Uw Houten Schuur Beitsen / Verven

U gaat een schuur beitsen? Dan helpt dit artikel u op weg. Hier leest u welke beits u nodig hebt voor het dekkend beitsen van een schuur of tuinhuisje. We vertellen ook welk kleuren er mogelijk zijn en hoe u de schilderklus aanpakt.

Uw houten schuur beitsen met kwalitatief hoogstaande producten levert een essentiële bijdrage tot het behoud van het bouwwerk. Hout dat buiten staat is gevoeliger voor weersinvloeden. Extra aandacht is nodig omdat het binnenklimaat er vochtiger is dan in een woning. Schimmelvorming en houtrot liggen op de loer. Dit kan ertoe leiden dat het gebouw vervalt.

Door hout beitsen brengt u een beschermlaag aan die ervoor zorgt dat het schuurtje of tuinhuis lang mee gaat. Hout behandelen kan op twee manier: dekkend beitsen of transparant beitsen. Hier beperken we ons tot dekkend beitsen, wat we het meest zien bij schuren. 

 

Werkwijzer voor een schuur beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw schuur dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.


1. Het voorbereiden van de ondergrond. Is de schuur pas opgebouwd uit geïmpregneerd hout, wacht dan zes tot acht weken voor u gaat beitsen. Maak het hout altijd grondig schoon. Een goed middel voor sterk vervuild hout is Jotun Kraftvask. Schimmels, algen en mossen haalt u weg met water, een borstel en een hiervoor geschikt reinigingsmiddel. Werk scheuren, barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (gebruik in verband met de hechting van de beits geen silicone).

 


2. Het schuren van uw schuur. Een houten schuur of tuinhuisje moet voor het hout beitsen geschuurd worden. Gebruik korrel 160 bij nieuw hout, anders korrel 100. Mogelijk ziet u een witte waas op nieuw hout. Dit zijn zoutkristallen. U moet deze wegborstelen voor het beitsen. Zit er oude beits op het hout, schuur deze dan weg. Bij hardnekkige beitslagen kunt u een verfföhn of afbijtmiddel gebruiken. Let wel op de handleiding om schade te voorkomen. Is de schuur eerder behandeld met een product op basis van lijnzaadolie, schraap dan het hout helemaal kaal. Dit verbetert de hechting en voorkomt blaasjes.

 


3. Voorbehandelen van de ondergrond. Gebruikt u Oljetäckfärg, dan kunt u deze verdunnen met terpentine (niet water). Gebruikt u de 2 in 1 houtbeits dan is het aanschaffen van een impregneermiddel niet nodig. U kunt dan eenvoudig 1 laag beits aanbrengen als voorbehandeling. U moet het hout daarna nog wel afwerken met 1 of 2 lagen.

 4. aanbrengen van de beits op uw schuur. Voor optimale dekking adviseren we altijd minimaal twee lagen beits. Drie lagen kan een nog duurzamer resultaat geven. Omdat u buiten werkt, moet u de klus goed plannen. Voorkom beitsen bij temperaturen onder 5 of boven 25 graden. Vermijd fel zonlicht. Dit kan blaren geven in natte beits. Kies het best een droge dag met rustig weer.

 

 

 

Aanbevolen producten voor een schuur beitsen

 

Inno coatings houtbeits 2 in 1

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: U wilt een goede dekkende houtbeits voor uw schuur, dan is deze beits uitstekend geschikt. Door de unieke samenstelling kunt u deze beits gebruiken voor het voorbehandelen en het afwerken van uw houten schuur. De beits heeft een zijdeglans of matte afwerking en kan in vrijwel alle kleuren gemengd worden. De 2 in 1 beits is gemakkelijk aan te brengen, vloeit goed en is dampopen. Wilt u meer weten over deze beits en het gebruik hiervan, neem dan contact met ons op.

 

 

jotun demidekk oljetackfarg

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: topbeits van specialist Jotun op basis van alkydolie, verdunbaar met terpentine. Veelzijdig: zowel geschikt als primer, grondlak, voor- en aflak, dus alles in een. Deze beits geeft een heel goede dekking en zuigt goed aan en uiterst geschikt voor het hout beitsen van uw schuur. De kleurkwaliteit is rijk en diep, dankzij gepatenteerde technologie van Jotun. Bijzonder weer- en waterbestendig, dus ideaal voor hout in de buitenlucht. Hecht zeer goed op naaldhout en tropisch hardhout. Voorkomt "doorbloeden" van hout. Tot vijf jaar onderhoudsarm.

 

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV: een hybride, zijdeglans beits van Nederlandse bodem, op waterbasis. Voorbehandeling met een primer is niet nodig. Drywood Woodstain VV is waterverdunbaar en accentueert de structuur van het hout. Overbeitsen kan al na twee uur en na 48 uur is het hout helemaal droog. Een beits die uitermate geschikt is voor het hout beitsen van uw schuur.

 

 

Aanbevolen producten voor een schuur beitsen

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant Met deze beits geeft u kleur aan het hout maar blijft de ondergrond zichtbaar. Hoe meer lagen u aanbrengt hoe meer de kleur de overhand neemt. Deze beits geeft een zijdeglans afwerking, is watergedragen en door de unieke samenstelling is een impregneermiddel niet nodig. Een ander groot voordeel is dat deze beits te mengen is in alle RAL en NCS beits kleuren. Wilt u meer weten over deze beits, neemt u dan contact met ons op.

 

 

jotun trebitt

 

Jotun Trebitt Oljebeis: deze zijdeglans beits voor buiten is geschikt voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd hout. Deze beits is te leveren in vele verschillende kleuren. Deze transparante buitenbeits met zijdeglans afwerking is terpentine verdunbaar en is impregnerend, schimmelwerend, vochtregulerend Bovendien zal de beits uw hout beschermen tegen weer en UV stralen. Toepasbaar op; kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout.

 

 

drywood bioleum woodoil

 

Drywood Bioleum Woodoil: watergedragen, biogebaseerde houtolie die diep in het hout dringt en een zeer goede hechting geeft. Een product van Nederlandse bodem, van Drywood, een begrip in de bouwwereld. Woodoil is verkrijgbaar in meerdere (semi-transparante) kleuren maar ook geheel transparant. Accentueert het houtreliëf. Geschikt voor tal van soorten tuinhout, dus ook veranda's, vlonders, hekjes en nog meer.

 

 

 


Populaire kleuren voor een schuur beitsen

Dekkend beitsen van een schuur of tuinhuis kan in haast elke beits kleur. U kiest dus de uitstraling die u zelf wenst. Alle producten uit onze webshop zijn verkrijgbaar in RAL- en NCS- beits kleuren. Er zijn echter ook kleurenkaarten specifiek voor de aanbevolen beits van Jotun en Drywood. Veel mensen kiezen voor een lichte tint. Populair zijn bijvoorbeeld Jotun 1624 (zie foto), Jotun 9918 (klassiek wit) en Jotun 1462 (grijs). Maar ook donkere, eventueel houtkleurige tinten zien we regelmatig. Voor de deuren en eventuele raamkozijnen kan een contrasterende kleur worden gekozen. Dit geeft een schuurtje een aangenamere uitstraling.

 

             
Jotun 1624 
Letthet
  Jotun 9918 
Klassisk Hvit
  Jotun 1462 
Grå Skiver
   

 

 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over beits kopen. Of wilt u meer informatie over het beitsen van een houten schuur en houten tuinhuizen, aarzel dan niet en neem contact op. Hout Coatings geeft al jaren gratis advies het gebruik van beits en de aanschaf hiervan.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw schuur beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.