkom je afbladderen van beits? We leggen het uit.

Oorzaak van loslatende beits

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het loslaten van beits.

  • Wat we vaak zien is dat de dekkende beits op transparante beits is aangebracht op een ondergrond die te veel vocht bevat. Hout moet voldoende droog zijn voor er geschilderd wordt.
  • De gebruikte beits is niet elastisch genoeg. Elasticiteit is heel belangrijk bij hout, omdat deze ondergrond krimpt en uitzet door temperatuurverschillen.
  • Het beits systeem deugt niet: er zijn verschillende soorten beits over elkaar gezet.
  • De ondergrond is ongelijk, van slechte kwaliteit of vertoont scheuren.
  • Het hout is voor het aanbrengen van de beits onvoldoende schoongemaakt.

Soms is het een van deze oorzaken, andere keren is het een combinatie die leidt tot afbladderende beits.

Risico’s loslatende beits

Beits die loslaat is niet alleen lelijk. Doordat delen van het hout hun “jas” verliezen, raakt het hout de broodnodige bescherming kwijt. Vocht kan dan gemakkelijk doordringen. Dit vergroot de kans op schimmelvorming en houtrot. Dit probleem is niet altijd direct zichtbaar, maar loslatende beits kan op den duur wel tot onherstelbare schade aan de houtstructuur leiden.

Loslatende verf voorkomen

Problemen door loslatende beits oplossen

Het eerste wat u moet doen is alle loszittende beits verwijderen. Het is meestal het beste om de hele beitslaag, waarvan stukken zijn losgekomen, eraf te halen. Dit kan met een verfkrabber of door te schuren. In hardnekkige gevallen kan een verfföhn of brander uitkomst bieden. Hierna brengt u een nieuw beits systeem aan.

Loslatende beits voorkomen

Beitsen met de juiste producten is de sleutel naar een duurzaam resultaat. Maar een goede voorbehandeling is wel essentieel. Zorg dat het hout voldoende droog is voordat u het behandelt. Het hout moet worden geïmpregneerd. Is dit niet gebeurd bij de leverancier, gebruik dan een goed impregneermiddel zoals Jotun Visir Oljegrunning Klar. Daarnaast moet u het hout schuren voordat u beits aanbrengt.

Weet u niet zeker of de gekozen beits soorten zoals de primer of beits bij elkaar passen, vraag ons dan om advies. Kies ook zeker voor elastische beits. Zonder elasticiteit gaat beits snel opnieuw bladderen.

Bel ons voor persoonlijk advies

Hebt u nog vragen over het beitsen van hout, de problemen die u tegenkomt of over het gebruik van de juiste producten? U bent bij ons aan het juiste adres.

Hout Coatings heeft vele jaren ervaring met hout, beits en is een van de langst actieve online verfwinkels in het Nederlands taalgebied. Profiteer van onze kennis en bel of mail voor persoonlijk advies. Elke situatie is immers anders! Onze adviezen zijn altijd gratis en vrijblijvend.