Hoe kan ik hars verwijderen?

Het is niet ongewoon dat hars uit het hout druipt, met name in warme periodes. Dat is niet fijn als je het hout wil beitsen. Kan je dit voorkomen? En hoe kan je hars verwijderen dat er al zit?

Oorzaak hars uit hout

Hars is een natuurproduct. Het is een kleverige stof die met name door naaldbomen wordt geproduceerd. Hars is zeker niet nutteloos, want het biedt bescherming tegen ongedierte en virussen. Ook verwerkt hout kan jarenlang hars blijven produceren. Hoewel we hars kunnen verwijderen en zelfs oplossen, is de productie ervan niet te stoppen.

Risico’s hars uit hout

Hars is dus eigen aan hout. In de natuur draagt het zelfs bij aan de gezondheid van bomen. Een houten gevel met harsvorming vormt dan ook geen enkel risico voor de constructie. Maar omdat hars plakkerig en klodderig is, en vlekken kan achterlaten, willen de meeste mensen het graag verwijderen.

Hars verwijderen

Hars verwijderen: oplossing

Hars verwijderen kan op diverse manieren:

  • Maak hars vloeibaar(der) door het te verwarmen met een föhn. De hars kan met een doek, gedrenkt in terpentine, worden opgevangen en weggeveegd. Maak het hout hierna schoon en schuur het licht op. In plaats van terpentine kan je ook alcohol gebruiken (zelfs sterke drank).
  • Je kunt de harsproductie stoppen door er ijsblokjes op te leggen. Als de hars stolt, kan je deze wegsnijden of wegkrabben met een mes.
  • Gebruik een hoge kwaliteit beits. De producten van de Jotun Demidekk Ultimate-lijn hebben als bijzondere kwaliteit dat ze hars laten uitzweten zonder dat de beitslaag wordt aangetast. Waar andere beitslagen door hars worden ontsierd, blijft een met Demidekk behandelde gevel mooi.

Harsrijk houtwerk moet worden voorbehandeld voor het beitsen, bijvoorbeeld met Jotun Visir Oljegrunning Klar.

Bel voor persoonlijk advies

Hout Coatings heeft vele jaren ervaring met hout, beits, en is een van de langst actieve online winkels in het Nederlands taalgebied. Profiteer van onze kennis en bel of mail voor persoonlijk advies. Elke situatie is immers anders! Onze adviezen zijn altijd gratis en vrijblijvend.