Accoya Hout Beitsen

Accoya hout beitsen doet u in eerste instantie om het hout te verfraaien. Accoya is een gemodificeerde houtsoort die onbehandeld veel langer meegaat dan ander hout, waardoor het beschermen met beits minder aan de orde is. Toch kan elk laagje beits het hout nog verder verduurzamen. Plus: het hout ziet er gebeitst veel beter uit. Lees hier welke beits u moet gebruiken voor accoya en waarop u moet letten.

Bij het beitsen wordt een (meestal) semi-transparante beits aangebracht. Deze is voorzien van een kleurpigment. Hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper de kleur. Toch kunt u er altijd doorheen kijken en de oorspronkelijke houtstructuur blijven zien.

Producten voor accoya hout beitsen

Voor accoya adviseren wij een keuze te maken tussen Jotun Demidekk Strukturlasyr en Teknos Drywood Woodstain VV. Deze producten zijn op waterbasis, leverbaar in talloze kleuren en geven een mooie zijdeglans afwerking.

  • Jotun Trebitt Oljebeis is een dampdoorlatende beits die tot acht jaar bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van UV-licht en schimmelvorming. Hebt u toch liever een matte afwerking? Kies dan Jotun Demidekk Terrasslasyr. Dit is een niet-filmvormende matte versie die populair is op tuinhout, terrassen en balkons.
  • Teknos Drywood Woodstain VV is ontwikkeld voor het beitsen van kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout en overige betimmeringen. De beits is volledig transparant en semi-transparant leverbaar volgens alle bekende kleurenwaaiers: RAL, NCS. De volledig transparante beits is alleen geschikt voor toepassingen binnen.

Werkwijze accoya beitsen

In het algemeen raden we de volgende werkwijze aan:

  • Reinig het hout grondig met een sopje of Jotun Kraftvask.
  • Schuur nieuw accoya op met korrel 160, anders korrel 100.
  • Breng twee tot drie lagen beits aan. Let op de droogtijd.

Accoya produceert geen hars. Impregneren is niet nodig, omdat het door de fabrikant is gemodificeerd met aangepast azijnzuur. Dit maakt accoya beitsen een heel gemakkelijke klus.

Accoya hout onderhouden

Houtverf of beits bestellen?

Accoya is een onwaarschijnlijk duurzame houtsoort. De fabrikant noemt een levensduur van 25 tot 50 jaar voor onbehandeld accoya. Het is echter nog een nieuw product, en die hele lange levensduur moet nog in de praktijk worden bewezen. Daarom is onderhoud altijd nodig. Op die manier bent u er ook zeker van dat het hout mooi blijft. Maak van een controle van het hout een agendapunt. Kiest u voor beitsen van Jotun, hebt u meestal te maken met lange onderhoudsintervallen van zes tot acht jaar.

Meer weten over accoya beitsen?

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor Accoya en de beste werkwijze bij het verduurzamen van grenen en talloze andere houtsoorten.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.