Uw Houten Vloer Verven

Een houten vloer verven kan op veel manieren en met diverse soorten vloerverf. In dit artikel hebben we het over dekkend verven. Lees meer over onze productkeuze voor vloerverf en beits, en over kleur, uitstraling en aanpak.

Een houten vloer krijgt het soms zwaar te verduren. Niet alleen lopen we erover met soms vuile schoenen of hoge hakken, er wordt ook met meubels over geschoven. Daarnaast gebeurt er in elk huis weleens een ongelukje en komt er vocht en viezigheid op terecht. Een goede bescherming voor uw vloer is dan belangrijk. Met een vloerverf kunt u uw vloer een slijtvaste laag geven die tot wel tien jaar meegaat. Niet alleen vanwege slijtplekken is het schilderen van de vloer een goed idee. Het is ook een gemakkelijke oplossing. In een handomdraai creëer je met een frisse verflaag een nieuwe sfeer.

U kunt kiezen uit een transparante afwerking of een dekkende afwerking. Bovendien zijn de meeste vloerverven in vele verschillende kleuren te krijgen. Hier beperken we ons tot dekkend verven. Het maakt voor de toepassing meestal geen verschil of u een grenen, eiken- of vurenhouten vloer hebt.

 

 

Werkwijzer voor een houten vloer verven

De volgende stappen beschrijven hoe u een houten vloer kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Maak de houten vloer voor het verven goed schoon. Vooral ontvetten is erg belangrijk, omdat de vet de hechting beïnvloedt. Is de houten vloer sterk vervuild, kunt u Jotun Kraftvask gebruiken. Verwijder dit met water nadat het vijf minuten heeft ingetrokken.

 

 

2. Het schuren van de houten vloer. Hout moet altijd geschuurd worden. Voor nieuwe vloeren adviseren we korrel 160, bij eerder behandelde vloeren kan vaak worden volstaan met korrel 100. Zitten er gaten in het hout, vul deze dan met plamuur of een ander geschikt vulmiddel. Hierna het geplamuurde stuk glad schuren.

 

 

3. Grondverf aanbrengen op de houten vloer. Een nieuwe onbehandelde houten vloer moet gegrond worden. Dit kan bijvoorbeeld met Jotun Kvist og Sperregrunning. Breng 1-2 lagen aan. Deze grondverf heeft 12 uur droogtijd. Vooraf gronden is niet nodig als u Drywood Poseidon gebruikt, omdat deze voorlak en aflak in één is. Gebruik voor het schilderen een roller, voor de hoeken een kwast. Kies voor benodigdheden van hoge kwaliteit, zodat de haartjes van de kwast niet in de verf achterblijven.

 

 

4. Het aanbrengen van de vloerverf op de houten vloer. Breng minimaal twee lagen vloerverf aan. Voor extra duurzaamheid is drie lagen aanbevolen. Let op de droogtijd (zie het infoblad van het gekozen product). Verf in de lengterichting van de planken, met de nerf mee. Zorg dat de laag niet te dik is, maar wees ook niet te zuinig. Tip: schuur het oppervlak tussen elke laag licht op. Dit geeft een mooier resultaat.

 

 

 

Aanbevolen producten voor een houten vloer verven

jotun demidekk ultimate

 

Jotun Kraftvask: is een zeer effectief schoonmaakmiddel op basis van basen en andere biologisch afbreekbare grondstoffen. Het is een zeer effectief reinigingsmiddel voor zware vervuilde oppervlakken of op oppervlakken die moeten worden overgeschilderd. Jotun Kraftvask Verwijdert efficiënt vet, olie, roet, nicotine, vuil, schimmels etc. en geeft het geschilderde oppervlak een enigszins matte look.

 

 

Trestjerner Gulvmaling

 

Trestjerner Gulvmaling: eerder bekend als Jotun Trestjerner Gulvmaling, en nog vroeger als Oxan A/U. Een topproduct voor houten vloeren van alle typen, inclusief parket. Deze verf vergeelt niet en kan dus probleemloos in kamers met veel lichtinval worden toegepast. Zeer slijtvast dank zij de toevoeging van polyurethaan. Omdat Gulvmaling reukarm is, kan de ruimte snel weer worden gebruikt. Is bovendien gemakkelijk met roller en kwast aan te brengen dank zij de goede vloeiing, en is dank zij de waterbasis milieuvriendelijker dan andere verf. Vloeren met deze verf zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Gulvmaling kan ook worden gebruikt voor trappen, meubels en zelfs op beton. Deze verf is uitstekend geschikt voor het verven van uw houten vloer.

 

Drywood Poseidon ZG

 

Drywood Poseidon ZG: een sneldrogend alternatief van Nederlandse makelij. Poseidon ZG is een systeemverf die grondverf en voorlak overbodig maakt. Alles zit in een pot. Drywood producten zijn geliefd bij professionals en is nu ook voor particulieren beschikbaar. Deze zijdeglans verf is leverbaar in alle kleuren. Desgewenst kiest u voor een hoogglans-afwerking.

 

 

 

Aanbevolen producten voor een houten vloer verven met lak

 

Voor het gebruik moet de lak goed doorgeroerd worden. Ook tijdens het lakken geregeld roeren in de pot, zodat belangrijke bestanddelen niet naar de bodem zakken. De vloer moet droog zijn voordat u gaat verven. Houtlak moet met een geschikte verniskwast worden aangebracht. Gebruikt u een roller, zorg dan dat deze de breedte heeft van de vloerdelen. Snel werken geeft het beste resultaat. Is de verf al half opgedroogd, vermijd dan nieuwe kwaststreken. Op nieuwe en onbehandelde houten vloeren brengt u drie lagen aan. Voor eerder gelakte of geoliede vloeren zijn twee lagen aanbevolen. Doe op geoliede vloeren eerst een hechtingsproef, zodat u zeker weet of de lak blijft zitten. Het is belangrijk dat de vloer de eerste 24 uur na het schilderen niet met vocht in aanraking komt. Volg altijd de instructies, ook wat betreft droogtijd. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens en na het aanbrengen.

 

trestjerner gulvlakk WB

 

Trestjerner Gulvlakk WB: watergedragen blanke vloerlak voor lichtere houtsoorten die zorgt voor een bijzonder slijtvast oppervlak. Nagenoeg reukloos, chemisch resistent en sneldrogend. Is geschikt voor onbehandeld hout, eerder behandeld hout, en ook voor geloogde houten vloeren. Wordt onverdund aangebracht en is na vier uur overschilderbaar. Uitstekend te gebruiken als blanke lak voor uw houten vloer. Verkrijgbaar als zijdeglans en zijdemat.

 

 

trestjerner gulvlakk solvent

 

Trestjerner Gulvlakk Solvent: sneldrogende blanke vernis voor houten vloeren op basis van alkydolie. Aanbevolen voor donkere houtsoorten en hardhout. Verdunbaar met terpentine. Deze lak is de opvolger van de bekende Jotun Oxan Olie, en is goed toepasbaar op vloeren die eerder met Oxan werden behandeld. Tevens geschikt voor geloogde houten vloeren, meubels, beton en cementachtige ondergronden. 

 

 

 

 

 

Populaire kleuren voor houten vloer verven

Een houten vloer verven kan in alle mogelijke kleuren. De meeste mensen kiezen voor een lichte, niet te dominante kleur of juist een neutrale, donkere. De een kiest bewust voor een contrast met de kleur van het meubilair, de ander wil liever iets dat er sterk op lijkt. Vooral wit is populair (zoals RAL 9003 en 9010) en ook grijs komen we veel tegen (RAL 7040 en 7045). Wie kiest voor zwart komt vaak op RAL 9005 uit. Felle tinten rood, geel en blauw zien we minder, omdat ze als kleuren voor vloeren gauw als opdringerig worden ervaren. Wilt u meer kleuren zien, kijkt u dan bij onze beits kleuren.

 

             
RAL 9003    RAL 9010    RAL 7040   RAL 7045

 

 

Populaire kleuren voor een houten vloer verven whitewash

Whitewashen doe je om een vloer te creëren die eruitziet alsof ze op een natuurlijke manier is gebleekt. Dit kan met de transparante kleuren van de Jotun Panellakk-kleurenkaart. Jotun Panellakk 001 geeft een kalkwit effect dat eruitziet alsof de vloer met kalkwas is behandeld. Het effect is al na één laag goed zichtbaar en de vloer wordt nog bleker als u twee lagen aanbrengt.

Roer de Panellakk goed door. Gebruikt u de lak op eiken, raden we een proefstuk op te zetten om te zien in welke mate het hout verkleurt. Breng de eerste laag Panellakk aan. Wilt u een sterker whitewasheffect, breng dan nog een tweede laag aan. Tussendoor even opschuren. Nadat de laatste laag Panellakk is gedroogd, schuurt u het oppervlak lichtjes. Verwijder het stof dat het schuren veroorzaakt. Breng vervolgens een laag Gulvlakk WB aan. Gebruik een roller of verniskwast. Snel werken zodat kwaststreken in half opgedroogde verf worden vermeden. Een tweede laag Gulvlakk is sterk aangeraden voor optimale bescherming.

 

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over vloerverf kopen of houten vloeren verven, of hebt u een algemene vraag over beitsen, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten beits, grondverf, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw vloer verven via ons contactformulier.