Accoya Hout Behandelen

Accoya hout behandelen maakt deze beresterke houtsoort mooier en nog duurzamer. Het behandelen van accoya kan op meerdere manieren: door te beitsen, dekkend beitsen en oliën. We leggen hier de verschillen uit.

Accoya is de merknaam voor een zachte hardhoutsoort die gemodificeerd is met azijnzuur. Dit maakt impregneren overbodig. Accoya krimpt niet of nauwelijks, zet ook amper uit en vocht kan niet doordringen. Daardoor is accoya hout bijzonder duurzaam. Het vergrijst zeer langzaam. Onbehandeld gaat het, volgens de fabrikant, 25 tot 50 jaar mee. Het wordt veel toegepast als gevelbekleding, omdat het ideaal is voor oppervlakken die aan extreme weersomstandigheden blootstaan.

Waarom zou je accoya hout behandelen als het zo sterk is? Ten eerste, omdat het oog ook wat wil. Accoya is van zichzelf heel licht van kleur. Door het te beitsen kan je het precies de look geven die je wil. Ten tweede, omdat extra verduurzamen geen kwaad kan. Accoya is nog een nieuw product. Of het werkelijk tot 50 jaar meegaat, is een schatting, maar nog niet bewezen in de praktijk.

Accoya hout behandelen: beitsen

We spreken van beitsen als op het hout een semi-transparante laag beits wordt aangebracht. Dit type beits is voorzien van een kleurpigment, maar de houtstructuur en nerven blijven wel zichtbaar. De houtkleur komt er ook doorheen, maar dit wordt minder met elke laag beits die je erop smeert. Accoya beitsen kan met meerdere producten zoals Jotun Demidekk Strukturlasyr of Teknos Drywood Woodstain VV. De meeste mensen kiezen voor een zijdeglans afwerking. Om het hout mooi en gelijkmatig gekleurd te houden, is het aanbevolen het beitsen elke zes tot acht jaar te herhalen.

Accoya hout oliën

Door accoya te behandelen met houtolie, blijft de natuurlijke uitstraling van het hout het best bewaard. Ook olie kan echter op kleur worden gemengd, zodat deze lichte houtsoort toch een tintje krijgt. Accoya hout oliën vraagt wel meer onderhoud. Het moet gemiddeld elke twee tot drie jaar worden herhaald om dezelfde look te behouden. Iets meer werk, maar wie accoya mooi vindt zoals het wordt geleverd, maakt hiermee een goede keus. Een product dat we hiervoor aanraden is Jotun Treolje V.

Accoya hout behandelen: dekkend beitsen

Houtverf of beits bestellen?

Wie vol voor kleur gaat, kan het best accoya dekkend beitsen. Dit wordt veel gedaan. Met dekkend beitsen bedoelen we  accoya behandelen met een beits die de oorspronkelijke kleur laat verdwijnen, maar wel de houtnerf zichtbaar laat en zelfs accentueert. Dekkende beits gaat heel lang mee. Om het hout mooi op kleur te houden, hoeft er maar elke tien tot twaalf jaar opnieuw te worden gebeitst. Dit hangt wel een beetje af van het gekozen product.

Volg altijd onze werkwijzer voor accoya hout dekkend beitsen.

Meer weten over accoya hout behandelen?

Hout Coatings heeft jaren ervaring als leverancier van beits en andere producten om accoya te verfraaien. Wij adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.