Uw Houten Huis Verven / Beitsen

houten huis dekkend beitsenU wilt uw huis beitsen? In onderstaande werkwijzer gaan we in op het dekkend beitsen met de juiste producten, kleurkeuzes en een duidelijk stappenplan.

Welke beits producten moet u kiezen voor het beitsen van uw huis? Er zijn verschillende producten die geschikt zijn hiervoor, u kunt bijvoorbeeld kiezen uit een dekkende of een transparante beits. Bovendien zijn er aardig wat kleuren waar u uit kunt kiezen. In dit artikel geven wij u tips over het kiezen van de juiste dekkende beits en geven wij u voorbeelden van andere huizen zodat het misschien iets makkelijker wordt om een kleur te kiezen. Aan het einde van het artikel vind u een stappenplan waar we uitleggen hoe u het beste uw huis kunt beitsen. 

Wat u ook kiest, het hout beitsen is noodzakelijk. Laat u hout onbeschermd, komen er snel problemen. Vocht tast de structuur van onbehandeld hout aan. Dit leidt tot houtrot. Ook een eerder behandeld huis is op zeker moment toe aan een nieuwe beitslaag. Scheuren en barsten in oude beitslagen maken het hout immers kwetsbaar.

De houtsoort van uw huis heeft geen invloed op de productkeuze. Hoge kwaliteit beits kan met elk type hout overweg, al kunnen er verschillen zijn in voorbehandeling en toepassing. U moet wel kiezen of u transparante beits wilt of dekkende beits. Wij adviseren voor houten huizen meestal het laatste. Kies altijd voor elastische, dampopen beits. 

 

Werkwijzer voor een huis beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw huis dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

 

1. Schoonmaken van de ondergrond: Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout beitsen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. U kunt hiermee dan de ondergrond schoon borstelen met een harde borstel.

 

 

2. Schuren van de ondergrond: Schuur het hout altijd op voordat u gaat verven (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar gebruik nooit een staalborstel. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de beitslaag beschadigt. Verwijder oude beitslagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief is dit onvoldoende gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.

 

 

3. Impregneren van nieuw hout: Gebruikt u de door ons aanbevolen 2 in 1 houtbeits dan hoeft u het hout niet te apart te behandelen met een impregneermiddel. In dit product zit er namelijk al een impregneermiddel verwerkt en kan dus voor zowel voorbehandeling als afwerking gebruikt worden. Gaat u het hout afwerken met een van de Jotun beitsen dan moet nieuw hout apart worden geïmpregneerd. u kunt hier voor de Jotun Visir Oljegrunning Klar gebruiken. Niet te dik aanbrengen: houtimpregneer mag geen laag vormen. Let erop dat u bij het impregneren de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aanbrengt. Tussen elke laag wacht u ongeveer twee uur.

 

 

4. Het aanbrengen van de beits: Gebruikt u de Inno Coatings 2 in 1 houtbeits dan raden wij u aan 2 tot 3 lagen beits aan te brengen in totaal. Ook bij de Jotun beits brengt u 2 tot 3 lagen beits aan met de kwast. Let erop dat als u een impregneermiddel gebruikt deze niet meer plakt voordat u start met de beits. Houdt de droogtijden goed in de gaten, deze kunnen echter variëren door luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving. In principe kunt u uw hout beitsen in haast elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk echter niet in de volle zon. Beitsen terwijl het regent is evenmin verstandig, omdat de natte beits dan wordt verdund met water. Lees altijd het datasheet voordat u gaat beginnen met de behandeling.

 

 

Soorten houten huizen

Houten Chalet Behandelen Een houten chalet kan met de juiste producten prima behandeld worden met een transparante of dekkende beits. In dit artikel gaan we in op het dekkend beitsen van het chalet. We behandelen welke producten u het beste kunt gebruiken hiervoor en hoe u de klus het beste aan kunt pakken. Wilt u na het leze van dit artikel meer weten over de producten of over de kleuren, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

Zweeds Huis Behandelen Zweedse huizen hebben een houtskeletbouw als basis. Omdat er veel hout wordt gebruikt als afwerking is de keuze van de beits ook erg belangrijk. Een beits kan het hout jarenlang beschermen tegen de weersinvloeden mits op de juiste manier aangebracht. In dit artikel vertellen wij u welke producten het meest geschikt zijn en waar u op moet letten. 

Fins Houten Huis Behandelen Een Fins houten huis is erg gevoelig voor vocht en temperatuurschommelingen en het is dus belangrijk dat het hout goed beschermt wordt. Door het verschil in temperatuur kan het hout zowel uitzetten als krimpen. Bij het gebruik van de verkeerde beits kunnen er scheuren in de beits laag ontstaan waardoor het hout minder beschermt wordt. Door een beits te kiezen die met het hout meebeweegt zal het hout langer beschermt worden, of het nu zomer of winter is. 

Houten Blokhut Behandelen Een houten blokhut is oorspronkelijk een houten huis dat volgens een specifieke methode werd gebouwd namelijk houtmassiefbouw. Er zijn vele verschillende soorten blokhutten en tegenwoordig wordt de term blokhut gebruikt voor tal van houten bouwwerken. Het behandelen van deze bouwwerken kan zowel met een transparante beits als met een dekkende beits. In dit artikel gaan we in op het dekkend beitsen. We behandelen welke producten het meest geschikt zijn en hoe u het beste de klus aan kunt pakken.

 

Aanbevolen producten voor een huis beitsen

 

 

Onze aanbevolen beits is de Inno Coatings houtbeits 2 in 1 dekkend. Met deze dekkende 2 in 1 beits heeft u geen impregneermiddel nodig. Deze zit namelijk al in het product verwerkt. U kunt met dit product dus gronden en afwerken op zowel nieuw hout en reeds behandeld hout. Deze beits geeft een dekkende afwerking maar laat de houtnerf zichtbaar. Qua beits kleuren kunt u alle RAL of NCS kleuren kiezen die u wilt. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze beits aan te brengen. Zorg ervoor dat het hout goed voorbereidt wordt zoals hieronder beschreven.

 

jotun demidekk ultimate

 

Een alternatieve beits is de Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Dit is een duurzame, elastische dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere beits. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. De beits is dus uitstekend geschikt voor het verven van uw huis omdat het zo duurzaam en bestand is tegen de weersinvloeden. Vochtinslag in de beits gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 


drywood hout voor master

 

Een andere alternatieve beits is de Drywood Verf voor Hout Master. Dit is een sneldrogende dekkende beits van Nederlandse herkomst. Het unieke hieraan is dat er geen voorbehandeling nodig is met een primer.  Een prima product voor het beitsen van uw huis omdat het door de grote elasticiteit mee beweegt met uitzettend of krimpend hout. Het product is geschikt voor nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Drywood verf voor Hout master heeft een zeer goede dekking, zeer goede vulling en is zeer snel droog. De master is dampopen en is zeer elastische. Bovendien is deze kleurvast en heeft een goed glansbehoud. Deze beits is zowel in glans als mat te verkrijgen.Aanbevolen producten voor het beitsen van houten kozijnen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Deze transparante beits geeft kleur aan uw houten kozijnen maar laat de ondergrond zichtbaar. Door de unieke samenstelling hoeft u geen aparte impregneer te kopen want deze is al in het product verwerkt. Bovendien is deze beits te mengen in alle RAL en NCS kleuren. De houtbeits geeft een zijdeglans afwerking is watergedragen en is dampopen. Wilt u liever dekkend afwerken? Deze 2 in 1 beits leveren wij ook als een dekkende beits.

 

 

Jotun Benar

 

Jotun Benar, een transparante beits die een dunne film aanbrengt die water afstoot maar waterdamp wel doorlaat. Beitsen met Jotun Benar betekent dat kozijnen er echt langdurig mooi gaan uitzien. Het hout gaat niet schilferen of bladderen, en krijgt ook geen witte vlekken. Jotun Benar wordt aanbevolen voor afromosia, afzelia, alerce, basralocus, iroko, meranti, merbau, red cedar, redwood, sipo mahonie, teak, tola branca, wengé en andere hardhoutsoorten. Deze transparante beits is geschikt voor tropisch hardhout en leverbaar in drie versies: Blank transparant in hoogglans (Jotun Benar Gloss). Blank transparant, mat (Jotun Benar Matt). Transparant houtkleurig, halfglans of hoogglans (Jotun Benar UVR).

 

Drywood Woodstain VV

 

Drywood Woodstain VV: een populaire watergedragen beits met een zijdeglans afwerking. De houtstructuur wordt met deze beits prachtig geaccentueerd. Sneldrogend: u kunt de tweede laag al na twee uur aanbrengen. Wordt vanwege het diep indringen in het hout ook als impregneermiddel gebruikt en is ideaal als u een waterafstotend product zoekt. Is verkrijgbaar is zowel transparante als semi-transparante versie. Wel opletten: afhankelijk van de toegepaste kleur kan Woodstain VV doorbloeden op houtsoorten zoals red cedar of verduurzaamd hout.

 

 

 

 

Populaire beitskleuren voor een huis beitsen

Houten huizen kunnen in alle kleuren worden gebeitst: de uitstraling hebt u dus helemaal zelf in de hand. Plaatselijk kunnen er welstandseisen zijn die de mogelijkheden inperken. Informeer hiernaar. Bij het kiezen van beitskleuren wordt er een kleursysteem gehanteerd met kleurcodes. In het algemeen adviseren we om een hoofdkleur te kiezen, en een andere, (enigszins) contrasterende kleur voor kleinere elementen zoals kozijnen, deuren en dakgoten. Dit geeft uw huis meer karakter. Vooral wit is populair voor raamkozijnen en deuren. U vind hier een overzicht van alle beits kleuren.

 

             
Jotun 9938
Dempet Sort
  Jotun 1038
Sandbanke
  Jotun 1434 
Real grey
   

 

 

 

Populaire kleuren voor het oliën van uw houten huis

Veel mensen kiezen voor oliën, omdat ze zo het dichtst bij de originele houtkleur blijven. Maar oliën is ook een prima middel om die houtkleur te bewaren. Juist door te kiezen voor kleur in plaats van transparant, remt u de natuurlijke vergrijzing van hardere houtsoorten. Hier vind u alle beits kleuren. De kleuropties variëren per product:

         
Jotun 687 
Akker geel
  Jotun 630
Ahorn
       

 

Houten huis beitsen: kleur en uitstraling

Houten huizen kunnen in alle mogelijke kleuren worden gebeitst: de uitstraling is dus helemaal aan u. Wel kunnen er gemeentelijke welstandseisen zijn die de mogelijkheden inperken. Informeer hiernaar. Wilt u het hout beitsen in een semi-transparant afwerking dan blijft de houtnerf zichtbaar, maar krijgt het hout wel een kleur. Omdat de meeste van onze producten in zowel RAL- als NCS-beitskleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun heeft daarnaast een eigen kleursysteem dat u veel keuze biedt. Bij Trebitt is de keuze enorm. Onthoud dat de daadwerkelijke kleur mede afhangt van de houtsoort, de toepassing en de laagdikte. Ook Drywood heeft eigen kleuren voor Woodstain VV. Let wel op dat als u transparante beits kiest zonder kleur heeft deze niet geschikt is voor buiten aangezien deze niet genoeg beschermt tegen UV stralen. Hier vind u alle beits kleuren.

 

       
Jotun 909 
Kastanje
  Jotun 623
Teak
  Jotun 675 
Palissander
   

 

 

 

 

Bel gerust

Voordat u beits gaat kopen wilt u zeker weten dat u de juiste producten heeft. Wilt u meer weten of hebt u vragen over het dekkend beitsen voor houten huizen bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw huis beitsen via ons contactformulier

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.