Hout beitsen of lakken?

Hout beitsen of lakken? Die vraag klinkt ons bekend in de oren. Voor een goed antwoord moeten we de verschillen kennen tussen beitsen en lakken. Die leggen we hier uit. Voor een goed begrip: houtverf is een verzamelnaam voor zowel beits, lak als impregneermiddelen (grondverf). In dit artikel beperken we ons tot beits en lak.


Wat is beitsen?

Bij beits denken we meestal aan het beitsen van hout, maar ook ijzer kan gebeitst worden. Het wordt dan minder vatbaar voor roest. Dit zegt veel: beitsen is een algemeen begrip voor verduurzaming. Zelfs leer kan gebeitst worden.

In alle gevallen gaat het om het aanbrengen van een beschermende, vochtregulerende afdeklaag tegen klimaatinvloeden. We spreken ook wel van ’passiveren’: het inactief maken van een oppervlak. Beitsen moet erosie voorkomen. Klimaatinvloeden zijn het sterkst buiten. Het spreekt dus vanzelf dat houten meubilair, een tuinhuisje, schutting en ander houtwerk dat buiten staat het meeste baat heeft van beitsen.

Beits is van oorsprong een transparant product die de structuur van het hout zichtbaar laat. Beits kan overigens een kleur hebben, maar ook dan blijft u de houtnerf zien. Beits hecht zich direct aan het houtoppervlak. Het product impregneert goed, ook als het hout wat ruwer is. Dat spaart een aantal schuurbehandelingen uit en stelt minder eisen aan de oppervlaktelaag van het te bewerken hout.


Wat is lakken?

Hebben we het over lakken, dan spreken we over het aanbrengen van een verflaag die afsluit. Een lak legt na droging een afsluitende film. De houtnerf wordt verborgen. Voor binnenwerk kan dat om esthetische redenen en stootvastheid een goede keuze zijn. Lak van hoge kwaliteit gaat bovendien zeer lang mee. Overschilderen is niet snel nodig.


Wanneer hout beitsen of lakken?

Wie de houtstructuur wil blijven zien, komt automatisch uit op beitsen. Zeker voor houtwerk buiten is vochtregulatie essentieel: het hout moet blijven ’ademen’.  Het maakt hierbij geen verschil of u een tuintafel beitst, een schutting, vloer, terras of schuur: allemaal moet ze beschermd worden. Omdat beits dieper doordringt in het hout dan lak, reguleert beits het vocht veel beter. Beits geeft ook een goede beschermer tegen houtrot.

Lak is het meest geschikt voor decoratieve effecten. Ook wanneer u de houtstructuur niet belangrijk vindt en liever een sterke, stootvaste ondergrond wilt (bijvoorbeeld op de vloer) is lak een slimmere oplossing.

 

Bel voor beits en houtverf adviesVrijblijvend advies

Beitsen en lakken zijn dus verschillende producten. Welk het best is, hangt af van de situatie en uw persoonlijke voorkeur.  Samengevat, hout beitsen is de beste oplossing voor wie de houtstructuur wil blijven zien, maar toch het hout goed wil beschermen. Zeker buiten is dit aangeraden. Lakken raden we aan als een esthetisch, duurzaam alternatief dat vooral binnen tot zijn recht komt.

Voor een vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of via het contactformulier.