Uw Woonboot Verven / Beitsen

woonboot-dekkend-beitsenWie op het water woont, moet met een zekere regelmaat de woonboot beitsen. Maar wat komt er kijken bij het dekkend beitsen van een woonboot? Hieronder vertellen we meer over productkeuze, aanpak, kleur en uitstraling bij het dekkend hout beitsen van woonboten.

Hout is gevoelig voor vocht, zonlicht en temperatuurschommelingen. We zien dat bij houten huizen. Bij een houten woonboot spelen vocht en zon een nog veel grotere rol. Anders dan huizen krijgen boten meestal weinig schaduw, en vangen ze haast doorlopend zon. En dat er permanent vocht in de omgeving is, spreekt vanzelf.

Wie het hout onvoldoende beschermt, loopt meer kans op problemen door houtrot. Beits speelt een ongekend belangrijke rol hierin. Uw boot blijft door de juiste productkeuze langer in topconditie. Dit bevordert het woongenot en de boot behoudt zijn waarde. Het hout van een woonboot kan transparant gebeitst worden, maar ook dekkend gebeitst worden. Over het algemeen geeft dekkende beits een duurzamer resultaat.

 

Werkwijzer voor een woonboot beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw woonboot dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Bedenk dat woonboten en woonarken doorgaans meer UV-straling verwerken dan huizen. Dit betekent dat woonboot sneller aan nieuwe beits toe zijn. Bezuinig daarom niet op kwaliteit bij uw productkeuze. Anders slijt de beitslaag nog meer. Houten woonboten zijn gevoelig voor vervuiling, met name in stedelijke gebieden. Voordat u gaat hout beitsen is goed schoonmaken daarom essentieel. Een uitstekend product is Jotun Kraftvask, wellicht een van de beste reinigingsmiddelen voor sterk vervuild hout. Bovendien biologisch afbreekbaar. Zorg er ook voor dat schimmels, algen en mossen worden weggewassen.

 

 

2. Het schuren van de ondergrond. U moet al het houtwerk van uw woonboten voor het beitsen goed schuren. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Zitten er nog oude lagen beits op, haal deze dan weg. Meestal is schuren voldoende. Bij hardnekkige beitsresten kunt een föhn of afbijtmiddel gebruiken. Wees voorzichtig in het gebruik van zulke producten.

 

 

3. Het impregneren van het hout. Gaat het om een nieuwe houten woonboot, moet het hout voordat u gaat hout beitsen, geïmpregneerd worden. Met de 2 in 1 beits van Inno Coatings hoeft u geen apart impregneermiddel te kopen en kunt u 1 laag beits als voorbehandeling aan brengen. Daarna kunt u het hout met 1 of 2 lagen afwerken. Kiest u voor afwerking met Jotun Demidekk, kunnen we hiervoor Jotun Visir Oljegrunning Klar adviseren. Deze grondverf dringt in het hout dringen en mag zeker geen laag vormen. Bij één-pot-systemen zoals Drywood Hout Nova is een voorlak niet nodig.

 

 

4. Het aanbrengen van de beits op de woonboot. Werk na het gronden altijd af met minimaal twee lagen beits. Drie lagen verhoogt de duurzaamheid. Gebruik bij voorkeur rollers en kwasten voor het beitsen van houten boten. Milieu heeft bijzondere aandacht nodig bij het beitsen van woonboten. Voorkom dat beits in het water wegloopt. Gebruik producten die aan de strengste milieu-eisen voldoen. De hout beitsen van Jotun en Drywood zijn zulke producten. Veel mensen behandelen hun woonboot in de zomer. Op zich prima, maar ga niet hout beitsen in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden.

 

 

Aanbevolen producten voor een woonboot beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Deze beits geeft een uitstekende bescherming en geeft uw woonboot een mooie uitstraling. Deze beits is dekkend, watergedragen en geeft een matte of een zijdeglans uitstraling. Door de unieke samenstelling hoeft u geen apart impregneermiddel aan te schaffen en kunt u dit product zowel gebruiken als voorbehandeling en als afwerking. De beits is te mengen in alle RAL en NCS kleuren. Bovendien is de beits ook nog eens schimmelwerend.

 

 

jotun demidekk tackfarg ultimate

 

Jotun Demidekk Ultimate: een wereldwijd zeer populaire, dekkende beits waarin een combinatie van water en oliebestanddelen zorgt voor de juiste vloeiing van de afwerklaag. Het is een dekkende beits met langdurig glans- en kleurbehoud: u kunt er acht tot soms twaalf jaar van genieten. Vochtbestendigheid is een andere factor die van belang is bij het behandelen van een woonboot. Demidekk Ultimate bladdert niet en onderscheidt zich door een zeer goede vochtregulatie. De beits is UV-bestendig en bijzonder dampopen. Demidekk Ultimate is verkrijgbaar als zijdeglans (Täckfärg) en als extra matte beits (Helmatt). Omdat beide producten de houtnerf accentueren, blijft uw woonboot ook lang mooi.

 

drywood verf voor hout nova

 

Drywood Hout Nova: een hybride zijdeglans houtbeits van Nederlandse makelij die zeer goed doordringt in het hout. Maakt door deze unieke eigenschap grondverf overbodig (behalve bij bloedende houtsoorten). Dat scheelt zowel tijd als geld. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud, en kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent).

 

 

Populaire kleuren voor een woonboot beitsen

Bij houten woonboten zien we een veel grotere variatie in beits kleuren dan bij houten huizen. Het leven op een woonark inspireert en leidt tot creatieve kleurkeuzes. Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS-beits kleuren te koop zijn, kunt u alle kanten op.

Jotun heeft daarnaast een eigen Jotun Täckfärg-kleurenkaart voor de Demidekk-productlijn. Populair zijn onder meer Jotun 4246 gråblå (grijsblauw), Jotun 9938 dempet sort (mat zwart), Jotun 331 faluröd (donkerrood) en Jotun 1001 egghvit (zacht wit). Voor de details zoals kozijnen, deuren en versieringen adviseren we meestal een kleur die contrasteert met de hoofdkleur. Dat versterkt het totaalplaatje en geeft uw woonboot meer karakter.

 

             
Jotun 4246 
Gråblå
  Jotun 9983 
Dempet Sort
  Jotun 1038
Sandbanke
  Jotun 1001
Egghvit

 

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over beits kopen of over een woonboot beitsen, of hebt u een algemene vraag over hout beitsen, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten beits, primers, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw woonboot beitsen via ons contactformulier.