Uw Houten Balken Verven / Beitsen

houten balken dekkend beitsenAls we spreken over houten balken dekkend beitsen, bedoelen we het hout een effen, egale andere kleur geven. Kortom: alle het hout beitsen in één dekkende kleur met een dekkende beits, dus niet transparant of met aangekleurde transparante beits. Hieronder leest u welke producten geschikt zijn en waarop u moet letten.

Wat u ook kiest, laat houten balken in elk geval nooit onbeschermd. Een balk is in veel gevallen een dragend element. Wordt het hout daarvan aangetast, bijvoorbeeld door houtrot, verzwakt u de constructie. Houtrot ontstaat door vocht. Door de balken te beitsen brengt u een bescherming aan die vocht geen kans geeft. 

 

Hoe moet je nou houten balken beitsen of verven?

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten balken dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

Het voorbereiden van de houten balken. Voor een adequate bescherming tegen schimmels, houtrot en extreem weer moeten nieuwe houten balken binnen vier tot acht weken behandeld worden. Maak de ondergrond stofvrij en reinig indien nodig met een krachtig middel zoals Jotun Kraftvask, ook geschikt voor sterk vervuild hout. Werk barsten, gaatjes en andere beschadigingen weg met een goed houtvulmiddel. Voor het hout beitsen dus goed schoonmaken.

Het schuren van de houten balken. Schuur het hout van de balk op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Dit bevordert de hechting. Oude beitslagen moeten worden verwijderd. Schuren met grove korrel werkt veelal het best. Anders gebruik een verfföhn of een afbijtmiddel. Zitten er schimmels, mossen of algen op het hout? Was dit dan weg.

Het impregneren van het hout. Hout impregneren is een must, en dient te gebeuren voordat u de balk afwerkt met Jotun Demidekk. Vaak is dit echter al bij de leverancier gebeurd (vraag er eventueel naar). Een impregneermiddel dat we aanraden is Jotun Visir Oljegrunning Klar. U brengt de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aan. De houtimpregneer moet in het hout dringen en mag zeker geen laag vormen. Gebruikt u Drywood Verf voor Hout Master, is vooraf impregneren niet nodig. Hetzelfde geldt voor de Inno Coatings beits, hier gebruikt u 1 laag als voorbehandeling en kunt u daarna het hout afwerken met 1 of 2 lagen.

Het aanbrengen van de beits op de houten balken. Voor een goed resultaat adviseren we twee lagen beits als u houten balken gaat beitsen. Drie lagen versterkt de dekking, maar is niet altijd nodig. Houten balken beitsen doet u het best bij matige temperaturen en op droge dagen. Vermijd werken in de volle zon.

 

 

 

Producten voor het verven van houten balken (dekkend)

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Is een uitstekende dekkende beits voor het beitsen van uw carport. Deze beits geeft een dekkende, zijdeglans afwerking en beschermt uw hout tegen de weersinvloeden. Door de unieke samenstelling is het niet nodig om een apart impregneermiddel aan te schaffen. 

 

 

jotun demidekk oljetackfarg

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: Dit is een egaal dekkende zijdeglans buitenbeits op basis van alkydolie. De beits dringt diep door in de onbehandelde ondergrond en zorgt voor een perfecte hechting. Heeft goede weers- en waterbestendige eigenschappen.
Kan op onbehandeld of reeds eerder behandeld hout worden toegepast. Zeer geschikt voor houtsoorten met een open structuur. Kan ook als primer (grondverf) worden gebruikt in combinatie met Demidekk Ultimate.

 

 

Drywood verf voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: sneldrogend product die door het elastische en dampopen karakter ideaal is voor buiten hout beitsen. Deze beits vult ook kieren en naden. Is een handige oplossing voor wie dekkend wil beitsen, maar niet te veel wil uitgeven, want u hebt met Drywood Verf voor Hout Master geen grondverf nodig. Het product kan er zo op! Zowel te gebruiken bij nieuwbouw als onderhoudsschilderwerk.

 

 

 

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van houten balken (transparant)

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits geeft u kleur aan het hout maar blijft de ondergrond zichtbaar. De beits is in alle RAL en NCS kleuren te mengen. De 2 in 1 beits kan als voorbehandeling gebruikt worden maar ook als afwerking. Wilt u liever de balken dekkend beitsen dan is deze beits ook als dekkende beits te krijgen. Ook de dekkende variant is te verkrijgen in alle RAL en NCS kleuren. Beide beitsen zijn geschikt voor binnen en buiten, dampopen, watergedragen en schimmelwerend.

 

 

jotun demidekk terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: Hout beitsen buiten. Ideaal voor als je een adequate maar toch betaalbare bescherming zoekt. Waterverdunbaar en transparant, en ontwikkeld voor toepassing op geïmpregneerd hout. Terrasslasyr is waterafstotend en beschermt het hout tegen overdadig zonlicht. Scheuren in het oppervlak worden voorkomen, en ook schimmels en houtrot blijven op afstand. Deze beits uit de kwaliteitsfabriek van Jotun is mat en vormt geen film. Zuinig in gebruik: Terrasslasyr heeft vaak maar één laag nodig en is uitstekend geschikt voor het beitsen van houten balken.

 

 

Aanbevolen producten voor het beitsen of verven van houten balken (binnen)

Jotun Panallak

 

Jotun Panellakk: Hout beitsen binnen. het product dat we aanraden als je binnen houten balken gaat beitsen. Dit is een matte, waterverdunbare beits op basis van acrylaat die een beschermende, transparante film op het hout legt. Bestaat zowel volledig transparant als met een toegevoegde kleur en in white wash. Geschikt voor tal van lichte houtsoorten, waaronder grenen, vuren, essen, oregon pine en hemlock. Snel te verwerken, want je kunt al na 2-3 uur de volgende laag aanbrengen. Ook geschikt voor meubels, wanden en vloeren. De natuurlijke verkleuring van hout wordt met Panellakk geremd. De UV-filter voorkomt vergelen.

 

 

 

Populaire transparante kleuren

Jotun heeft voor Terrasslasyr een eigen kleurenkaart. Populaire tinten voor Terrassslasyr zijn houtkleuren als Demidekk 9000 (Terrassebrun) en Demidekk 9052 (Eksotisk Tre). Ook het donkergrijze Demidekk 0683 (Sotgrå) komen we veel tegen. Het grijze Demidekk 9073 (Shimmergrå) is geliefd onder wie een grey wash-uitstraling zoekt.

Panellakk is standaard volledig transparant. Daarnaast kan deze beits voor binnen in een hele serie transparante kleuren worden besteld. Die geven het hout een kleur, maar laten toch de houtnerf perfect zichtbaar. Kortom, het "houtgevoel" blijft. Gebruikt u een andere beits voor balken, kunt u deze meestal in RAL- of NCS-kleuren laten mengen. Kijk hier voor ons overzicht van beits kleuren.

 

       
Jotun 9052 
Eksotisk Tre
  Jotun 0683
Sotgrå
  Jotun 9073 
Shimmergrå
   

 

 

 

Populaire dekkende kleuren

Balken kunt u met dekkende beits in alle beits kleuren beitsen. De uitstraling is aan u. Bij Hout Coatings kunnen we de meeste producten in elke RAL- of NCS-code laten mengen. Dit zijn systemen met universele kleurcodes. Bedenk dat de kleur van een balk bij de omgeving moet passen. Kies ofwel voor een scherp contrast, voor iets dat nauw aansluit of voor precies dezelfde kleur.

 

             
Jotun 9938
Dempet Sort
  Jotun 1038
Sandbanke
  Jotun 1434 
Real grey
   

 

 

Bel gerust

Hout Coatings heeft vele soorten beits voor het beitsen van houten balken. Elke situatie is anders en het is belangrijk dat u de juiste product(en) kiest. Wij hebben vele jaren ervaring met hout beitsen, verfraaien en verduurzamen van hout, en delen onze kennis graag met u.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw houten balken dekkend beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.