Wat is Beits op Waterbasis

Wat is beits op waterbasis? En is deze geschikt voor houten huizen? Hoe verschilt watergedragen beits van producten met andere oplosmiddelen dan water? Dit zijn vragen die we vaak krijgen. Hieronder vindt u een uitleg.

Waarom beits op waterbasis?

Beits bestaat uit een groot aantal componenten. Die zijn van invloed op de kleur, de dekking, de hechting, het drogen en het uitharden. In de basis van beits zit een solvent (oplosmiddel) of water. Dit zijn als het ware transportmiddelen om de beits te laten vloeien. Voor de hechting van de beits maakt het weinig verschil welk transportmiddel erin zit. Na aanbrengen en verdamping van de transportmiddelen blijft de eigenlijke beits over, met zijn specifieke eigenschappen.

Tegenwoordig zien we drie soorten beits:

  • Watergedragen beits
  • Solventgedragen beits 
  • Watergedragen hybride beits met een deel alkyd of ander oplosmiddel.

Vergeleken met solventgedragen beits, is beits op waterbasis tevens... dampdoorlatend, geurarm, sneldrogend en vaak kleurvaster. beits op waterbasis is vaak ook beter voor het milieu. Beits blijft wel een chemisch product met bestanddelen die niet afbreekbaar zijn. Maar waterdragende beits is beslist minder milieubelastend.

 

Beits op waterbasis

Beits op waterbasis vs. solvent

Vooral als het om hout bescherming gaat, heeft beits op waterbasis een groot voordeel: elasticiteit.

Omdat hout van nature ‘werkt’ (uitzet en krimpt), is elasticiteit dringend gewenst voor uw houten huis. Helaas is deze beits vaak minder duurzaam. Oplosmiddelhoudende beits (beits met een solvent dus) is duurzaam, maar wordt vaak erg hard.

Beits op basis van solvent kan al snel scheurtjes vertonen, waardoor vocht het hout gemakkelijk binnendringt, wat het begin van houtrot kan geven. Een ander nadeel is dat solventgedragen producten sneller vergelen.

Daarom is voor houten vaak een watergedragen hybride beits de beste optie. Omdat:

  • Deze beits is dankzij de waterbasis voldoende elastisch om mee te bewegen met het hout.
  • Ook is deze beits zoals alle beits op waterbasis dampdoorlatend. Dit voorkomt houtrot. Dus: heel belangrijk voor houten huizen, en voor het beitsen van buitenmuren.
  • Tegelijk is hybride beits op waterbasis gemakkelijk te verwerken en heel weer- en UV-bestendig.
  • Omdat de beits bestanddelen bevat als alkyd en acrylaat bent u verzekerd van sterke impregnatie. In sommige gevallen is geen voorbehandeling nodig.

Kortom, watergedragen beits (zoals hybride beits op waterbasis ook wordt genoemd) combineert de sterkste eigenschappen van andere beitssoorten. Het is daarmee de mooiste, gemakkelijkste en duurzaamste oplossing voor wie grote oppervlaktes houten gaat beitsen.

 

Onze keuze(s) voor beits op waterbasis

Hout Coatings adviseert de volgende hybride watergedragen beitsen:

  • Drywood beits op waterbasis De Nederlandse fabrikant Drywood timmert hard aan de weg met uitstekende watergedragen beits zoals Drywood Verf voor Hout Master en de langdurig glanzende Verf voor Hout Nova. Ook dit zijn hybride soorten die elasticiteit koppelen aan hoge duurzaamheid. Bel ons als u meer wilt weten over Drywood.
  • Trestjerner vloerverf op waterbasis Trestjerner maakt vloerverf voor binnengebruik. Gulvmaling is een beits op waterbasis die speciaal is ontwikkeld voor houten vloeren. Gulvlakk WB is een watergedragen, sneldrogende vernis. Hier vindt u alle Trestjerner-producten.

Bel voor houtverf en beits advies

Vrijblijvende advies

Gewone beits op waterbasis is vooral geschikt voor binnen. Solventgedragen beits raden we niet aan voor houten gevels. Wilt u een mooie, duurzame oplossing adviseren we hybride beits op waterbasis voor uw hout. Dan hebt u het beste van beide werelden. 

Hout Coatings is al meer dan tien jaar dé online  beits specialist op het gebied van transparante en dekkende beits. U mag ons altijd bellen of mailen voor persoonlijk advies. Elke situatie is immers anders!

Vrijblijvend beits advies? Bel 06 - 47 55 18 26.