Uw Houten Gevel Verven / Beitsen

Een houten gevel beitsen is veel werk, maar noodzakelijk. Hieronder leest u welke producten u nodig hebt, wat de opties zijn voor kleur en uitstraling, en vindt u ook handige schildertips. Het beitsen van een houten huis wordt hiermee een stuk gemakkelijker!

Hebt u een nieuw huis, is beitsen even vanzelfsprekend als een deur inzetten. Is de houtbouw ouder, dan komt u er vanzelf achter wanneer de houten gevel aan een opfrisbeurt toe is. De kleur is dan verbleekt en in erge gevallen zijn er scheuren en barsten in de beitslaag gekomen. Dit laatste vraagt extra werk.

Bij het hout beitsen van gevels is de houtsoort meestal niet doorslaggevend voor het product of het resultaat: beits van hoge kwaliteit kan met vrijwel alle houtsoorten die we op huizen aantreffen goed overweg. Wel is er een verschil tussen transparant beitsen en dekkend beitsen. Transparant beitsen zien we geregeld bij tuinhuisjes en schuurtjes. Voor gevelbekleding adviseren we (semi-)dekkend verven. Dit artikel gaat dan ook over dekkend of semi-dekkend gevels beisten.

 

Werkwijzer voor een gevel beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten gevels dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Maak de gevel altijd goed schoon. Dit kan onder meer met Jotun Kraftvask, een krachtig schoonmaakmiddel voor ook geschikt is voor sterk verontreinigd hout. Werk eventuele barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (geen silicone). 

 

 

2. Het schuren van de houten gevels. Schuur het hout altijd op voordat u gaat hout beitsen (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting. Maak het oppervlak stofvrij. Verwijder oude beitslagen. Schuren met grove korrel is de veiligste methode, maar als dit niet helpt kan ook een verfföhn of afbijtmiddel worden gebruikt. Volg altijd de gebruiksaanwijzing om schade te voorkomen. Schimmels, mos en algen moeten weggewassen worden. Ook overmatige hars kan het best verwijderd worden.

 

3. Het impregneren van uw houten gevels. Wacht niet te lang met houten gevels beitsen. Voor een goede bescherming tegen schimmels, houtrot en extreme weersomstandigheden moet nieuw hout binnen zes weken behandeld worden. Met de dekkende 2 in 1 beits van Inno Coatings heeft u geen apart impregneermiddel nodig. Als u het hout moet impregneren is Jotun Visir Oljegrunning Klar uitstekend geschikt. De kopse kanten doet u met de kwast 3-4 keer nat in nat (denk aan ongeveer twee uur tussen elke laag). Het product moet in het hout dringen en mag geen laag vormen. Gebruikt u Drywood Verf voor Hout Master, is een voorlak niet nodig.

 

4. Het beitsen van de houten gevel. Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen beits. Drie lagen geeft een nog betere dekking. Zijn de houten geveldelen nog niet gemonteerd, brengt u (na het impregneren) rondom één laag beits aan. Hierna monteert u het hout en werkt u af met 1-2 extra lagen aan de buitenzijde. Houten gevels beitsen doet u uiteraard buiten. Plan uw schilderklus daarom zorgvuldig en ga niet aan de slag bij kans op regen, of in de volle zon. Natte beits kan blaren vormen in direct zonlicht. Ook temperaturen boven 25 graden zijn niet ideaal.

 

 

Aanbevolen producten voor een gevel beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Deze dekkende beits geeft een uitstekende dekkende bescherming aan uw gevel. Deze beits is watergedragen en dampopen. Door de speciale samenstelling kunt u deze beits gebruiken voor het impregneren en afwerken van het hout. U heeft dus geen apart impregneermiddel nodig. Deze beits is te mengen in vele verschillende beits kleuren zoals alle RAL en NCS kleuren. Deze beits is ook in mat verkrijgbaar en bestaat ook als een transparante beits

 

jotun demidekk ultimate tackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische, dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere beits. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen en dus zeer geschikt voor het hout beitsen van gevels. Vochtinslag in de beits gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 

 

drywood voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: watergedragen sneldrogend product, ook zijdeglans en daarmee een sympathiek geprijsde concurrent van de Täckfärg. Elastisch en dampopen. Omdat deze beits geen voorbehandeling met een primer vereist, ben je met één pot klaar. Dit is een product van Nederlandse herkomst en aangepast aan ons grillige, vaak natte klimaat.

 

 

 

 

Populaire kleuren voor een gevel beitsen

Smaken verschillen. Dus is het goed dat dekkende beits van Jotun en Drywood voor houten huizen in alle RAL en NCS beits kleuren leverbaar is. Jotun heeft bovendien een eigen systeem voor de Demidekk-producten. Warme tinten roodbruin, geel en een bosachtig groen zien we veel. Wie een moderne uitstraling wil, kiest vaak voor wit, zwart of grijs. Zowel zijdeglans als mat worden veel verkocht. Zijdeglans is niet opdringerig glanzend, maar ook niet zo discreet als mat.

 

             
Jotun 2279 
Dodenkopf
 

Jotun 1465 
Demigul

  Jotun 1038
Dempet sort
  Jotun 1376
Frostroyk

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over beits kopen of hebt u vragen over het beitsen van houten huizen, bel of mail ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en reinigingsmiddelen voor houten gevels.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw gevel beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.