Lelijk vergrijzen van hout

Veel mensen kopen of bouwen een houten huis vanwege de natuurlijke look van hout. Het is voor velen dan ook een tegenvaller als dat hout na een aantal jaren steeds grijzer wordt. Kan je dit voorkomen? En wat kan je eraan doen? Welke beits moet je gebruiken?

Oorzaak van vergrijzen van hout

Het vergrijzen van hout in de buitenlucht is een natuurlijk proces. Het is het gevolg van wind, regen en UV-straling. Die elementen zorgen ervoor dat natuurlijke kleurstoffen in het hout verteren. Dit gebeurt aanvankelijk alleen aan de buitenkant, maar gaat steeds dieper naarmate het hout ouder wordt. Niet alle houtsoorten worden grijs, maar wel de meeste. Cederhout (western red cedar) is een bekend voorbeeld dat vergrijst en voor veel houten huizen wordt gebruikt, maar ook grenen, eiken en diverse tropische houtsoorten vergrijzen in de buitenlucht.

Omdat vergrijzen wordt veroorzaakt door regen en zon, zijn sommige houten geveldelen gevoeliger voor vergrijzing dan andere. Zo zal hout dat door een dakoverstek wordt beschermd, langer de oorspronkelijke kleur behouden. Wat steeds in de volle zon staat, vergrijst sneller.

Risico’s van vergrijzen van hout

Het vergrijzen van hout heeft geen gevolgen voor de stevigheid van het hout. De constructie van een houten huis wordt niet aangetast door vergrijzing. Er zijn dus geen risico’s aan verbonden en het is niet nodig om vergrijsd hout om die reden te vervangen. Maar omdat het vergrijzen niet gelijkmatig over de hele gevel gebeurt, kan een huis er wel “vlekkerig” gaan uitzien. Dat wordt vaak lelijk gevonden en kan ook de marktwaarde van een huis omlaag halen. Kortom, de uitstraling verandert en veel mensen vinden dat niet mooi.

Vergrijzen van hout - Houten huis verven

Lelijk vergrijzen voorkomen

Vergrijzen is niet te voorkomen, maar de lelijkheid van het proces wel. Dat kan door het hout te beitsen. Wie dekkend beitst ziet helemaal niets meer van de oorspronkelijke kleur. Dat is geen oplossing als je de houtkleur juist zo mooi vond.

Bij niet-dekkende beits kan je een kleur toevoegen terwijl de ondergrond er doorheen blijft schijnen. Wie graag de oorspronkelijke kleur van het hout wil bewaren, 

kiest daarom het best voor een niet-dekkende beits. Zoek een kleur uit die het dichtst bij de oorspronkelijke houtkleur komt en behandel het hout. Het huis krijgt zo de nodige bescherming tegen overdadig zonlicht, wat de vergrijzing enorm afremt, en behoudt het oorspronkelijke uiterlijk. Lees hier alles over het beitsen van een houten huis.

Er is nog een interessant alternatief. Teknos Drywood heeft een product dat Woodstain VV heet. Dit ziet er eerst wat paarsachtig uit, maar droogt kleurloos op. De veroudering van de hoornlaag van het hout wordt erdoor geactiveerd. Dit geeft dan een gelijkmatige vergrijzing, zonder dat je beits met een kleur moet aanbrengen. Neem contact op voor meer info hierover!

Bel voor persoonlijk advies

Hebt u nog vragen over het vergrijzen van hout of het gebruik van de juiste producten voor uw houten huis? U bent hier aan het goede adres. Hout Coatings heeft vele jaren ervaring met hout, beits, en is een van de langst actieve online winkels in het Nederlands taalgebied. Profiteer van onze kennis en bel of mail voor persoonlijk advies. Elke situatie is immers anders! Onze adviezen zijn altijd gratis en vrijblijvend.