Uw Houten Tuinhuis Verven / Beitsen

tuinhuis dekkend beitsenUw tuinhuis beitsen is essentieel om de levensduur ervan te verlengen. Wij vertellen u met welke beits u de beste resultaten bereikt. Gaat u dekkend beitsen, leest u ook in welke beitskleuren dat kan. Tot slot geven we tips over hout beitsen buiten.

Hout is gevoelig voor zonlicht en vocht. beits zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen de schadelijke effecten. Tuinhuizen verdienen hierbij extra aandacht. Niet alleen omdat ze blootstaan aan weer en wind, maar tevens omdat het binnenklimaat er vochtiger is. Omdat tuinhuizen niet dagelijks worden gebruikt, vallen problemen als houtrot en schimmelvorming ook minder snel op. Met beits brengt u de broodnodige bescherming aan. De een kiest voor dekkend beitsen, de ander voor transparant beitsen. 

 

Werkwijzer voor een tuinhuis beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten tuinhuis dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 


1. Het schoonmaken van de ondergrond Gaat u hout beitsen dan is het belangrijk dat u het hout eerst goed schoonmaakt. Een geschikt reinigingsmiddel voor sterk vervuild hout is Jotun Kraftvask. Schimmels, algen en mossen kunt u verwijderen met water, een harde borstel en eventueel een geschikt schoonmaakmiddel met schimmelwerende ingrediënten.

 


2. Het schuren van uw houten tuinhuis Het hout moet voor het beitsen geschuurd worden. Gebruik korrel 160 bij hout van nieuwe tuinhuizen, anders volstaat korrel 100. Het is mogelijk dat u zoutkristallen aantreft op het hout. Die zien eruit als een witte waas. Borstel ze weg. Voor het wegwerken van scheuren, barsten en gaten raden we acrylaat- of polyurethaankit aan. Gebruik geen producten op basis van silicone. Deze geven problemen met de hechting van de beits. Oude beitslagen moet u altijd verwijderen voordat u een nieuwe laag aanbrengt. Meestal lukt dit door te schuren. Anders kunt u een verfföhn of afbijtmiddel inzetten. Tuinhuizen die eerder zijn behandeld met lijnzaadolie, moeten helemaal kaalgeschuurd worden. Dit verbetert de hechting van de nieuwe beits laag en voorkomt blaasvorming.

 

3. Impregneren van het hout Tuinhuizen worden meestal aangeleverd met hout dat al is geïmpregneerd. Na het impregneren moet u zes tot acht weken wachten voor u gaat beitsen. Informeer eventueel bij de leverancier naar de productiedatum. Is het tuinhuisje nog niet geïmpregneerd, is het zaak dit zo snel mogelijk te doen. Bij het gebruik van de Houtbeits 2 in 1 hoeft u geen extra impregneermiddel aan te schaffen, deze zit namelijk al in het product verwerkt. In combinatie met een Jotun beits is de Jotun Visir Oljegrunning Klar een mooi product. Breng het niet te dik aan: impregneermiddelen moeten in het hout trekken en mogen geen laag vormen. Gebruikt u echter een alles-in-een-beits kunt u ook hiermee aan de slag.

 


4. Het aanbrengen van de beits op uw houten huis Voor een duurzame en mooie dekking adviseren we minimaal twee lagen dekkende beits aan te brengen. Met drie lagen zit u altijd goed. De Oljetäckfärg kunt u verdunnen met terpentine (niet met water!). Woodstain VV is waterverdunbaar. Buiten hout beitsen vraagt een zorgvuldige planning. Ga uw tuinhuis niet beitsen als er grote kans is op regen, of in fel zonlicht. Regenwater is slecht voor het drogen en de zon kan blaren geven in een nieuwe beitslaag.

 

 

Aanbevolen producten voor een tuinhuis beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Deze beits geeft een uitstekende bescherming voor uw tuinhuis. Door de unieke samenstelling is deze beits te gebruiken als voorbehandeling en als afwerking. De beits geeft een matte of zijdeglans afwerking en is te mengen in alle RAL en NCS kleuren. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen beits aan te brengen voor de optimale bescherming.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van uw tuinhuis

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Zoekt u een transparante bescherming voor uw tuinhuis, dan is deze transparante beits uitstekend geschikt. U kunt deze beits in alle RAL en NCS kleuren laten mengen in een zijdeglans of matte afwerking. De beits zal uw hout optimaal beschermen en door der unieke samenstelling heeft u geen impregneermiddel nodig om het hout eerst voor te behandelen. Wilt u meer weten over deze beits, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Alternatieve productkeuze

Jotun Trebitt Oljebeis: De Trebitt Oljebeis is een transparante impregnering houtstabilisator voor buiten gebaseerd op alkydhars, talolie en Chinese houtolie. De beits dringt diep door in het hout en heeft daardoor een goede hechting. Jotun Trebitt Transparant kan toegepast worden op nieuw, voorheen gebeitst of geïmpregneerd hout en is uitstekend geschikt voor poreuze ondergronden of verweerde oppervlakken. De buitenbeits is door zijn samenstelling en hoge vaste stofgehalte zeer waterafstotend en geeft een effectieve bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam.

 

Drywood Woodstain VV: De Woodstain VV is een watergedragen beits voor binnen en buiten. De beits heeft een zijdeglans afwerking en accentueert de houtnerf. De sneldrogende beits werkt impregnerend (dringt diep door in het hout) en is zeer waterafstotend. Voor het beitsen van: kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout en overige betimmeringen. De beits is volledig transparant en semi transparant leverbaar volgens alle bekende kleurenwaaiers: RAL, NCS, enz. Vanwege het ontbreken van pigmenten is de volledig transparante beits alleen geschikt voor toepassingen binnen.

 

 

Alternatieve productkeuze

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt: De demidekk Ultimate Helmatt is een watergedragen, zeer goed dekkende beits voor buiten die de houtstructuur accentueert. De buitenbeits droogt snel en heeft een superieure kleurstabiliteit. De beschermlaag is zeer elastisch en vochtregulerend waardoor het houtwerk tot wel 12 jaar onderhoudsarm blijft. Zowel toepasbaar op hout als op steenachtige ondergronden en is uitermate geschikt voor toepassing op houtrijke gevelelementen zoals bijvoorbeeld dakgootconstructies, dakkapellen, overstekken, rabatdelen, houtskeletbouw en houtstapelbouw.

 

Drywood Voor Hout Nova: De Verf voor Hout Nova is een watergedragen, zijdeglanzende, dekkende beits. Het is een 1 pot systeem, voorbehandeling met grondverf is niet nodig. Wordt gebruikt als aflak en grondlaag in één voor binnen en buiten. Deze beits heeft een hoge duurzaamheid en een duurzame elasticiteit. Dit maakt lange onderhoudsintervallen mogelijk. De beits is sneldrogend en heeft een goed vullend vermogen. Kleine scheurtjes in het hout worden hierdoor makkelijk weggewerkt. Mooie vloei en landurig glansbehoud. Geschikt voor het schilderen van kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout en overig timmerwerk.

 

 


Populaire beitskleuren voor een tuinhuis beitsen

Afhankelijk van de producten is dekkend beitsen duurzamer dan transparant beitsen, en zijn verkrijgbaar in alle beits kleuren. De beits in ons assortiment is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. De merken Jotun en Drywood hebben tevens aparte kleurenkaarten voor een aantal specifieke producten.Wie dekkend beitst stapt vaak af van de typisch bruine houtkleur. Populaire Jotun-kleuren zijn bijvoorbeeld de witte tinten Jotun 1624 en Jotun 9918. Ook de grijstint Jotun 1462 zien we veel. Uw houten tuinhuis krijgt een vrolijkere en meer aantrekkelijke uitstraling als u voor de deuren en raamkozijnen een kleur kiest die contrasteert met de hoofdkleur. Dus, een eerder donkere tint als de hoofdkleur licht is, of andersom.

 

             
Jotun 1624 
Letthet
  Jotun 9918
Klassisk Hvitt
  Jotun 1434 
Labrador
  Jotun 1462
Grå Skifer

 

 

Populaire kleuren voor het beitsen van uw tuinhuis

Gaat u uw houten tuinhuis transparant beitsen blijft de houtstructuur zichtbaar. Dat is vaak een bewuste keuze: hout blijft zo mooi herkenbaar. Dit lukt het meest met geheel transparante beits omdat deze de oorspronkelijke kleur bewaart en enkel van een bescherming voorziet. Veel beitsen zijn echter ook in een transparante kleur verkrijgbaar. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij kunnen alle RAL- en NCS beits kleuren leveren. Jotun heeft tevens een eigen kleursysteem. Ook als u kiest voor Drywood, kunt u uit eigen kleuren van dit merk kiezen. Bedenk wel dat bij transparante beits het eindresultaat wordt beïnvloed door de houtsoort en de laagdikte. Hoe meer lagen u doet, hoe dieper de kleur.

 

beits kleuren

 

 

 

Bel gerust

Een goede voorbereiding en de juiste productkeuze zijn cruciaal voor een mooi eindresultaat. Laat u van te voren goed informeren over de mogelijkheden van beits. Er zijn vele mogelijkheden in zowel afwerking, glansgraad en kleur. Wij hebben al vele projecten begeleidt en willen u graag vrijblijvend adviseren.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw tuinhuis beitsen via ons contactformulier.