Houten Huis Bouwen - Welke Houtverf of Beits

Een houten huis bouwen is een hele onderneming. In veel opzichten is het niet anders dan bij een huis uit steen of beton. Maar het materiaal verschilt. Hout stelt zijn eigen voorwaarden. Het is duurzaam, heeft een grote mechanische sterkte, en moet ook goed beschermd worden. 

De juiste verf levert een wezenlijke bijdrage aan de duurzaamheid van uw houten woning. Maar het slokt wel een belangrijk deel van uw bouw- en onderhoudsbudget op. De kosten van het onderhoud zijn hoger dan bij wie bouwt in beton of baksteen. De juiste houtverf en beits keuzes zijn dus extra belangrijk.

 

Diverse bouwstijlen van houten huizen:

Houten huizen worden veelal als bouwpakketten verkocht. Bouwpakketwoningen zijn zorgvuldig ontworpen door mensen met verstand van zaken. Het zijn volwaardige huizen waarin comfortabel gewoond kan worden. Het aardige eraan is dat ze grotendeels naar wens van de klant kunnen worden ingedeeld. Ondanks dat Nederland geen traditie heeft op het gebied van houten woningen, is er een groot aantal bedrijven dat zich in houtbouw heeft gespecialiseerd en uitstekende kwaliteit biedt.

We benoemen enkele populaire bouwstijlen: 

  • Houtstapelbouw: Deze techniek bestaat uit het leggen van de massieve balken tot deze een muur vormen met een dikte van circa 5 tot circa 10 cm. De hoekverbindingen kunnen getande- of keepverbinding zijn. De wanden worden versterkt met verticale balken. Verdere afwerkingen kunnen met diverse folies gebeuren voor een aftimmering een spouw met steenwol. Dit kan aan de binnenkant en aan de buitenkant.
  • Skeletbouw: Ook wel houtskeletbouw. De wanden, vloeren en en daken bestaan uit een raamwerk van balken die op circa 0,5m van elkaar staan en horizontaal verbonden zijn door ‘kepers’, welke samen dus vakken vormen. Daar in gaat isolatiemateriaal, de buitenzijde wordt betimmerd met schijn-logs. De binnenzijde kan op allerlei manieren worden afgewerkt. Skeletbouw heeft een laag gewicht en een aantrekkelijke prijs. De werkmethode is geschikt voor grote gebouwen. Milieutechnisch is het bouwen met hout ook erg goed. Hout slaat van nature veel C02 op.
  • Logbouw: Logbouw is de bouw met hele boomstammen. De wanden zijn zo dik dat er geen isolatie nodig is. Er gaat erg veel hout in zitten en de modellering is handmatig, hetgeen de bouw aanzienlijk duurder maakt dan de andere werkmethoden.

 

Houten huis bouwen, denk aan onderhoud.

Voor u begint uw huis bij architectuur, de vorm, de indeling, de maten. Voor ons begint uw huis bij de verf. De houtverf en/of beits is namelijk bepalend voor het voorkomen van mankementen aan uw houten huis op lange termijn. Ook is een goede houtverf / beits doorslaggevend in het aanzien van uw houten huis.

Ook is het van belang om te informeren over de onderhoudskosten voor als het eenmaal klaar is. Hout vraagt een heel andere zorg dan u wellicht gewend bent. Zeker als u eerst in een stenen huis woonde. We hebben het dan over verf, maar ook over reinigingsmiddelen voor hout. 

Een houten huis dat in perfecte staat is, zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat.

De plaatselijke omstandigheden hebben grote invloed op uw houten woning, schuur of carport. Een huis op de Waddeneilanden, een tuinhuis in Zuid-Limburg of een strandhuis aan de Zeeuwse kust: onderhoud van het hout verschilt al naar gelang de omgeving waarin het bouwwerk is geplaatst.


Hout aan noordkant lijdt meer

Hout aan de noordkant heeft het meest te lijden. Dat betekent wat vaker hout onderhoud en schilderen, precies zoals de dakpannen daar eerder aan vervanging toe kunnen zijn dan aan de zuidkant. De kans op bevriezing van vocht in scheurtjes is nu eenmaal groter op het noorden. Ook is er vaak minder evenwicht tussen nat en droog. Een belangrijke tip is dan ook uw houtbouw regelmatig inspecteren. En dat geldt niet enkel voor houten huizen, maar ook voor houten chalets, houten schuren, schuttingen en veranda's.


Verf met UV-bescherming

Op het zuiden is de zon meer meester. Dat heeft het voordeel van de droogte. Daarmee is de zuidkant zeker onderhoudsarmer. Wel is er meer UV-straling, waarop u zowel exterieur als interieur alert moet zijn om te sterke verkleuringen te voorkomen. Een kwalitatief goede verf met een uitstekende dekking is hierbij van doorslaggevend belang. Niet alle houtverf geeft een goede bescherming tegen UV-licht. De verf van Jotun doet dit wel.


Houten gevel reinigen

Een ander belastende omstandigheid is een drukke weg dicht langs uw huis. Op zo’n plek zal zich meer stof en ander vuil hechten aan het houtwerk. Maar ook een bos met veel vogels en zwaar lover heeft nadelen. Om beschadigingen van de houtverf te voorkomen, is dan extra schoonmaak nodig. Door het wassen verwijdert u ook stof, schimmels en insecten die het hout aantasten. Eventuele kleine beschadigingen kunt u gemakkelijk zelf repareren en schilderen.


Houtverf voor houtbouw

Het is belangrijk dat uw houtbouw in perfecte staat staat blijft. Bij Hout Coatings zijn we realistisch: iedere locatie heeft voor- en nadelen voor uw houtwerk. De verfkeuze speelt bij het hout verven buiten een grote rol. Wij kiezen voor het verven van houten huizen onomwonden voor Jotun Demidekk Ultimate, een watergedragen houtverf voor buiten. Niet alleen geeft deze een dekking van topklasse, ook de duurzaamheid is een zeer sterk punt.

Gaat u hout verven buiten dan doet u dit het best op een matig warme dag. Is het kouder dan 5 graden, of warmer dan 25, heeft de verf meer verwerkingstijd nodig. Werken in de volle zon is bovendien uit den boze. Het moet ook droog zijn.


Meer weten?

Te vaak is verf de sluitpost van de begroting. Helaas. Door op dit gebied de verkeerde beslissingen te nemen, kunt u later voor hoge kosten komen te staan. Wij zeggen bescheiden: kies eerst de houtverf, dan het houten huis. Wie pas over schilderen nadenkt nadat het huis is opgeleverd en niet goed is voorbereid, heeft wezenlijke stappen gemist. Hout Coatings gaat met u open en eerlijk in gesprek, zodat u achteraf niet voor kwalijke verrassingen komt te staan.

Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of via het contactformulier.