Groene aanslag op hout verwijderen

Groene aanslag op hout verwijderen: soms ontkom je er niet aan. Houten huizen kunnen er lelijk door ontsierd worden. Maar wat is die groene aanslag op hout precies? Hoe kan je groene aanslag op hout voorkomen? En hoe haal je het weg, als het er toch zit?


Wat is groene aanslag op hout?

Groene aanslag wordt bijna altijd veroorzaakt door algen en mossen. Vooral in de herfst en winter zien we de groene verkleuring vaak. De zon staat lager, er is minder licht. Algen gedijen waar veel schaduw en vocht is.

Er zijn talloze soorten algen. Hoewel lang niet allemaal schadelijk, kunnen ze de buitenkant van een huis lelijk bederven. Houten huizen met groene aanslag wekken de indruk dat ze slecht onderhouden zijn.

Ook houten terrassen of houten tuintegels kunnen eronder lijden. Terrasvloeren worden er glad van, wat de kans op uitglijden vergroot. Dit kan soms lelijke blessures veroorzaken, tot breuken toe. Zeker oudere mensen moeten hiermee uitkijken. Sommige houtsoorten zijn gevoeliger voor algen dan andere. Bankiraihout kan zeer glad worden door algengroei.


Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen van hout kan op meerdere manieren. Tegen mossen helpt vooral vegen en schuren. Dit moet wel regelmatig gebeuren, want mossen en algen komen helaas snel terug en de aangroei is moeilijk te voorkomen. Gebruik voor het wegvegen een harde koperdraadborstel.

Door algen veroorzaakte groene aanslag verwijderen kan ook met azijn. Dit veelgebruikte huismiddel werkt dubbel. Onverdunde azijn doodt én maakt schoon. Vooral voor terrasvloeren is dit geschikt, maar let op dat de planten niet onder azijn bedolven worden. In het gevecht tegen algen komen we ook bleekmiddel tegen. Effectief, maar niet vriendelijk voor de tuin en het milieu. Let ermee op. Ook uw kleren worden er niet mooier van! Soda is een wat vriendelijker alternatief. Het maakt goed schoon, maar is minder dodelijk dan azijn.

Houten gevels reinigen kan simpelweg met heet water, eventueel onder hoge druk. Pas bij hoge druk wel op dat het hete water niet alle kanten opspat, of schade veroorzaakt aan het hout of eventuele stenen. U kunt de aanslag van houten gevels tevens weghalen door het hout te wassen met zeep gemaakt van lijnolie.

Foto's: Groene aanslag (links) is niet te verwarren met zwarte schimmel (rechts). beitsen helpt aanslag voorkomen (midden).

Groene aanslag op hout


Groene aanslag reinigers

Jotun heeft enkele goed werkende producten in het assortiment die ook effectief zijn bij het verwijderen van groene aanslag:

  • Jotun Kraftvask: extra krachtig, effectief tegen oppervlakteschimmel en andere zware verontreiniging
  • Demidekk Terrassfix: voor houten meubels, terrasvloeren en vlonders.


Groene aanslag op hout voorkomen

Groene aanslag voorkomen is moeilijk, soms onmogelijk. Algen en mossen vinden snel hun weg in een vochtige omgeving. Adequaat omgaan met vocht is dan ook doorslaggevend. Binnenshuis kunt u veel problemen voorkomen door goed te ventileren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat u een houten huis behandelt met beits van hoge kwaliteit die goed vocht reguleert. Denk bijvoorbeeld aan Jotun Demidekk beits, leverbaar in meerdere versies. Een impregneermiddel helpt eveneens. Impregneren is een manier om het hout van binnenuit te beschermen tegen vocht. Jotun Visir Oljegrunning Klar is een impregneer voor hout die we graag aanbevelen.

Houtverf en beits advies

Schimmels bestrijden

Schimmels zijn niet hetzelfde als algen, maar worden er vaak mee verward. Ze zijn herkenbaar als zwarte puntjes in plaats van groene aanslag. Schimmels zijn met de juiste beits wel gemakkelijker te voorkomen. Jotun Demidekk Terrasslasyr, een transparante beits voor terrasvloeren en ander tuinhout, bevat bestanddelen die de aangroei van schimmels tegengaan. Ook Jotun Demidekk Ultimate Vindu, toegepast op deuren en kozijnen, bevat schimmelwerende eigenschappen.

Groene aanslag op hout is niet alleen lelijk. Het is ook essentieel dat een gevel schoon, droog en vrij is van algen én schimmels voordat u gaat beitsen. Anders hecht de beits niet goed, wat de aangroei van algen versterkt, en op termijn tot houtrot kan leiden. Denk hieraan als u groene aanslag op uw gevel vindt!

Voor een persoonlijk advies neemt u contact op via +31 (0)6 47 55 18 26 of door het contactformulier te verzenden.