Hoe kan je blauwschimmel in hout voorkomen?

Blauwschimmel herken je aan donkere verkleuringen op het hout. Meestal zijn ze donkerblauw, tegen het zwarte aan. Vooral vurenhout, grenen en beukenhout en andere zachte houtsoorten zijn er gevoelig voor.

Oorzaak van blauwschimmel

Blauwschimmel kan op twee momenten in het hout dringen. Soms komt het omdat hout na het kappen lang in een vochtige omgeving heeft gelegen, voordat het verder is verwerkt. Een ander moment is bij het plaatsen van het hout. Als er dan niet de juiste bescherming wordt aangebracht, krijgt blauwschimmel vrij spel.

Risico’s van blauwschimmel

Is blauwschimmel gevaarlijk voor de constructie? Nee. De schimmel is niet sterk genoeg om de stevigheid van het hout aan te tasten. De voornaamste reden om blauwschimmel te voorkomen is puur esthetisch: de meeste mensen vinden zwartblauwe plekken op (en zelfs in het hout) niet mooi. Je krijgt ze ook niet weg, als ze er eenmaal zijn.

Blauwschimmel voorkomen

Oplossing 1: Jotun Visir Oljegrunning Klar

Het impregneermiddel Jotun Visir Oljegrunnning Klar heeft een speciale toevoeging om bescherming te bieden tegen blauwschimmel en zwarte fungicide. Met deze waterresistente primer kunt u effectief schimmels voorkomen, zowel bij nieuw hout als eerder behandeld houtwerk.

Als u Visir Klar aanbrengt, moet u het hout eerst schuren en goed reinigen. Bij nieuw hout moet u erop letten dat u de kopse kanten 3 tot 4 keer nat-in-nat behandelt, dus opnieuw aanbrengen voordat de vorige laag droog is.

 

Oplossing 2: Jotun Trebitt Oljebeis

Een alternatief is Jotun Trebitt Oljebeis. Dit is een 2-in-1-beits die diep in het hout dringt en beschermt tegen schimmelvorming. Deze transparante beits impregneert en verfraait het hout. Trebitt is in vele kleuren verkrijgbaar.

Ook hierbij geldt dat u de ondergrond moet schoonmaken en schuren voordat u de beits aanbrengt. Gebruikt u Jotun Trebitt alleen om te impregneren, volstaat één laag. De kopse kanten moeten een keer extra behandeld worden. Wanneer u Trebitt als compleet beitssysteem toepast, brengt u nog een laag aan.

Bel voor persoonlijk advies

Hebt u vragen over deze producten of wilt u meer weten over beits of het behandelen van hout, neem dan gerust contact op. Hout Coatings is al meer dan tien jaar dé online verfspecialist op het gebied van beits. Onze webshop heeft een groot en gevarieerd assortiment met scherpe prijzen. Via de site geven we praktische tips en ondersteuning. U mag ons ook altijd bellen of mailen voor persoonlijk advies. Elke situatie is immers anders!