Hout beitsen of lakken?

Hout beitsen of lakken? Die vraag klinkt ons bekend in de oren. Voor een goed antwoord moeten we de verschillen kennen tussen beitsen en lakken. Die leggen we hier uit. Voor een goed begrip: houtverf is een verzamelnaam voor zowel beits, lak als impregneermiddelen (grondverf). In dit artikel beperken we ons tot beits en lak.


Hout beitsen - Wat is beitsen?

Bij hout beitsen denken we meestal aan aanbrengen van een transparante laag op hout, maar ook ijzer kan gebeitst worden. Het wordt dan minder vatbaar voor roest. Dit zegt veel: beitsen is een algemeen begrip voor verduurzaming. Zelfs leer kan gebeitst worden.

In alle gevallen gaat het om het aanbrengen van een beschermende, vochtregulerende afdeklaag tegen klimaatinvloeden. We spreken ook wel van ’passiveren’: het inactief maken van een oppervlak. Beitsen moet erosie voorkomen. Klimaatinvloeden zijn het sterkst buiten. Het spreekt dus vanzelf dat houten meubilair, een tuinhuisje, schutting en ander houtwerk dat buiten staat het meeste baat heeft van beitsen.

Beits is van oorsprong een transparant product die de structuur van het hout zichtbaar laat. Beits kan overigens een kleur hebben, maar ook dan blijft u de houtnerf zien. Beits hecht zich direct aan het houtoppervlak. Het product impregneert goed, ook als het hout wat ruwer is. Dat spaart een aantal schuurbehandelingen uit en stelt minder eisen aan de oppervlaktelaag van het te bewerken hout. Hout beitsen is dus belangrijk voor het behoud van uw hout.

Een Beits, transparant of in een dekkende kleur geeft daarom altijd een betere bescherming voor buiten dan een kleurloze transparante lak. Wij stellen zelfs dat kleurloos transparant aanbrengen van een lak zelfs schadelijker is voor hout dan helemaal niets te doen. Dus bedenk altijd goed waar je de lak voor gaat gebruiken. Zomaar iets opbrengen kan ook zinloos zijn. Wilt u een overzicht van al onze beitsen? kijkt u dan in onze webshop met beits producten.


Hout beitsen - Wat is lakken?

Hebben we het over lakken, dan spreken we over het aanbrengen van een verflaag die afsluit. Een lak legt na droging een afsluitende film. De houtnerf wordt verborgen. Voor binnenwerk kan dat om esthetische redenen en stootvastheid een goede keuze zijn. Lak van hoge kwaliteit gaat bovendien zeer lang mee. Overschilderen is niet snel nodig. Een overzicht van dekkende beits vind u in onze webshop


Wanneer hout beitsen of lakken?

Wie de houtstructuur wil blijven zien, komt automatisch uit op hout beitsen. Zeker voor houtwerk buiten is vochtregulatie essentieel: het hout moet blijven ’ademen’.  Het maakt hierbij geen verschil of u een tuintafel beitst, een schutting, vloer, terras of schuur: allemaal moet ze beschermd worden. Omdat beits dieper doordringt in het hout dan lak, reguleert beits het vocht veel beter. Beits geeft ook een goede beschermer tegen houtrot.

Lak is het meest geschikt voor decoratieve effecten. Ook wanneer u de houtstructuur niet belangrijk vindt en liever een sterke, stootvaste ondergrond wilt (bijvoorbeeld op de vloer) is lak een slimmere oplossing.

Om te weten of je gaat beitsen of lakken is het volgende ook belangrijk om te weten: Er zijn 2 factoren die hout beschermen. 1) laagdikte, 2) pigmenten in verf. In een kleurloze transparante lak zitten nooit kleurpigmenten omdat je de structuur en look van het hout 100% wilt behouden. Pigmenten in verf zijn als zonnecreme voor onze huid. Schilderen met een kleurloze transparante lak kan prima maar dan altijd binnen waar UV geen vrij spel heeft.

 

Bel voor beits en houtverf adviesVrijblijvend advies

Wilt u meer informatie over beits of hebt u een algemene vraag over hout beitsen of houten huizen onderhouden, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies over alle soorten beits, primers, schoonmaakmiddelen en andere benodigdheden voor het in topvorm houden van Douglas en andere houtsoorten.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies: 06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw hout beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.