Houtrot repareren

Houtrot repareren is niemands favoriete klus. Helaas zien we toch dat het vaak nodig is. Hoe zorgt u voor een goede reparatie? En hoe kunt u houtrot voorkomen? Dit artikel legt het uit!


Wat is houtrot?

Houtrot is een probleem dat begint bij een verkeerd beitssysteem of een constructiefout in de bouw. Het hout wordt vochtig en het water kan niet gemakkelijk weg. Dit leidt tot schimmels die het hout aantasten. Soms kan worden volstaan een verrot deel eruit te kappen, maar vaak is het vocht veel verder binnengedrongen dan met het oog zichtbaar is. In erge gevallen moeten grote delen compleet worden vervangen of gesloopt.

De kans op houtrot neemt snel toe als het hout een vochtpercentage boven 25% heeft. Ook temperaturen boven de 5 graden versnellen het proces.


Houtrot herkennen

Hout is van nature zeer duurzaam. Het kan honderden jaren oud worden mits goed behandeld. Over hout en houten huizen bestaan hardnekkige mythen. Zo is het beslist niet waar dat hout uit zichzelf begint te rotten. Het heeft altijd een oorzaak. U moet dus af en toe het hout controleren op houtrot, en indien aanwezig, de houtrot verwijderen.

zo herkent u houtrot:

 • Delen van het hout hebben een roestbruine tot zwarte kleur.
 • Als u het aanraakt merkt u dat het hout zacht is.
 • Het hout zwelt en krimpt meer dan normaal. Klemmende ramen kunnen een voorbode zijn!
 • Aangebrachte verf breekt af of vervormt, of er treden scheurtjes op in de laklaag.


Houtrot repareren

De reparatie van houtrot is een vak apart en moet met veel zorg gedaan worden. Wordt er niet goed gerepareerd en gaat u toch schilderen, dan zet het rottingsproces gewoon door. Onder uw nieuwe beitslaag blijft de haard van de rotting aanwezig. Alleen: u ziet een tijd niks, terwijl de problemen langzaam maar zeker groter worden.

Globaal genomen zijn er vier manieren om houtrot te repareren:

 • In de vakhandel en bouwmarkt vind je houtrotvullers. Dit zijn gemakkelijk te gebruiken producten voor de reparatie van kleine stukjes hout.
 • Wanneer er grote schade is, kunnen balken worden hersteld door de rotte stukken te vervangen door delen van andere houten balken.
 • Ook wordt weleens composiet gebruikt, een sterke kunststof die u gemakkelijk kunt beitsen. Voordeel van composiet is dat het materiaal zelf geen houtrot kan ontwikkelen. Composiet wordt geplaatst nadat eerst alle rotte stukken zijn verwijderd. Plaats dan een bekisting om de balk en giet de composiet. Na 24 uur kan de bekisting eraf.
 • In de meest ernstige gevallen met de volledige balk worden vervangen. Wie echter regelmatig controleert en maatregelen neemt met een goed beits systeem, krijgt hiermee niet gauw te maken.

Waar u als particulier gemakkelijk met houtrotvullers kunt werken, raden we de andere methoden alleen aan ervaren doe-het-zelvers en professionele klusjesmensen aan.

Hout met houtrot (links) kan prima hersteld worden. Beits speelt hierbij een cruciale rol.Houtrot repareren

Houtrot reparatieset

Hout Coatings heeft veel ervaring met de producten van Repair Care. Dit bedrijf annex merk is gespecialiseerd in problemen met hout en in houtrot in het bijzonder. Het verricht onderhoudswerkzaamheden aan drempels, deuren, vloeren, balken, wanden en daken. Naast een breed assortiment aan hoogwaardige houtrot reparatiesets voor de professionele markt, biedt Repair Care een compleet assortiment aan van houtrotvullers, gereedschappen en accessoires. Alle producten staan voor kwaliteit, goede verwerkingseigenschappen en duurzaamheid.

Hout Coatings kan op aanvraag houtrot reparatiesets en houtrotvullers leveren. Bel ons en we bespreken de mogelijkheden, gratis en vrijblijvend!


Houtrot voorkomen met impregneer

Door hout tijdig te behandelen met impregneer en beits kunt u houtrot voorkomen. Daarom adviseren wij om nieuw hout zo snel mogelijk te beitsen. Ook als aangetast hout is gerepareerd raden we aan om het hout te behandelen met kwaliteitsbeits. In ons assortiment vindt u meerdere soorten houtrot impregneer en andere impregnerende beitsen:

 • Jotun Visir Oljegrunning Klar. Deze waterbestendige transparante primer voor buiten biedt adequate bescherming tegen houtrot en schimmels. Losse houtvezels worden gebonden. Dit versterkt het oppervlak. U kunt deze krachtige primer toepassen op nieuw, verouderd en onder druk geïmpregneerd hout. De ideale voorbehandeling!
 • Jotun Trebitt Oljebeis. Deze buitenbeits voor kozijnen, schuttingen en steigerhout heeft een sterk impregnerend vermogen. Zeer geschikt voor verweerd hout en poreuze oppervlakken. Stoot water af en beschermt tegen houtrot, zwammen en schimmels.
 • Jotun Demidekk Terrasslasyr. Houtrot komt ook op terrasvloeren voor. Houten terrassen vangen veel water, maar ook schadelijk UV-licht. De sterk vochtregulerende en impregnerende Jotun Demidekk Terrasslasyr helpt houtrot voorkomen op dit soort ondergronden.

Houtrot kan een ware nachtmerrie zijn voor eigenaren van houten huizen en andere houten constructies. Beits spelen een doorslaggevende rol bij het voorkomen ervan. Wilt u meer weten over houtbescherming? Bij Hout Coatings denken we graag mee over een oplossing!

Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mailen via het contactformulier.